tromaktiko: Ήπια γνωστική εξασθένηση: Κίνδυνος άνοιας λόγω αρτηριακής δυσκαμψίας

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Ήπια γνωστική εξασθένηση: Κίνδυνος άνοιας λόγω αρτηριακής δυσκαμψίας



Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι η άνοια και...
η αγγειακής νόσος είναι δυο τελείως ξεχωριστές παθήσεις αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει μια σημαντική αλληλεπικάλυψη και αλληλεπίδραση.

Τώρα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hypertension από ερευνητές του Πανεπιστημίου Descartes, στο Παρίσι, βρήκε ότι η αρτηριακή δυσκαμψία στα άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ,

Οι επιστήμονες εξέτασαν στοιχεία για 375 άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση, όπως προβλήματα μνήμης. Μετά από 4,5 έτη το 28% του δείγματος είχε εκδηλώσει άνοια. Μέτρησαν αρκετούς παράγοντες για την εξέλιξη αυτή και διαπίστωσαν ότι η μεγαλύτερη ταχύτητα παλμικού κύματος, που μετρά την ελαστικότητα των αρτηριών, είναι μια πιθανή αιτία.

Οι αρτηρίες μεταφέρουν οξυγονωμένο αίμα από την καρδιά σε όλο το σώμα. Καθώς μεγαλώνουμε σκληραίνουν και χάνουν την ελαστικότητά τους. Aυτό μπορεί να επιδεινωθεί όταν στις αρτηρίες συσσωρεύεται αθηρωματική πλάκα.

“Ο εντοπισμός πιθανών προληπτικών στρατηγικών είναι κρίσιμος στα αρχικά στάδια”, δήλωσε η Laure Rouch, ο κύρια συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορική συνεργάτις στο Université Descartes, στο Παρίσι. “Η ταυτοποίηση των ασθενών με ήπια γνωστική δυσλειτουργία που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας χρησιμοποιώντας μη επεμβατικές τεχνικές όπως η ταχύτητα παλμικού κύματος είναι ένα πολύ ενδιαφέρον εύρημα και επίσης σημαίνει ότι η αρτηριακή δυσκαμψία μπορεί να αποτελέσει θεραπευτικό στόχο για την καθυστέρηση ή την πρόληψη της εμφάνισης της άνοια.

Εκτός από την ταχύτητα του παλμικού κύματος για την μέτρηση της σκλήρυνσης των αρτηριών οι ερευνητές μελέτησαν και την πάχυνση των εσωτερικών τοιχωμάτων της καρωτίδας ώστε να εντοπίσουν τυχόν οικοδόμηση αθηρωματικής πλάκας. Αλλά δεν βρήκαν συσχέτιση με την άνοιας.

Η Rouch δήλωσε ότι η ταχύτητα παλμικού κύματος φαίνεται να είναι ο μοναδικός αγγειακός βιοδείκτης που εντοπίζει ασθενείς με ήπια νοητική εξασθένηση οι οποίοι βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο άνοιας. Ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει να επιβεβαιωθεί από τις μελλοντικές μελέτες.

Η αθηροσκλήρωση σύμφωνα με τη μελέτη εκθέτει το αγγειακό εγκεφαλικό σύστημα στον κίνδυνο διακυμάνσεων της πίεσης και της ροής του αίματος οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να προκαλέσουν μικροσκοπικές βλάβες

Η αρτηριακή δυσκαμψία εκθέτει το σύστημα αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου στον κίνδυνο των διακυμάνσεων της πίεσης και της ροής που προκαλούν μικροσκοπικές βλάβες, σύμφωνα με τη μελέτη. Η δυσκαμψία των αγγείων του εγκεφάλου θεωρείται ότι σχετίζεται με την αθηροσκλήρωση και την αρτηριοσκλήρωση.

Η Karen Furie, νευρολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Brown, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε ότι η έρευνα  μεταφέρει ένα συναρπαστικό μήνυμα. “Ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και η πρόληψη των αγγειακών παθήσεων μπορεί όχι μόνο να αποτρέψει το εγκεφαλικό επεισόδιο και την καρδιακή προσβολή, αλλά να αποτρέψει την άνοια”, ανέφερε. “Είναι πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχει αυτή η σχέση και πως ό, τι κάνουν για να διατηρήσουν την καρδιά και τον εγκέφαλό τους υγιή μπορεί να εμποδίσει ή να επιβραδύνει την ανάπτυξη της άνοιας”.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!