κρίση, μεγάλο μέρος του βιομηχανικού κόσμου δεν έχει ανακάμψει πλήρως. Αυτό θα γίνει ορατό την Πέμπτη στη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Ορισμένες από τις σημαντικότερες οικονομίες της Ευρωζώνης δεν έχουν επιστρέψει στα προ της κρίσης μεγέθη τους παρά τη στήριξη που τους παρέχει.
Η οικονομία φαίνεται εύρωστη. Σημειώνεται ανάπτυξη για έκτο συναπτό έτος, η απασχόληση βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, οι μισθοί επιτέλους αυξάνονται και ο πληθωρισμός οδεύει προς τον στόχο της ΕΚΤ. Ολα αυτά διευκολύνουν τον Ντράγκι να διαμηνύσει ότι θα επισπεύσει τη μείωση των αγορών ομολόγων από τον Οκτώβριο και θα τις τερματίσει στο τέλος του έτους. Οι επενδυτές, όμως, δεν αναμένεται να δώσουν σημασία στην αλλαγή τόνου, καθώς το τέλος του προγράμματος έχει προεξοφληθεί.
Η προσοχή θα στραφεί στον ισχνό πληθωρισμό, στην πολιτική αστάθεια και στις ενδείξεις αποδυνάμωσης της οικονομίας εν μέσω κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου. Αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκτροχιασμό την ανάπτυξη και να περιπλέξουν την έξοδο της ΕΚΤ από την εποχή των πολύ χαμηλών επιτοκίων. Ορισμένες από τις νέες προβλέψεις της ΕΚΤ κινδυνεύουν να αναθεωρηθούν προς τα κάτω. Ο Ντράγκι, όμως, μάλλον θα δηλώσει πως η οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει ισχυρή ώστε να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, έστω κι αν ο ρυθμός ανάπτυξης είναι χαμηλότερος από όσο νομίζαμε. Θα υποστηρίξει πως όλα αυτά θα εντείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις και πως η ΕΚΤ δεν χρειάζεται να κάνει τίποτε περισσότερο από το να επιδείξει υπομονή και να μη βιαστεί να διακόψει τη στήριξη στην οικονομία. Θα επαναλάβει την υπόσχεση πως θα διατηρήσει τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, μια υπόσχεση ασαφή που προσφέρει στην Τράπεζα μεγάλα περιθώρια ελιγμών και ασυνήθιστα μακρά περίοδο στον αυτόματο πιλότο.
Την ίδια ημέρα συνεδριάζει η Τράπεζα της Αγγλίας και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και θα τηρήσει στάση αναμονής μέχρι την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. Είναι το ορόσημο που, σύμφωνα με οικονομολόγους, θα επιφέρει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο αν δεν καταλήξει η κυβέρνηση σε συμφωνία με την Ε.Ε. που θα διευκολύνει την έξοδό της. Εχοντας αυξήσει τα επιτόκια προσφάτως, η Τράπεζα της Αγγλίας μάλλον θα συμφωνήσει ομόφωνα να τα διατηρήσει αμετάβλητα. Οποιοδήποτε σχόλιό της, όμως, για τους κινδύνους μιας ασύντακτης εξόδου θα προσελκύσει ενδιαφέρον. Οι αγορές θα καθησυχαστούν, πάντως, αν ο διοικητής, Μαρκ Κάρνεϊ, δηλώσει έτοιμος να συζητήσει την παραμονή της χώρας πέραν της καθορισμένης ημερομηνίας εξόδου την 30ή Ιουνίου 2019.
Πηγή