tromaktiko: Νέα μελέτη ενισχύει τις πιθανότητες ο Proxima b να είναι κατοικήσιμος

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

Νέα μελέτη ενισχύει τις πιθανότητες ο Proxima b να είναι κατοικήσιμος



Οι επιστήμονες που μελετούν τον Proxima b, δηλαδή τον πλησιέστερο στη Γη εξωπλανήτη, μάλλον έχουν βαλθεί να μας τρελάνουν...
Αν και πριν λίγους μήνες λέγανε πως πιθανότατα είναι ένας στείρος κόσμος, μια νέα μελέτη υποστηρίζει πως διαθέτει κλιματικές συνθήκες που επιτρέπουν την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή στην επιφάνειά του, αυξάνοντας τις πιθανότητες να διαθέτει ή να μπορεί να φιλοξενήσει ζωή.

Ο Proxima b, είχε ενθουσιάσει τους αστρονόμους όταν είχε ανακαλυφθεί, διότι είναι ο πλησιέστερος προς τη Γη εξωπλανήτης που βρίσκεται στη λεγόμενη κατοικήσιμη ζώνη του άστρου του. Αυτή ή θέση, επιτρέπει θεωρητικά την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή που είναι απαραίτητο συστατικό της ζωής όπως τη ξέρουμε.

Πριν λίγους μήνες, επιστήμονες κατέγραψαν μια μεγάλη ηλιακή έκρηξη στο Εγγύτατο Κένταυρο (δηλαδή τον ήλιο του Proxima b) και η μελέτη τους υποστήριξε πως αυτό το φαινόμενο ήταν κάθε άλλο παρά ασυνήθιστο. Μια τέτοια έκθεση σημαίνει πως ο Proxima b, πιθανότατα δέχεται υψηλές δόσεις ραδιενέργειας, με αποτέλεσμα τυχόν ατμόσφαιρα και νερό που μπορεί να υπήρχαν, να έχουν εξατμιστεί, ενώ η επιφάνεια του πλανήτη θα έχει προ πολλού αποστειρωθεί εάν τυχόν φιλοξένησε ποτέ ζωή.

Μια νέα μελέτη που χρησιμοποίησε υπολογιστικά μοντέλα όμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται για τη μελέτη του γήινου κλίματος, διαπίστωσε πως ο Proxima b δύναται να φιλοξενήσει μεγάλες εκτάσεις νερού σε υγρή μορφή.

Ο Εγγύτατος Κένταυρος είναι ένας ψυχρός ερυθρός νάνος, σε απόσταση «μόλις» 4,2 έτη φωτός. Ο εξωπλανήτης Proxima b, έχει 1,3 φορές τη μάζα της Γης και ολοκληρώνει μια περιφορά γύρω από το άστρο του σε 11 μέρες. Βρίσκεται στη κατάλληλη απόσταση από το άστρο του για να έχει θερμοκρασίες που επιτρέπουν την (θεωρητική) ύπαρξη νερού στην επιφάνειά του. Και όπως γνωρίζουμε εδώ στη Γη, όπου υπάρχει νερό, υπάρχει και ζωή. Ο Proxima b βρίσκεται τόσο κοντά στο άστρο του, που ενδέχεται να είναι «βαρυτικά κλειδωμένος», δηλαδή η μια του πλευρά να βλέπει πάντα το άστρο του και η άλλη να είναι μόνιμα βυθισμένη στο σκοτάδι.

Ακόμη και έτσι όμως, η νέα μελέτη υποστηρίζει πως ωκεάνια ρεύματα θα μπορούσαν να μεταφέρουν θερμότητα και στη σκοτεινή-παγωμένη πλευρά.


Σίγουρα ο Proxima b κρύβει ακόμη πολλές εκπλήξεις, κάποιες από τις οποίες θα απαντηθούν όταν το πολυαναμενόμενο τηλεσκόπιο James Webb, βρεθεί στο διάστημα.

Ο Proxima b μας «ενθουσιάζει» διότι βρίσκεται τόσο κοντά και συνάμα τόσο μακριά. Αν και απέχει «μόλις» 4,2 έτη φωτός από εμάς, απόσταση ασήμαντη για το διάστημα (ενδεικτικά ο γαλαξία μας έχει διάμετρο 100.000 έτη φωτός), η σημερινή τεχνολογία θα μας επέτρεπε στη καλύτερη περίπτωση να κατασκευάσουμε ένα διαστημόπλοιο που θα έφτανε εκεί σε… 80.000 χρόνια.

Φανταστείτε όμως πως θα ένιωθε η ανθρωπότητα και ίσως τι τεχνολογικά άλματα θα μπορούσε να επιτύχει, εάν σε λίγα χρόνια από τώρα, μαθαίναμε πως ο Proxima b διαθέτει μια φιλική ατμόσφαιρα με σαφή σημάδια ύπαρξης ζωής…
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!