ξεφύλλιζε ένα βιβλίο με οδηγίες αυτοάμυνας, λέγοντάς της ότι μία τόσο όμορφη γυναίκα πρέπει όντως να παίρνει προφυλάξεις σε έναν κόσμο τόσο επικίνδυνο. Μετά από μία μικρή κουβέντα που είχαν της ζήτησε το e-mail της. Χαριτολογώντας μάλιστα της είχε πει ότι δεν πρέπει να δίνει το τηλέφωνο της σε αγνώστους γιατί ποτέ δεν ξέρεις…
Μία εβδομάδα μετά, η Τζίνα δέχτηκε να βγει για έναν καφέ με τον Μπομπ. Της είχε φέρει μάλιστα και δώρο, ένα βαλιτσάκι αυτοάμυνας… Δέχτηκε και το δώρο του, πιστεύοντας ότι ο άνδρας, που είχε συναντήσει τυχαία, ενδιαφερόταν πραγματικά για την ασφάλειά της. Έτσι, ξεκίνησαν να πληθαίνουν τα ραντεβού τους. Ο Μπομπ ήταν πάντα πολύ προστατευτικός με την Τζίνα. Πάντα τη συνόδευε ως το σπίτι της και μάλιστα δεν ξεχνούσε να τσεκάρει ότι όλα τα παράθυρα και οι πόρτες του σπιτιού της είναι κλειδωμένα, πριν την καληνυχτίσει.
Ένα βράδυ η Τζίνα δεν μπορούσε να κοιμηθεί και σηκώθηκε να χαζέψει από το παράθυρό της, τότε είδε τον Μπομπ να κάθεται απέναντι από το σπίτι της, μέσα στο αυτοκίνητό του. Μια ανατριχίλα διαπέρασε όλο της το σώμα, καθώς συνειδητοποιούσε ότι η προσοχή που πίστευε ότι της έδειχνε η νέα της γνωριμία είχε γίνει εμμονή. Όταν θα του δήλωνε ότι δεν θέλει πια να τον ξαναδεί, θα καταλάβαινε πόσο δίκιο είχε…
Οι 2 τρόποι… ενός stalker
Είναι 2 οι τρόποι με τους οποίους ένας stalker θα προσπαθήσει να μπει στη ζωή του θύματός του. Ο ένας είναι η υπερβολική προσοχή και ο άλλος η εισβολή. Οι δράστες επιδεικνύουν μία παθολογική προσκόλληση στα θύματά τους, που ακολουθείται από μία ανικανότητα να αναγνωρίζουν τους κοινωνικούς κανόνες που ορίζουν την ιδιωτικότητα και τον προσωπικό χώρο του άλλου. Αυτό πλέον επεκτείνετε και στον online προσωπικό χώρο ενός ατόμου. Η ανικανότητά τους να σεβαστούν τα όρια, για την οποία υπάρχουν σημάδια ήδη από τα πρώτα ραντεβού, είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ενός καμουφλαρισμένου stalker, που αργά ή γρήγορά θα εκδηλωθεί.
Πολύ καλό για να είναι αληθινό
Οι stalkers στην πραγματικότητα εκμεταλλεύονται το γεγονός, ότι τουλάχιστον στην αρχή, τα θύματά τους απολαμβάνουν το να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, αυτοί οι φαινομενικά «καθημερινοί» άνθρωποι μπορεί να ψαρέψουν τα θύματά τους από παντού. Από τη δουλειά τους, τη γειτονιά τους, από οπουδήποτε.
Αρχικά, τα θύματα θεωρούν ότι οι μελλοντικοί θύτες είναι οι μόνοι άνθρωποι που δείχνουν ενδιαφέρον και τους φροντίζουν. Οι μόνοι που είναι πρόθυμοι να ακούσουν τα σχέδια και τα όνειρά τους. Σε εκείνη τη χρονική στιγμή δε γνωρίζουν ότι οι προσωπικές πληροφορίες που μοιράζονται θα χρησιμοποιηθούν κάποια στιγμή εναντίον τους.
Όταν τα θύματα συνειδητοποιούν ότι βλέπουν παντού μπροστά τους – στο σούπερ μάρκετ, το γυμναστήριο ή ακόμη στο Facebok ή το Instagram – τους νέους «θαυμαστές» τους, η ικανοποίηση για το ενδιαφέρον που απολαμβάνουν μεταμορφώνεται σε ένα φόβο, που παγώνει το αίμα. Η συμπεριφορά αυτή υποδεικνύει το πέρασμα από το τρυφερό ενδιαφέρον στην παθολογική προσκόλληση, η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει στην παραβίαση κάθε προσωπικού ορίου.
Περνώντας τις κόκκινες γραμμές
Μήπως είστε από εκείνους που προτιμούν να μην μοιράζονται προσωπικές πληροφορίες όταν ξεκινούν να βγαίνουν ραντεβού; Αν ναι, σκεφτείτε το ακόλουθο σενάριο: Έχετε βγει κάποιες φορές με έναν άνδρα που σας ενδιαφέρει. Παρόλο που έχετε συμφωνήσει ότι θα το «πάτε» αργά, απολαμβάνεται και οι δύο τη χημεία που υπάρχει μεταξύ σας. Μία μέρα γυρνάτε σπίτι από τη δουλειά και βρίσκετε ένα μπουκέτο με λουλούδια. Το πρόβλημα; Εσείς δεν έχει δώσει στη νέα σας γνωριμία τη διεύθυνσή σας. Άρα σας ακολούθησε. Ήθελε να μάθει που μένετε, πριν επιλέξετε εσείς να μοιραστείτε αυτή την πληροφορία…
Διαφορές ανδρών και γυναικών
Σύμφωνα με τις έρευνες υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις γυναίκες και τους άνδρες stalkers. Σε μελέτη τους οι Smoker και March (2017) αποκάλυψαν ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουν τον δρόμο του διαδικτύου. Επισημαίνουν ότι αυτό το εύρημα ευθυγραμμίζεται με παλαιότερα, που έδειχναν ότι οι γυναίκες χρησιμοποιούν περισσότερο έμμεσους τρόπους για να παρακολουθήσουν στενά και να περικυκλώσουν το θύμα τους. Αντιθέτως, οι άνδρες που θα παρακολουθήσουν το θύμα τους ή θα προχωρήσουν ακόμη και σε βανδαλισμούς.
Οι ίδιοι ερευνητές αποκάλυψαν επίσης ότι το stalking συνδέεται με τον ναρκισσισμό, την ψυχοπάθεια, και τον σαδισμό. Άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα χαρακτηριστικά είναι πολύ πιθανό να παρακολουθήσουν στενά κάθε διαδικτυακή κίνηση του θύματός τους.
Κι αν τα πράγματα είναι έτσι, τότε ποια είναι η λύση; Το να πάψουμε να γνωρίζουμε και να εμπιστευόμαστε νέους στη ζωή μας ανθρώπους. Φυσικά και όχι! Το θέμα είναι να επιλέγουμε έξυπνα. Έχετε ανοιχτά τ’ αυτιά και τα μάτια σας για να εντοπίσετε αμέσως να αντηχητικά σημάδια.
Πηγή