Μια έρευνα απαντά και μας λύνει τις απορίες. Υπάρχουν άνθρωποι που για να κοιμηθούν δεν θέλουν να ακούν ούτε τον ήχο του ρολογιού στον τοίχο. Κι απ’ την άλλη υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να κοιμούνται με μουσική ή με την τηλεόραση ανοιχτή.
Και υπάρχουν διάφοροι ήχοι για να σε πάρει ο ύπνος αλλά αυτόν που ίσως δεν θα έπρεπε να δοκιμάσεις είναι ο λευκός θόρυβος. Τι είναι ο λευκός θόρυβος; Ο λευκός θόρυβος υπάρχει παντού. Είναι ένα πλήθος επιβατών που πηγαίνει να πάρει το τρένο, είναι οι σταγόνες της βροχής που πέφτουν έξω από το παράθυρό σου. Αλλά ίσως δεν έχεις καταφέρει να ακούσεις τον λευκό θόρυβο μέχρι σήμερα. Είναι οι μηχανές του λευκού θορύβου που παράγουν αυτές τις συχνότητες δυνατά και καθαρά. Σκέψου ότι ο λευκός ήχος είναι ένα τυχαίο σήμα που έχει την ίδια ένταση σε διαφορετικές συχνότητες, σαν να σου έχει χαλάσει η τηλεόραση ή το ραδιόφωνο.
Τι είναι ο λευκός θόρυβος; Το μοναδικό είδος φυσικού θορύβου. Ο λευκός θόρυβος μπορεί να σου κάνει κακό, ερεθίζει το αυτί και νιώθεις ότι δεν σταματά και όλα αυτά επηρεάζουν τον εγκέφαλό σου. Κι αν ο λευκός θόρυβος ήταν ο τρόπος σου για να κοιμηθείς, οι επιστήμονες συνιστούν να βρεις ορισμένες εναλλακτικές.
Αλλά…για μισό λεπτάκι! Πώς γίνεται κάτι τόσο φυσικό να είναι κακό για τον οργανισμό σου; Μπορεί να σε διευκολύνει να κοιμηθείς πιο εύκολα αλλά αυτή η συνεχής εκπομπή μπορεί να φτάσει στο δικό σου κεφάλι και όχι με τον καλό τρόπο.
Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA Otolaryngology—Head & Neck Surgery, επιστήμονες από το Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, διερεύνησαν αν ο λευκός θόρυβος μπορεί να προκαλέσει ένα συνεχόμενο “κουδούνισμα” στα αυτιά. Η ομάδα ανέλυσε μια σειρά από προηγούμενες μελέτες σε ζώα που άκουγαν τον λευκό θόρυβο για μεγάλα διαστήματα και κατέληξαν πως αν το ακούς για καιρό τότε επηρεάζει τα εγκεφαλικά σου κύτταρα και μπορεί να προκαλέσει αυτό το “κουδούνισμα” στα αυτιά, σύμφωνα με το ScienceAlert.
Τα ζώα είχαν εκτεθεί σε ήχους κάπου μεταξύ 60 και 70 ντεσιμπέλ, στα ίδια επίπεδα με αυτά του λευκού θορύβου. Φυσικά, πρέπει να γίνουν πολλές έρευνες ακόμα.
Αλλά να σημειώσουμε πως η έκθεση σε δυνατούς ήχους μόνο καλό δεν μας κάνει.
Πηγή