χαλαρώνουν περαιτέρω τα capital controls, που έχουν συμπληρώσει τρία χρόνια ισχύος.
Το χαρακτηριστικό της νέας Απόφασης είναι ότι αίρονται πλήρως οι περιορισμοί στις αναλήψεις, αλλά μόνο στο εσωτερικό της χώρας. Η κατάργηση των περιορισμών είναι μέτρο κυρίως ψυχολογικού χαρακτήρα, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι με την προηγούμενη Απόφαση το όριο αναλήψεων είχε ανέβει στις 5.000 ευρώ.
Κατά τα άλλα, θα επιτραπεί η εξ ολοκλήρου εξαγωγή στο εξωτερικό κεφαλαίων που αποτελούν κέρδος από επενδύσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα, θα αυξηθεί από τις 3.000 στις 10.000 ευρώ το ποσό που μπορεί να μεταφέρει φυσικό πρόσωπο ανά ταξίδι στο εξωτερικό, θα επιτραπεί η εξαγωγή ποσών έως 100.000 ευρώ (από 40.000 ευρώ σήμερα), τα οποία αφορούν συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, θα επιτραπούν αναλήψεις μετρητών με όριο τις 5.000 ευρώ, οι οποίες θα γίνονται στο εξωτερικό, ακόμα και με κάρτες, ενώ η εξόφληση επιταγών και εγγυητικών επιστολών θα γίνεται σε μετρητά.
Η πλήρης άρση των capital controls θα πρέπει να αναμένεται στο τέλος του έτους ή στις αρχές του 2019, αν όλα πάνε καλά. Το τελικό βήμα θα απελευθερώσει τις επιχειρήσεις από τα δεσμά των κεφαλαιακών ελέγχων, οι οποίοι δυσκόλεψαν αφάνταστα κυρίως τις εξαγωγικές δραστηριότητες τους. Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν, δε, πως είναι αυτονόητο ότι δεν νοείται να μιλάει κανείς για επιστροφή στην κανονικότητα, όταν η οικονομία είναι «δεμένη» με τέτοιους περιορισμούς και θυμίζουν ότι η Κύπρος, που υπέστη το σοκ του «κουρέματος» καταθέσεων, είχε απαλλαγεί από τα capital controls σχεδόν μια διετία μετά από την επιβολή τους και περίπου ένα χρόνο πριν ολοκληρώσει το δικό της πρόγραμμα.
Όπως αναφέρει ο οδικός χάρτης για την άρση των capital controls, για την πλήρη κατάργηση των κεφαλαιακών ελέγχων, δηλαδή την αποκατάσταση της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων στο εξωτερικό, απαιτούνται τα εξής:
Ισχυρή εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα, όπως αντανακλάται στην ανοδική τάση των καταθέσεων και στην πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές για μακροχρόνια χρηματοδότηση. Συνεχιζόμενη μείωση των δεικτών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών και βελτίωση άλλων δεικτών λειτουργικής αναδιάρθρωσης με βάση τους συμφωνηθέντες στόχους. Μόνιμη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων και της ανταγωνιστικότητας των τραπεζών.
Επαρκής πρόσβαση του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές ή, εναλλακτικά, καλές επιδόσεις σε θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη, όπως:
Σταθερή βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών (π.χ. εδραίωση θετικών εξελίξεων σε διάφορους τομείς της οικονομίας) και άλλων δεικτών οικονομικού κλίματος που καταδεικνύουν ισχυρή εμπιστοσύνη στις προοπτικές της εγχώριας οικονομίας
Συνεχιζόμενη πρόοδος στην αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους
Σθεναρή δέσμευση των αρμοδίων αρχών για τη διασφάλιση της γενικότερης οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, όπως διαπιστώνεται από την ομαλή πορεία της οικονομικής προσαρμογής
Πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές για άντληση μακροχρόνιας χρηματοδότησης, σύμφωνα με τις επικρατούσες συνθήκες στην αγορά.