μέρος στο πανέμορφο νησί, όπου τα πράγματα δεν είναι έτσι.
Πρόκειται για την παραλία του Ανάλουκα στο Νόμο Λασιθίου η οποία αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα όπου άπειρες ποσότητες σκουπιδιών – πλαστικά κυρίως – που "ταξιδεύουν" στο Αιγαίο, παρασύρονται από τον άνεμο και τα ισχυρά θαλάσσια ρεύματα και καταλήγουν σε αυτή την περιοχή.
Το σκηνικό θυμίζει εγκατάλειψη και παραπέμπει σίγουρα σε έντονη οικολογική υποβάθμιση, με αποτέλεσμα το τοπίο να θυμίζει περισσότερο χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων, παρά παραλία.
Κατά καιρούς έχουν πραγματοποιηθεί απόπειρες καθαρισμού (η τελευταία στα τέλη του 2017 από την WWF), αλλά τον Αύγουστο του 2018 η παραλία θύμιζε και πάλι μια μικρή "χωματερή" του Αιγαίου.
Απολαύστε μια πτήση λοιπόν του haanity πάνω από την πιο βρώμικη παραλία της Ελλάδας, ίσως στο πιο όμορφο νησί της Ελλάδας, την Κρήτη:
Στην περιοχή Ανάλουκα της Σητείας υπάρχει άλλωστε και ο εγκαταλειμμένος πλέον οικισμός ΣΟΕ ή Dionysos Authentic Resort and Village. Ο τουριστικός οικισμός δε θυμίζει σήμερα σε τίποτε το φιλόδοξο σχέδιο που είχε παρουσιαστεί στα τέλη της δεκαετίας του '90.
Ο πληθυσμός του τουριστικού - παραθεριστικού συγκροτήματος μπορεί να ανέλθει σε 3.700 άτομα. Αναλυτικά, το Αιγαιοπελαγίτικο Χωριό έχει δυνατότητα φιλοξενίας 940 ατόμων. Επίσης, οι μόνιμοι κάτοικοι και παραθεριστές υπολογίζονται σε 1.450 άτομα, οι τουρίστες σε 940 άτομα και οι μονίμως εργαζόμενοι στον οικισμό σε 370 άτομα.
Με την αριθ. πρωτ. 35419/14-08-2017 απόφαση του υπ. Περιβάλλοντος εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι (ΑΕΠΟ) για το έργο "Ανάπτυξη παραθεριστικής κατοικίας "Ανάλουκα Ι", συνολικής έκτασης 367 στρεμμάτων, στη θέση Ανάλουκα του Δήμου Σητείας της Π.Ε. Λασιθίου, Περιφέρειας Κρήτης".
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων, ο σχεδιασμός του έργου συνάδει με τις κατευθύνσεις του εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού. Βάσει του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Κρήτης, θα πρέπει να λαμβάνονται και να εφαρμόζονται σχέδια ρύθμισης του οικισμένου και παράκτιου χώρου ώστε να αντιμετωπιστεί η νόμιμη εκτός σχεδίου δόμηση στον δημοφιλή προορισμό.
Είχε προηγηθεί, πριν από ένα περίπου χρόνο, το πρώτο "πράσινο φως" από την Περιφέρεια Κρήτης. Για την ώρα το έργο πάντως δεν έχει ενεργοποιηθεί-προχωρήσει.
Πηγή