tromaktiko: Φωνάζετε στα παιδιά να τρώνε λαχανικά! Μήπως δεν χρειάζεται;

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Φωνάζετε στα παιδιά να τρώνε λαχανικά! Μήπως δεν χρειάζεται;



Από την Άννα Παπαοικονόμου, Ψυχολόγος
Είναι δεδομένο ότι τα λαχανικά είναι...
απαραίτητα για την υγεία των ανθρώπων. Πόσες μάχες όμως αξίζει να δώσετε για να πείσετε το παιδί σας να τρώει λαχανικά; Και πόση πρόοδο καταφέρνετε μαλώνοντας, πιέζοντας, επιμένοντας;

Θεωρείτε ότι αν το παιδί σας δεν τρώει λαχανικά, δεν θα είναι υγιές. Η ανάπτυξη του παιδιού μπορεί να συντελεστεί ακόμα κι αν δεν φάει κανένα λαχανικό ποτέ. Ακούγεται παράξενο αλλά είναι αλήθεια και μπορείτε να το επιβεβαιώσετε από το περιβάλλον σας, όπου σίγουρα θα βρείτε κάποιους ενήλικες που ως παιδιά δεν είχαν καν δοκιμάσει μπρόκολο ή μπάμιες και τρέφονταν σχεδόν αποκλειστικά με μακαρόνια, πατάτες και κρέας.

Θέλετε το παιδί σας να απολαμβάνει το φαγητό ή να τρώει καταναγκαστικά αυτά που του επιβάλλετε; Ακόμα κι αν καταπιεί δύο φασολάκια μετά από την ατελείωτη γκρίνια σας, φαντάζεστε ότι ξαφνικά τα φασολάκια θα γίνουν το αγαπημένο του φαγητό; Τα μικρά παιδιά είναι εξαιρετικά στο να σταματούν να τρώνε όταν δεν πεινάνε άλλο. Μεταξύ μας, οι δύο μπουκιές μπρόκολο που το πιέζετε να φάει δεν προσφέρουν και τόσα, ενώ μαθαίνουν στο παιδί να αγνοεί το αίσθημα του κορεσμού ή της αηδίας, χάνοντας έτσι την ικανότητα αυτορρύθμισής του.

Σταματήστε να ελέγχετε κάθε μπουκιά του. Σεβαστείτε τις προτιμήσεις του. Η υγιεινή διατροφή δεν αποτελείται μόνο από το είδος των τροφών τις οποίες καταναλώνει κανείς αλλά και από το πώς συνδέει την απόλαυση με την τροφή και πώς μαθαίνει να εμπιστεύεται το σώμα του σχετικά με το φαγητό.

Πολλές οικογένειες στην εποχή μας κατακλύζονται με τεράστια αγωνία για να τρώνε τα παιδιά τους υγιεινά, και στην πραγματικότητα οι προσπάθειές τους μπορεί να μην αποφέρουν κανένα αποτέλεσμα ή ακόμα μπορεί να αποφέρουν αρνητικό αποτέλεσμα.

Ανησυχούμε πάρα πολύ για το φαγητό ενώ στην πραγματικότητα αυτό που θα πρέπει να αποτελεί λόγο ανησυχίας είναι η πίεση που ασκούμε στα παιδιά και η ανάγκη μας να ελέγχουμε την ποιότητα και την ποσότητα της τροφής τους.

Αν προσφέρετε στα παιδιά σας ένα υγιεινό και ισορροπημένο διαιτολόγιο, χαλαρώστε. Ακόμα κι αν δεν το τρώνε τώρα, στο μέλλον οι διατροφικές τους συνήθειες θα αλλάξουν. Αν αναπτύσσονται, είναι υγιή και χαρούμενα, τότε κάνετε το σωστό.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!