tromaktiko: Στ. Μανταγός: 'Εγκλημα η αποφυγή του εμβολίου

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Στ. Μανταγός: 'Εγκλημα η αποφυγή του εμβολίου



Ρεπορτάζ: Μαρίνα Ριζογιάννη
«Είναι έγκλημα να μην εμβολιάζονται τα παιδιά διότι οι γονείς πιστεύουν ότι τα...
εμβόλια βλάπτουν». Ξεκαθαρίζει ο ομότιμος καθηγητής παιδιατρικής και πρώην μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Στέφανος Μανταγός μετά τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί από την εκφρασθείσα πρόθεση των υπουργών Υγείας και Παιδείας να μην αποτελεί προϋπόθεση για την εγγραφή στο σχολείο ο πλήρης εμβολιασμός των παιδιών.
Το ίδιο το κράτος με τις απόψεις αυτές καλλιεργεί το επικίνδυνο αντιεμβολιαστικό κίνημα υπονομεύοντας τις προσπάθειες που γίνονται παγκοσμίως για περιορισμό και εξάλειψη λοιμωδών νοσημάτων θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.

«Αυτά τα οποία είπαν ότι ναι μεν είναι υποχρεωτικό αλλά χρειάζεται η συναίνεση των γονέων, αυτό αναιρεί την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού» παρατηρεί ο κ. Μανταγός και προσθέτει:
«Σαφώς πρέπει να γίνονται εμβόλια δεν έχω καμία απολύτως επιφύλαξη για τους εμβολιασμούς. Εχουν σωθεί ζωές και έχουν καταπολεμηθεί νόσοι. Είναι ότι καλύτερο διαθέτουμε αυτή τη στιγμή για την καταπολέμηση των λοιμώξεων πέραν των αντιβιοτικών. Είναι ένα θέμα που δεν μπορούμε να το συζητάμε ούτε να το διαπραγματευόμαστε. Δεν έχει κανένας δικαίωμα να θέτει την υγεία ενός παιδιού σε κίνδυνο, ούτε την υγεία του διπλανού παιδιού που αρρωσταίνει από το ανεμβολίαστο».

ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Ο κ. Μανταγός υπογραμμίζει ότι καταγράψαμε τις συνέπειες του αντιεμβολιαστικού κινήματος με την επανεμφάνιση της ιλαράς. «Το αντιεμβολιαστικό κίνημα είναι πλήρης ανοησία. Είναι έγκλημα να μην εμβολιάζονται τα παιδιά διότι οι γονείς πιστεύουν ότι τα εμβόλια βλάπτουν. Δεν έχουν δικαίωμα να το κάνουν αυτό στα παιδιά τους. Και βλέπουμε τις συνέπειες αυτής της επιλογής με την επανεμφάνιση παλαιών ασθενειών θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Ζούμε στην εποχή της παραφροσύνης όταν βλέπεις να γίνονται κινήματα κατά των εμβολιασμών».

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Βέβαια ο ξεσηκωμός που υπήρξε από τον παιδιατρικό κόσμο, τους φαρμακοποιούς και άλλους επιστημονικούς κλάδους, οδήγησε τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό να κάνει ένα βήμα πίσω. απαντώντας σε ερωτήσεις που κατατέθηκαν για το θέμα αυτό στη Βουλή ανέφερε ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα εξουσιοδοτεί τον υπουργό Υγείας να επιβάλει αυστηρή τήρηση του εμβολιασμού σε περιόδους που σημειώνεται έξαρση νοσημάτων. Ομως αυτό είναι ημίμετρο και δεν ευνοεί την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού που ζητάει η επιστημονικό κοινότητα. Προφανώς όταν υπάρξει έξαρση μιας νόσου είναι αργά για τη λήψη μέτρων.

«Δεν τίθεται δίλημμα ναι ή όχι στον εμβολιασμό, ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός και είναι μέτρο προστασίας της δημόσιας και ατομικής υγείας» είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι επειδή αυτός διασφαλίζεται με τη συναίνεση των γονέων, η πολιτεία κάνει προσπάθεια να ενισχυθεί η συγκεκριμένη κουλτούρα εμβολιασμού.
Πηγή

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!