tromaktiko: Parabens: Είναι τελικά ο κύριος ύποπτος στα καλλυντικά μας;

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

Parabens: Είναι τελικά ο κύριος ύποπτος στα καλλυντικά μας;



Από την Άντζελα Μολφέτα
Σήμερα, έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίζουμε πολύ περισσότερα στοιχεία, όχι μόνο για τη...
διατροφή μας αλλά και για τα συστατικά που περιέχονται στα αγαπημένα μας προϊόντα ομορφιάς. Αλλά ποια είναι καλά και ποια επικίνδυνα και τι γίνεται με τα πολυσυζητημένα parabens;

Περί τίνος πρόκειται
Τα καλλυντικά προϊόντα χρειάζονται κάποιου είδος συντηρητικό, για να διατηρήσουν την ομοιογένεια και τη δράση τους για ένα ικανό χρονικό διάστημα.

Τα parabens πρωτοεμφανίσθηκαν στην κοσμητολογία τη δεκαετία του 1950, για να εμποδίσουν τη δημιουργία μούχλας και βακτηρίων στη σύνθεση των καλλυντικών και ταυτόχρονα, να παρατείνουν και τη διάρκεια ζωής τους.

Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο το γεγονός πως τα προϊόντα που περιέχουν parabens επιβιώνουν για μήνες ή ακόμα και για χρόνια στο ντουλάπι του μπάνιου μας.

Για να διευκρινίσουμε εάν τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε περιέχουν parabens, σημειώνουμε πως μπορεί επίσης να αναφέρονται ως butylparaben, methylparaben ή propylparaben.

Πώς ανιχνεύονται στο σώμα μας
Το 2004 μια βρετανική επιστημονική μελέτη αποκάλυψε πως στις δεκαεννιά από τις είκοσι γυναίκες που μελετήθηκαν για καρκίνο, παρουσιάστηκαν στον ιστό του μαστού πέντε parabens.

Αν και η μελέτη δεν απέδειξε πως τα parabens μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, αναγνώρισε πως είναι σε θέση να διεισδύσουν στο δέρμα και να παραμείνουν μέσα στον ιστό, με αποτέλεσμα να διαταράσσουν τη λειτουργία των ορμονών μιμούμενα τα οιστρογόνα.

Κατά συνέπεια, πολλά οιστρογόνα μπορούν να προκαλέσουν αύξηση της διαίρεσης των κυττάρων του μαστού και αύξηση των όγκων. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που τα parabens συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού και προβλήματα στο σύστημα αναπαραγωγής.

Επίδραση στο περιβάλλον
Τα parabens δεν προσβάλλουν μόνο τον άνθρωπο, αλλά και το περιβάλλον. Επιστημονικές έρευνες αναφέρουν πως έχουν βρεθεί ίχνη τους σε σώματα θαλάσσιων θηλαστικών. Και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο!

Τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε, καθώς πλενόμαστε περνούν στο σύστημα αποχέτευσης και με τη σειρά τους απελευθερώνονται στο περιβάλλον.

Επομένως, πρέπει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε προϊόντα με parabens; Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι το ποσοστό που προστίθεται σε κάθε συσκευασία είναι γενικά, πολύ μικρό. Παρόλα αυτά, όμως, τα parabens μπορούν να εισέλθουν στο σώμα μας μέσω του δέρματός μας.

Εναλλακτικές λύσεις
Σήμερα, υπάρχουν διαθέσιμα άλλα συντηρητικά ώστε να έχουμε δυνατότητα επιλογής. Επίσης, στην αγορά κυκλοφορούν προϊόντα χωρίς συνθετικά πρόσθετα και τεχνητά συστατικά, στοιχεία που ενδέχεται να προκαλέσουν ερεθισμούς ακόμα και σε ευαίσθητες επιδερμίδες.

Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι μια έρευνα σε βάθος γύρω από τα συστατικά των προϊόντων, διότι ακόμα και εάν αναγράφουν στην ετικέτα τους «paraben free», ενδέχεται να περιέχουν κάποια άλλα συνθετικά συστατικά, τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να προκαλέσουν βλάβες ή ερεθισμό στο δέρμα μας.

Έχουμε στη διάθεσή μας πολλές διαθέσιμες πληροφορίες, σχετικά με το τι περιέχουν τα καλλυντικά προϊόντα ομορφιάς. Μια ματιά στον εγκεκριμένο κατάλογο συντηρητικών του Ecocert, οργανισμού πιστοποίησης για την ανάπτυξη προτύπων στα φυσικά και βιολογικά καλλυντικά μπορεί να μας δώσει ανάλογες απαντήσεις.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!