Κελιά με τσαγιέρα, στρώμα για γιόγκα, τραπεζάκι με ημερολόγιο, κουμπί πανικού και...
μία τουαλέτα για γαλήνη και διαλογισμό. Μια φυλακή για τη φυλακή μέσα μας, προσφέρεται στους Κορεάτες.
Η ιδέα, το δυστοπικό project
Αφού δούλευε σχεδόν 100 ώρες την εβδομάδα κάθε εβδομάδα για έξι μήνες, ο δικηγόρος Kwon Yong-suk άρχισε να αναρωτιέται αν ο ατομικός εγκλεισμός σε μία φυλακή μπορεί να αποτελέσει την καλύτερη εναλλακτική στην κατάστασή του. Όπως αναφέρει το BBC, ο Νοτιοκορεάτης πρώην δικηγόρος δημιούργησε το ησυχαστήριο Gangwon που λειτουργεί σαν φυλακή, όπου οι άνθρωποι περνάνε κάποιες ημέρες σε απόλυτη απομόνωση για να καταπολεμήσουν το στρες που δημιουργούν οι έντονοι ρυθμοί του σύγχρονου τρόπου ζωής.
Όταν ένας φίλος του που ήταν δεσμοφύλακας του είπε ότι το να μείνει κάποιος εθελοντικά σε ένα πραγματικό κελί φυλακής μπορεί να έχει πολλή γραφειοκρατία, ο Kwon το 2002 κίνησε τις διαδικασίες να δημιουργήσει ένα ησυχαστήριο με τα χαρακτηριστικά φυλακής όπου οι άνθρωποι σαν αυτόν θα μπορούσαν να βρουν λίγη γαλήνη και απομόνωση.
Ο Kwon αναφέρει χαρακτηριστικά: «Όταν δούλευα ως εισαγγελέας περίπου πριν από 20 χρόνια, δεν ήταν πάντα τόσο σκληρά, αλλά δούλευα 100 ώρες σχεδόν κάθε εβδομάδα. Εκείνη την εποχή είχα έλκος, κάπνιζα και έπινα πολύ και εργαζόμουν μέχρι αργά το βράδυ. Πέρασα έξι μήνες με αυτόν τον τρόπο ζωής. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο οργανισμός μου εξαντλήθηκε και δεν είχα την απάντηση τι άλλο να κάνω. Ήταν δύσκολο να συνέλθω. Τότε σκέφτηκα την ιδέα της απομόνωσης σε μια φυλακή».
«Είχα εξαντληθεί σωματικά και διανοητικά, αλλά δεν ήμουν αρκετά γενναίος για να σταματήσω τη δουλειά μου. Δεν ήξερα τι να κάνω με τη ζωή μου», δήλωσε ο Kwon. «Τότε σκέφτηκα να είμαι σε απομόνωση για μια εβδομάδα και να αποφασίσω πού να πάω, να γίνω λίγο πιο σαφής χωρίς τσιγάρα, ποτά, ανθρώπινες σχέσεις, αφεντικό και αγχωτικό έργο και έτσι έφτασα στην ιδέα της φυλακής Μέσα μου».
Ανοίγοντας το 2013 έναν χώρο στην ύπαιθρο έξω από τη Σεούλ, ξεκίνησαν να έρχονται επισκέπτες στη μονάδα του και για λίγες ημέρες να μένουν κλειδωμένοι στο κελί τους για 20 ώρες τη μέρα, μακριά από τα κινητά τους τηλέφωνα, τα emails και τους ατελείωτους περισπασμούς της σύγχρονης ζωής.
Η εγκατάσταση του πρώην δικηγόρου αποτελείται από 28 παρόμοια κελιά με τσαγιέρα, στρώμα για γιόγκα, τραπεζάκι με ημερολόγιο και μία τουαλέτα και πριν να κλειδωθούν στα κελιά τους οι συμμετέχοντες ανταλλάσσουν χαιρετισμούς μεταξύ τους και ο καθένας διηγείται την ιστορία του.
Prison Inside Me
Ο Jong Hwa-nam αναζητούσε προορισμούς διακοπών για το καλοκαιρινό του διάλειμμα όταν γνώρισε τον εβδομαδιαίο διαλογισμό που προσέφερε το Prison Inside Me. «Παράξενο, αλλά είχα πάντα μια εχθρότητα και δυσπιστία απέναντι στους ανθρώπους, ήταν δυσάρεστα συναισθήματα», δήλωσε ο Jong στο Al Jazeera. «Μετά από αυτό-προβληματισμό εδώ, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η εχθρότητα και η δυσπιστία μπορούν εύκολα να εξαλειφθούν και ότι είμαστε οι ίδιοι άνθρωποι, επιδιώκοντας τις ίδιες αξίες» εξηγεί, επιδοκιμάζοντας τη χρησιμότητα της φυλακής Inside Me.
Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν επισκεφθεί και διαμείνει στο Prison Inside Me όλα αυτά τα χρόνια. Τα προγράμματα κυμαίνονται από 24 ώρες έως και εβδομαδιαία και συμμετέχουν εργαζόμενοι γραφείου, φοιτητές, στελέχη εταιρειών, μητέρες κλεισμένες στο σπίτι. Περνούν τον περισσότερο χρόνο τους σε ένα από τα 28 κελιά ενώ μετέχουν και σε πνευματικές δραστηριότητες.
Αξίζει να σημειωθεί στο βαθμό που δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το 2017, οι Νοτιοκορεάτες εργάστηκαν περίπου 2 024 ώρες ετησίως, κατέχοντας την τρίτη θέση των πιο σκληρά εργαζόμενων μεταξύ των κρατών μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Μάλιστα, προκειμένου να βελτιωθεί η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, η Νότια Κορέα μείωσε τις ώρες εργασίας της από 68 σε 52 την εβδομάδα τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.
Οι ώρες ήταν «απάνθρωπα πολλές», σύμφωνα με τον υπουργό ισότητας των φύλων της χώρας. Ο Πρόεδρος Moon Jae-in δήλωσε ότι η κίνηση για μείωση των ωρών εργασίας έγινε για να δοθεί στους Κορεάτες «δικαίωμα ανάπαυσης».
Ο νέος κανονισμός για τη μείωση του αριθμού των ωρών εργασίας θα προσθέσει στις μεγάλες κορεατικές επιχειρήσεις κέρδη 11 δισεκατομμύρια δολάρια, εάν παραμείνουν στα ίδια επίπεδα παραγωγής, σύμφωνα με το Κορεατικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών.
«Μόνο ένας στους 10 εργαζόμενους θα μπορέσει να απολαύσει τα οφέλη από την αλλαγή. Για τις περισσότερες μικρές επιχειρήσεις, αυτό σημαίνει αύξηση του κόστους εργασίας και επιδείνωση της κερδοφορίας, ενώ οι εργαζόμενοί τους θα πρέπει να αποδέχονται χαμηλότερες αμοιβές για μειωμένο ωράριο εργασίας», δήλωσε ο Kim Tae-gi, ένας καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Dankook, στους Financial Times.
Η σκληρή εργασία, το άγχος και η έλλειψη προσωπικής ζωής είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι εργαζόμενοι οδηγούνται στο Prison Inside Me.
Το «βλέμμα της φυλακής»
Στο κέντρο-φυλακή, οι άνθρωποι πρέπει να παραδώσουν τα κινητά τους τηλέφωνα και άλλα αντικείμενα πριν φορέσουν στολή. Κατόπιν περνούν στο κελί τους, το οποίο μετρά μόνο 6 τ.μ., όπου θα περάσουν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους.
Οι πόρτες, με στενούς υαλοπίνακες, είναι βαμμένες σε γκρι χρώμα για να μοιάζουν με μια φυλακή και είναι κλειδωμένες από έξω, ενώ τα γεύματα σερβίρονται μέσα από μια υποδοχή στις πόρτες.
«Ανησυχούσα για το μέλλον της οικογένειάς μου», δήλωσε ο 37χρονος Jong Hyup-lee, προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών. «Ήθελα να ξεφορτωθώ τέτοιες ανησυχίες από το μυαλό μου, ήρθα εδώ για να απαλλαγώ από αυτά τα πικρά συναισθήματα ... Μετά από μια εβδομάδα εδώ, συνειδητοποίησα ότι όλες αυτές οι ανησυχίες ήταν ψευδαισθήσεις και ήμουν σε θέση να απελευθερώσω τον εαυτό μου και να ανακτήσω τη ζωή μου».
Ο Kwon, ο ιδρυτής αυτής της παράδοξης φυλακής δηλώνει πως ο ίδιος είναι ευτυχισμένος δίνοντας στους ανθρώπους την ευκαιρία να βιώσουν ησυχία και διαλογισμό με εμπειρογνώμονες για βοήθεια αν χρειαστεί.
Αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι οι εμπειρίες που αποκτώνται κατά τη σύντομη παραμονή στα κελιά χρειάζεται να εφαρμοστούν μετά και στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων για να έχουν μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα.
«Δεν νομίζω ότι 24 ή 48 ώρες διαμονής εδώ είναι αρκετός χρόνος για να αλλάξουμε τη ζωή ενός ατόμου», δήλωσε ο Kwon. «Ωστόσο, νομίζω ότι δίνει μια ευκαιρία για να ξεκινήσει αυτή η αλλαγή».
«Είναι κυριολεκτικά περιορισμένοι», δηλώνει η Noh Jihyang, σύζυγος του Kwon και συνιδρυτής της φυλακής Inside Me. «Όμως οι συμμετέχοντες λένε ότι αισθάνονται τη μεγαλύτερη ευτυχία και ελευθερία εδώ, οι περισσότεροι ήταν αρχικά επιφυλακτικοί επειδή θα επρόκειτο για φυλακή, αλλά μετά την παραμονή τους λένε ότι η φυλακή δεν είναι αυτή αλλά ο εξωτερικός κόσμος».