€580 εκατ., δέσμευσαν στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. οι τελωνειακές Αρχές το 2017. Μολονότι ο συνολικός αριθμός έχει μειωθεί από το 2016, τα παραποιημένα και δυνητικά επικίνδυνα εμπορεύματα καθημερινής χρήσης, όπως ηλεκτρικές συσκευές, προϊόντα υγείας, φάρμακα και παιχνίδια, αποτελούν σήμερα πολύ υψηλότερο ποσοστό του συνόλου των κατασχέσεων. Συγκεκριμένα, το 43 % του συνόλου των κατασχεθέντων εμπορευμάτων ανήκε σε αυτή την κατηγορία το 2017. Συνολικά, η κυριότερη κατηγορία παραποιημένων εμπορευμάτων ήταν τα τρόφιμα, αντιπροσωπεύοντας το 24% της συνολικής ποσότητας των κατασχεθέντων εμπορευμάτων. Στη δεύτερη θέση ήταν τα παιχνίδια (11%), τα τσιγάρα (9%) και τα ενδύματα (7%).
Όσον αφορά τους τρόπους μεταφοράς, το 65% όλων των κατασχεθέντων ειδών εισήλθαν στην Ε.Ε. μέσω της θαλάσσιας οδού, συνήθως σε μεγάλα φορτία. Ακολουθεί η αεροπορική μεταφορά, που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά του 14 % των παραποιημένων προϊόντων. Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι ταχυδρομικές αποστολές και οι αποστολές ταχυμεταφορών, οι οποίες από κοινού αντιπροσώπευαν το 11% και αφορούσαν, κυρίως, καταναλωτικά αγαθά που είχαν παραγγελθεί μέσω Διαδικτύου, όπως υποδήματα, ενδύματα, τσάντες και ρολόγια.
Προέλευση
Η Κίνα εξακολουθεί να είναι η κύρια χώρα προέλευσης παραποιημένων προϊόντων που εισέρχονται στην Ε.Ε. Η μεγαλύτερη ποσότητα παραποιημένων ειδών ένδυσης προερχόταν από την Τουρκία, ενώ η μεγαλύτερη ποσότητα παραποιημένων συσκευών και εξαρτημάτων κινητών τηλεφώνων, κασετών μελάνης και μελανοταινιών, CD/DVD και ετικετών, πινακίδων και αυτοκόλλητων σημάτων εισήλθαν στην Ε.Ε. από το Χονγκ Κονγκ και την Κίνα. Η Ινδία ήταν η πρώτη χώρα προέλευσης των παραποιημένων και δυνητικά επιβλαβών φαρμάκων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Επιτροπή, το 90% των κατασχεθέντων προϊόντων είτε καταστράφηκαν, είτε αποτέλεσαν αντικείμενο δικαστικής διαδικασίας για τον προσδιορισμό της παράβασης ή ποινικών διαδικασιών.
Κατασχέσεις
Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο, από το 2000, η Επιτροπή δημοσιεύει έκθεση σχετικά με τις τελωνειακές δράσεις για την επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, η οποία βασίζεται σε στοιχεία που της διαβιβάζουν οι τελωνειακές διοικήσεις των κρατών - μελών. Τα φετινά στοιχεία δείχνουν τη σημασία των μέτρων που παρουσίασε πέρυσι η Επιτροπή για την ικανοποιητική προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, ώστε να ενθαρρυνθούν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ιδίως οι ΜμΕ και οι νεοφυείς επιχειρήσεις, να επενδύουν στην καινοτομία και στη δημιουργικότητα. Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο να διευκολύνει την αποτελεσματική δράση κατά των παραβιάσεων των ΔΔΙ και την κίνηση διασυνοριακών ένδικων διαδικασιών, καθώς και να καταπολεμήσει τις εισαγωγές στην Ε.Ε. προϊόντων παραποίησης και πειρατείας.
Πηγή