tromaktiko: Αποφασισμένοι να σταματήσουν τη ρύπανση της θάλασσας οι Λεμεσιανοί - Πρωτοβουλία χειμερινών κολυμβητών

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Αποφασισμένοι να σταματήσουν τη ρύπανση της θάλασσας οι Λεμεσιανοί - Πρωτοβουλία χειμερινών κολυμβητών



Στα ιχθυοτροφεία και στις μεγάλες αναπτύξεις επί του παραλιακού μετώπου επικεντρώνονται οι...
έρευνες του Ομίλου Χειμερινών Κολυμβητών και Φίλων Λεμεσού "Ακτή Ολυμπίων", οι οποίοι ανέλαβαν πρωτοβουλίες, σε μια προσπάθεια εντοπισμού των πηγών ρύπανσης του κόλπου της Λεμεσού.

Σε διάσκεψη Τύπου που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου (29/9), η Πρόεδρος του Ομίλου Ερμούλα Στυλιανίδου, υποστήριξε πως το πρόβλημα δυστυχώς αφέθηκε να διαιωνίζεται για χρόνια, με τους αρμοδίους να μην αναλαμβάνουν δράσεις για να δώσουν λύσεις και έτσι ο Όμιλος ανέλαβε την πρωτοβουλία να ερευνήσει το θέμα.

Στο μικροσκόπιο των χειμερινών κολυμβητών της Λεμεσού βρίσκονται τα ιχθυοτροφεία κοντά στις περιοχές κολύμβησης και τις ακτές και το ενδεχόμενο να αποτελούν μια πηγή ρύπανσης από τα κατάλοιπα των τροφών, που αν και δεν έχουν μικροβιολογικό φορτίο, μπορούν να προκαλέσουν αφρούς στη θάλασσα αλλά και εξανθήματα σε κολυμβητές. Σύμφωνα με την κα.Στυλιανίδου, ο Όμιλος ήρθε σε επαφή με Πανεπιστήμιο του εξωτερικού που ασχολείται με τη θαλάσσια βιολογία και βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για τα κατάλοιπα των ιχθυοτροφείων της περιοχής.

Επιπρόσθετα, πρόβλημα εντοπίζεται από τις κατασκευαστικές εργασίες των ψηλών κτιρίων στο παραλιακό μέτωπο και τις απορρίψεις νερού και τόνων λάσπης στη θάλασσα, με τις πληροφορίες που έχει ο Όμιλος να αναφέρονται σε αυξημένο μικροβιολογικό φορτίο.

"Ο Όμιλος Χειμερινών κολυμβητών και Φίλων Λεμεσού Ακτή Ολυμπίων, δεν είναι εναντίον της ανάπτυξης ψηλών κτιρίων, όμως παρουσιάζονται αρκετά προβλήματα ρύπανσης της θάλασσας από τις αναπτύξεις αυτές", είπε η Ερμούλα Στυλιανίδου, καταθέτοντας την πρόταση για διενέργεια Περιβαλλοντικής Μελέτης, υπό αυστηρούς όρους, πριν την έκδοση οποιασδήποτε οικοδομικής άδειας.

Υποδεικνύοντας πως ήδη έχουν δοθεί 20 άδειες για μεγάλες αναπτύξεις κατά μήκος του παραλιακού της Λεμεσού, ενώ συνολικά αναμένεται να γίνουν 60, η κα.Στυλιανίδου είπε πως "αν δεν γίνουν οι απαραίτητες υποδομές για τη διαχείριση των νερών που απορρίπτονται στη θάλασσα και γνωρίζοντας τη θολότητα του νερού σήμερα, σε δυο χρόνια θα έχει καταστραφεί η θάλασσα και το οικοσύστημα της, κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της Λεμεσού".

Σύμφωνα με την Πρόεδρο του Ομίλου, ο έλεγχος της ποιότητας του νερού που απορρίπτεται στη θάλασσα από τις αναπτύξεις αυτές θα πρέπει να ανατίθεται από το Τμήμα Περιβάλλοντος σε ειδικούς και όχι από τους ίδιους τους ιδιώτες.

Πέραν από τις απορρίψεις νερών και λάσπης από τις εκσκαφές των υπό κατασκευή μεγάλων αναπτύξεων, η Έρμα Στυλιανίδου υπέδειξε πως, ενώ η άδεια απόρριψης νερών από τέτοιες αναπτύξεις είναι από 10 με 18 μήνες από την ημέρα έναρξης των εργασιών, δυο μεγάλες αναπτύξεις που έγιναν και λειτουργούν κανονικά εδώ και 2-3 χρόνια, συνεχίζουν να απορρίπτουν αγνώστου ποιότητας νερό στη θάλασσα, μέσω των αγωγών των ομβρίων υδάτων.

Ο Όμιλος, συνέχισε, έχει ενημερώσει σχετικά και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πιθανότητα οικολογικής καταστροφής μέσα από της ανεξέλεγκτες, όπως είπε, αναπτύξεις στο παραλιακό μέτωπο, χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε αντίδραση.

Σημειώνοντας πως φέτος το καλοκαίρι παρατηρήθηκαν μεμονωμένα περιστατικά μόλυνσης της θάλασσας με αυξημένα κολοβακτηρίδια, τόνισε την ανάγκη ελέγχου των σκαφών που διακινούνται στον κόλπο της Λεμεσού "γιατί έχουμε ανεύθυνους που ρίχνουν βοθρολύματα και άλλα υγρά αγνώστου ταυτότητας στη θάλασσα".

Σε σχέση με τα εμπορικά πλοία στο αγκυροβόλιο, η κα.Στυλιανίδου υπέδειξε πως πλέον, με παρέμβαση και του Ομίλου, η διαδικασία παραλαβής των λυμάτων τους γίνεται από αδειοδοτημένη εταιρεία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν λιγότερα περιστατικά ρύπανσης από τη συγκεκριμένη πηγή, από ότι τις προηγούμενες χρονιές. Ως εκ τούτου, υπογράμμισε, ο Όμιλος θα δώσει πίστωση χρόνου μερικούς ακόμη μήνες πριν υλοποιήσει την πρόθεση του να προχωρήσει σε καταγγελία προς τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, για τη ρύπανση της θάλασσας.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε επίσης στην ανυπαρξία επιτροπών παραλίας που προβλέπονται από τη νομοθεσία και στην ανάγκη δημιουργίας μιας ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής για τη ρύπανση της θάλασσας αλλά και υπηρεσίας ακτοφυλακής.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!