tromaktiko: Morocco: Τo «βασίλειο της Δύσης»

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

Morocco: Τo «βασίλειο της Δύσης»



Ο Κώστας ταξίδεψε με την σύντροφο του στο Μαρόκο και...
μου έστειλε τη βιωματική του εμπειρία για όλα όσα κάνανε στη πόλη της Αφρικής. Τα αξιοθέατα που είδαν, φαγητά που δοκίμασαν, μέρη που επισκέφτηκαν αλλά και απαραίτητες πληροφορίες πριν ταξιδέψετε ως εκεί.

«8 Ημέρες,4 πόλεις και αρκετά χιλιόμετρα καθ’οδόν, βιώσαμε μια από τις ομορφότερες ταξιδιωτικές μας εμπειρίες στην σαγηνευτική χώρα της βορειοδυτικής Αφρικής. Το Μαρόκο είναι χαοτικό, έντονο, πολύχρωμο, γεμάτο μυρωδιές μουσικές και πολιτισμικές αντιθέσεις. Είναι προορισμός για όσους αποζητούν την περιπέτεια ,την εξερεύνηση και δε φοβούνται να οικειοποιηθούν με έναν φαινομενικά απρόσιτο κόσμο. Αυτή τη χώρα είτε την μισείς είτε την λατρεύεις. Εμείς την λατρέψαμε. Το μυστικό; Όσο πιο γρήγορα προσαρμοστείς τόσο καλύτερα θα περάσεις.

Η πρώτη μας στάση στην πρωτεύουσα Ραμπάτ όπου αδίκως αποφεύγουν οι τουρίστες, είναι η πόλη που εδράζει η κυβέρνηση της χώρας ,βρέχεται από τον Ατλαντικό και έχει αρκετά αξιόλογα μέρη να επισκεφτεί κάποιος όπως η παλιά πόλη (Medina) στην οποία διαμέιναμε, ο επιβλητικός Πύργος του Χασσάν, το Μαυσωλείο του Μοχάμεντ Ε’ το πανέμορφο και γραφικό φρούριο Kasbah of the Udayas το καλύτερο σημείο για περιπλάνηση στην πόλη, καθώς συνδυάζει την υπέροχη θέα στον ωκεανό, τον περίπατο μέσα στον οικισμό με τα μπλε σπίτια και χαλάρωση που προκαλεί ο καλοδιατηρημένος κήπος του φρουρίου. Στην πρωτεύουσα είχαμε και την πρώτη μας γευστική επαφή με το Μαροκινό φαγητό που ουσιαστικά δεν είναι τίποτε άλλο από μεσογειακές λιχουδιές με βάση το κρέας κυρίως κοτόπουλο, λαχανικά και όσπρια με νότες καρυκευμάτων,  μαγειρεμένες  μέσα σε πήλινα σκεύη με κωνικό σχήμα, τα απολαυστικά tajines.

Το Μαρόκο διαθέτει ένα αρκετά καλό σιδηροδρομικό δίκτυο με δρομολόγια προς όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Πράγμα που έκανε πιο εύκολη τη μεταβίβαση μας στο κοσμοπολίτικο Μαρακές.

Η καρδία του Μαρακές χτυπάει στην Μedina την παλιά πόλη που είναι το καταλληλότερο αλλά και το πιο σκληροπυρηνικό μέρος για να μείνει κάποιος σε αυτή την άκρως τουριστική περιοχή. Το πιο αξιοθαύμαστο μέσα σε αυτά τα δαιδαλώδη δρομάκια είναι πως θα συναντήσεις πόρτες τόσο απρόσιτες που δεν θα θες καν να περάσεις απ’ έξω. Πίσω τους όμως κρύβουν οάσεις διαμονής. Παραδοσιακά πολύχρωμα σπίτια με εσωτερικούς κήπους και σιντριβάνια, με περιμετρικά δωμάτια Μαροκινής αισθητικής και φιλόξενους ανθρώπους που θα σε κάνουν να νιώσεις αμέσως σαν το σπίτι σου. Αυτά είναι τα Riad. Εμείς επιλέξαμε η διαμονή μας στο Μαρόκο να είναι εξ’ ολοκλήρου σε Ριαντ και όχι σε ξενοδοχεία και το προτείνουμε ανεπιφύλακτα σαν πιο οικονομική λύση, αλλά κυρίως για την εμπειρία του να συμβιώνεις με ντόπιους. Στην Μedina πέρα από τη διαμονή, αξίζει να περιπλανηθείς στα χαοτικά σοκάκια της ,να ξέρεις πως θα χαθείς αλλά εκεί είναι η μαγεία της εξερεύνησης αυτού του τόπου. Βέβαια η χρήση offline google maps από ένα σημείο και μετά είναι άκρως απαραίτητη.

Η παλιά πόλη είναι σχετικά ασφαλής για τους τουρίστες γιατί κυκλοφορούν παντού άντρες ασφαλείας αλλά αυτό δεν συνεπάγει διακριτική συμπεριφορά από τους ντόπιους και κυρίως από τους μικροπωλητές και πλανόδιους κατοίκους που έχουν προκλητικά έκδηλη διάθεση να σου αποσπάσουν χρήματα προσφέροντας σου από μία απλή οδηγία για το πως να πας στο μέρος όπου ψάχνεις, μέχρι να σου πουλήσουν τα εγχώρια προϊόντα τους. Εδώ θέλει μεγάλη προσοχή διότι στα πιο τουριστικά μέρη πουλάνε αναμφιβόλου ποιότητας αγαθά ενώ  έξω από το κέντρο της Μedina υπάρχουν μαγαζάκια διαμάντια και συνεταιρισμοί με εξαίρετης ποιότητας προϊόντα. Αξίζει να αγοράσεις μπαχαρικά, το μαγικό έλαιο Αργκάν και το πλέον φημισμένο τσάι μέντας που είναι σκέτη γευστική απόλαυση ακόμα και για όσους δεν είναι φίλοι του τσαγιού. Τα αγαπημένα μας σημεία ενδιαφέροντος στο Μαρακές είναι η σουρεαλιστική πλατεία Jamma el fna με τα υπέροχα souks, μικρές υπαίθριες αγορές φαγητού όπου μπορείς εκεί να γευτείς από λαχταριστούς χυμούς αφρικάνικων φρούτων, σούπες σαλιγκαριών , μαροκινά γλυκίσματα με βάση ξηρών καρπών και κάθε λογής street food.

Το παλάτι του Bahia,Το παλάτι του El Badi και ο Κήποι Majorelle με τα τροπικά φυτά και το μουσείο του Yves Saint Laurent συμπληρώνουν την ταξιδιωτική περιπλάνηση.

Τρίτος σταθμός του ταξιδιού μας στην Ουαρζαζάτ, η πύλη της ερήμου ή αλλιώς το Hollywood της Αφρικής ,η πιο κομψή και καλλιτεχνική πόλη του Μαρόκου. Εκεί βρίσκονται 5 κινηματογραφικά studios στα οποία έχουν γυριστεί πολλές γνωστές ταινίες και σειρές μεταξύ των οποίων το Gladiator,Lawrence of Arabia,Game of thrones και Prison Break.Το Αtlas studios το μεγαλύτερο από όλα είναι ανοιχτό για το κοινό και αξίζει μία επίσκεψη όπως επίσης και το μουσείο κινηματογράφου.Mερικά  χιλιόμετρα έξω από την Ουαρζαζάτ βρίσκεται o επιβλητικός οικισμός Ait-Ben-Haddou προστατευμένος από την Unesco, ο οποίος είναι το πιο χαρακτηριστικό δείγμα της ζωή των Aραβο-ιθαγενών Βερβέρων.

Την πιο ενδιαφέρουσα και μοναδική εμπειρία την βιώσαμε τις τελευταίες ημέρες μας στο Μαρόκο, με την διανυκτέρευση μας σε παραδοσιακή κατασκήνωση νομάδων στην έρημο Σαχάρα στην περιοχή της Ζagora .Έπειτα από μία 8ωρη γεμάτη στροφές διαδρομή ανάμεσα στα κόκκινα βουνά του Μεγάλου Άτλα και διασχίζοντας την κοιλάδα του Draa φτάσαμε στην νοτιοανατολική πύλη της ερήμου.

Από εκείνο το σημείο και μετά άλλη μια ώρα διαδρομής, αλλά αυτή την φορά έχοντας σαν οδηγούς καμήλες και τους άντρες με τα μπλε της νομαδικής φυλής των Touareg, αντικρίσαμε ένα απόκοσμο τοπίο. Θάλασσες άμμου με βραχώδη οάσεις κάτω από έναν κατακόκκινο ουρανό και στη μέση της απεραντοσύνης σκηνές που περικλείουν σχεδόν ευλαβικά την παρέα ταξιδιωτών και νομάδων μαγεμένων από την καταληπτική και σαγηνευτική μουσική των τυμπάνων της ερήμου. Αυτό ήταν το σπίτι μας για εκείνο το βράδυ. Πληρότητα η μόνη λέξη που μπορεί να περιγράψει με ακρίβεια αυτή την εμπειρία.

Μπροστά στο μεγαλείο της φύσης νιώσαμε τόσο μικροί μα συνάμα απέραντα ελεύθεροι.

Extra tips για όσους επιθυμούν να κάνουν αυτό το ταξίδι ζωής:

-Ο λαός του Μαρόκου είναι Αραβόφωνος και Γαλλόφωνος, τα Αγγλικά δεν είναι διαδεδομένα και όσοι ταξιδιώτες μιλούν μόνο την συγκεκριμένη γλώσσα θα δυσκολευτούν να επικοινωνήσουν με τους ντόπιους.

-Οι καταλληλότεροι μήνες για να επισκεφτεί ένας ταξιδιώτης το Μαρόκο είναι ο Οκτώβρης και ο Απρίλιος μιας και αυτή την περίοδο το κλίμα είναι ήπιο χωρίς υπερβολική υγρασία, χωρίς ακραία υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας αντίστοιχα.

-Η λιγότερο προκλητική ενδυμασία όσο αφορά τις γυναίκες είναι αν όχι απαραίτητη, προαιρετικά σωστή προς αποφυγήν διαφόρων σεξιστικών συμπεριφορών από την πλευρά των ανδρών αλλά και των γυναικών.

-Οι εκδρομές στην έρημο είναι οργανωμένες και ο ιδανικότερος και οικονομικότερος τρόπος να κάνεις κράτηση είναι online.

-Στο Μαρακές υπάρχουν αρκετοί χώροι ευεξίας και χαλάρωσης. Εμείς επιλέξαμε να επισκεφτούμε έναν και να απολαύσουμε ένα Romantic Couple ritual που συμπεριλάμβανε αυθεντικό μαροκινό χαμάμ, μασάζ με Μαροκινά έλαια και περιποίηση ομορφιάς .Δοκιμάστε το αξίζει!!!
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!