Στο τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα προβλέπει την επέκταση του θεσμού της Golden Visa και σε άλλα επενδυτικά προϊόντα πέραν των ακινήτων.
Η επέκταση του θεσμού της Χρυσής Βίζας και σε κινητές αξίες είναι κάτι που ζητούν έντονα Άραβες, Ασιάτες και Ρώσοι επενδυτές με το ενδιαφέρον να είναι εξαιρετικά μεγάλο.
Με νομοθετική ρύθμιση θα αποκτούν άδεια διαμονής μέσω «χρυσής βίζας», η οποία σήμερα χορηγείται σε υπηκόους τρίτων χωρών για επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία ελάχιστης αξίας 250.000 ευρώ, και όσοι τοποθετούν από 400.000 έως 800.000 ευρώ σε τίτλους ή τραπεζικές καταθέσεις.
Ειδικότερα θα δίνεται σε υπηκόους τρίτων χωρών που επενδύουν σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες:
• Εισφορά κεφαλαίου ελάχιστου ύψους 400.000 ευρώ σε εταιρεία με έδρα ή εγκατάσταση στην Ελλάδα.
• Εισφορά κεφαλαίου ελάχιστης αξίας 400.000 ευρώ σε Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας που έχει ως σκοπό να επενδύει αποκλειστικά στην Ελλάδα, για απόκτηση μετοχών σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Πρόκειται για τις πέντε εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο ΑΕΕΑΠ, όπως και για όσες πρόκειται να ενταχθούν στο ελληνικό ταμπλό.
• Εισφορά κεφαλαίου, ποσού κατ’ ελάχιστο 400.000 ευρώ σε Εταιρεία Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών για απόκτηση μετοχών ή σε Αμοιβαίο Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών για απόκτηση μεριδίων εφόσον οι παραπάνω Οργανισμοί Εναλλακτικών Επενδύσεων έχουν ως σκοπό να επενδύουν αποκλειστικά σε επιχειρήσεις με έδρα ή και εγκατάσταση στην Ελλάδα.
• Αγορά ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, με αξία κτήσης κατ’ ελάχιστο 400.000 ευρώ και υπολειπόμενη διάρκεια κατά τον χρόνο αγοράς τουλάχιστον τρία έτη, μέσω Πιστωτικού Ιδρύματος εγκατεστημένου στην Ελλάδα, το οποίο και θα αποτελεί και τον θεματοφύλακα αυτών.
• Προθεσμιακή κατάθεση ύψους κατ’ ελάχιστο 400.000 ευρώ σε ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα, τουλάχιστον ετήσιας διάρκειας, με πάγια εντολή ανανέωσης.
• Αγορά μετοχών, εταιρικών ομολόγων ή και ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, τα οποία εισάγονται για διαπραγμάτευση ή διαπραγματεύονται με ρυθμιζόμενες αγορές ή πολυμερείς μηχανισμούς διαπραγμάτευσης που λειτουργούν στην Ελλάδα, αξίας κτήσης κατ’ ελάχιστο 800.000 ευρώ.
• Αγορά μεριδίων αξίας κτήσης κατ’ ελάχιστο 400.000 ευρώ σε αμοιβαίο κεφάλαιο, το οποίο έχει συσταθεί στην Ελλάδα ή άλλη χώρα και έχει ως σκοπό να επενδύει αποκλειστικά σε μετοχές, εταιρικά ομόλογα ή και ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, τα οποία εισάγονται για διαπραγμάτευση ή διαπραγματεύονται με ρυθμιζόμενες αγορές ή πολυμερείς μηχανισμούς διαπραγμάτευσης, που λειτουργούν στην Ελλάδα και εφόσον το ύψος του ενεργητικού του αμοιβαίου κεφαλαίου ανέρχεται κατ’ ελάχιστον στο ποσό των 3 εκατ. ευρώ.
• Αγορά μεριδίων ή μετοχών αξίας κτήσης κατ’ ελάχιστον 400.000 ευρώ σε Οργανισμό Εναλλακτικών Επενδύσεων, ο οποίος έχει συσταθεί στην Ελλάδα ή άλλη χώρα της Ε.Ε. και έχει ως σκοπό να επενδύει αποκλειστικά στην Ελλάδα. Απαιτείται το ύψος του ενεργητικού του ΟΕΕ να ανέρχεται κατ’ ελάχιστον στο ποσό των 3 εκατ. ευρώ.
Πηγή