tromaktiko: Το μεταβατικό στάδιο στο νέο τρόπο παιχνιδιού της ΑΕΚ θα φέρει και στεναχώριες

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Το μεταβατικό στάδιο στο νέο τρόπο παιχνιδιού της ΑΕΚ θα φέρει και στεναχώριες



Γράφει ο Tommy T. 


Με σχεδόν 40 χιλιάδες κόσμο στο πλευρό της σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα, η ΑΕΚ υποδέχθηκε τη ομάδα της Μπενφίκα στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ...
Οι δύο ομάδες προσέφεραν ένα πλούσιο θέαμα καθ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού με τους Πορτογάλους να αρπάζουν το τρίποντο με 2-3 σκορ, κόντρα στη ροή του παιχνιδιού. Πλέον οι ελπίδες κατάκτησης κάποιας προνομιούχας θέσης στο όμιλο, απομακρύνεται αισθητά για την ελληνική ομάδα.


Αρκετά κοινά σημεία με τον εντός έδρας αγώνα κόντρα στη Ριέκα

Το πρώτο μισό του ημιχρόνου, θύμιζε πολύ τον περσινό εντός έδρας αγώνα κόντρα στη Ριέκα για το Γιουρόπα Λιγκ. Νωθρό ξεκίνημα για την Ένωση παίζοντας πολύ παθητικά, έδωσε χώρο στον αντίπαλο για να δημιουργήσει ευκαιρίες και αυτός δεν χαρίστηκε σκοράροντας δύο γρήγορα γκολ.

Πέρυσι ο Μανόλο όταν είχε βρεθεί από νωρίς πίσω στο σκορ  με 0-2, έκανε δύο γρήγορες αλλαγές παικτών με τροποποίηση του σχηματισμού και γύρισε την πλάστιγγα υπέρ των κιτρινόμαυρων, παρότι έληξε ισόπαλο με 2-2. Την Τρίτη το βράδυ χρειάστηκε μία κόκκινη κάρτα (δύο κίτρινες) στην Μπενφίκα, όταν η ΑΕΚ βρήκε τα πατήματα της στο χορτάρι και άλλαξε η αριθμητική ισορροπία του αγώνα.


Και στις δύο περιπτώσεις, οι πρωταθλητές Ελλάδας είχαν μπει μουδιασμένα και βρέθηκαν από νωρίς με την πλάτη στο τοίχο, αλλά βρήκαν τα ψυχικά αποθέματα να ισοφαρίσουν, με διαφορετική αγωνιστική παρέμβαση. Η εμφανής διαφορά ανάμεσα στους δύο αντιπάλους της ΑΕΚ, ήταν η ατομική ποιότητα των παικτών της κάθε ομάδας και το επίπεδο της διοργάνωσης.

Η μετάβαση στον επιθυμητό τρόπο ανάπτυξης της ομάδας θα φέρει και στεναχώριες

Ναι πέρυσι πήρε πρωτάθλημα η Ένωση, αλλά η απαίτηση της πλειοψηφίας των κιτρινόμαυρων φιλάθλων - διοίκησης και η αγωνιστική ταυτότητα που είχε η ομάδα, δεν συμβάδιζαν. Το σύνολο του Χιμένεθ πέρυσι, βασίστηκε στην εξαιρετική αμυντική λειτουργία σε συνάρτηση με την πολύ καλή φυσική κατάσταση των παικτών και λιγότερο στο συνδυαστικό επιθετικό παιχνίδι κατοχής της μπάλας. 

Η ΑΕΚ παραδοσιακά είναι επιθετική ομάδα και τρέφεται οπαδικά, από τις αναμνήσεις της χρυσής πενταετίας στην δεκαετία του 90'. Τότε η ομάδα με προπονητή τον Ν.Μπάγεβιτς, έπαιξε το πιο ελκυστικό ποδόσφαιρο στα ελληνικά γήπεδα, κατά τη γενική ομολογία του ελληνικού φίλαθλου κοινού.


Βέβαια οι καιροί αλλάζουν και ο κόσμος προοδεύει, έτσι και ο οργανισμός ΑΕΚ συνεχίζει στο πλάνο του, για να χτίσει τις κατάλληλες υποδομές και προϋποθέσεις, προκειμένου να αντεπεξέλθει στο όνειρο του κάθε ''ΑΕΚτζή''. Δεν είναι τόσο απλό να μεταμορφωθεί η ομάδα από αμυντικογενές σύνολο σε μία ομάδα δημιουργικού χαρακτήρα. Ο υπάρχων βασικός κορμός αρχικά πρέπει να αφομοιώσει τα νέα δεδομένα ανάπτυξης του παιχνιδιού.....δεν πατάει κάποιος ένα κουμπί και γίνονται όλα αυτόματα. 

Ίσως θα χρειαστεί και άλλες φορές να ακουστεί η φράση ''είχαμε την υπεροχή και τις φάσεις για γκολ αλλά τελικά δεν πήραμε το επιθυμητό αποτέλεσμα'', ναι θα έρθει και άλλες φορές αυτή η γλυκόπικρη γεύση στα χείλη, μέχρι να ισορροπήσει το τέλειο μείγμα. Ωστόσο η προσπάθεια των παικτών και όλου του τεχνικού επιτελείου, αντικατοπτρίζεται στο χορτάρι, προς το παρόν.

Η κακοδαιμονία των τραυματισμών και ο άστοχος μεταγραφικός σχεδιασμός

Η ΑΕΚ κάθε χρόνο προσπαθεί να ανταποκριθεί στις αγωνιστικές υποχρεώσεις παρέα με ένα συννεφάκι γκαντεμιάς πάνω από το κεφάλι της σε μόνιμη βάση. Όχι δεν είναι τα άτυχα αποτελέσματα σε συνάρτηση με την απόδοση της στο χορτάρι, είναι τα πολλαπλά χτυπήματα των τραυματισμών, που δεν επιτρέπουν στο προπονητή να δημιουργήσει εναλλακτικό πλάνο.

Οι μόνοι καθαροί που παίζουν στον ασβέστη πέραν των πλάγιων μπακ, είναι ο Μπογέ και ο Γιαννιώτας, που δεν έχουν ενσωματωθεί πλήρως στο αγωνιστικό πλάνο. Ο Αργεντίνος διότι είναι εκτός δύο μήνες λόγω τραυματισμού και ο Έλληνας διεθνής λόγω καθυστερημένης απόκτησης του στην μεταγραφική περίοδο. Είναι περιττό να αναφερθεί η ρήξη χιαστού του Λόπες, η τιμωρία Λιβάγια, οι τραυματισμοί των Αλεφ -Αλμπάνη - Γκάλο - Πόνσε, ο λανθασμένος χειρισμός του αρμόδιου επιτελείου για την μεταγραφή κεντρικού χαφ κλπ.


Αναγκαστικά ο κόουτς Ουζουνίδης, χρησιμοποιεί ως σύστημα το κλασσικό 4-2-3-1, που επί της ουσίας είναι 4-2-4, με τους πλάγιους μέσους να συγκλίνουν προς τον άξονα. Σιγά σιγά θα μπαίνουν και άλλοι παίκτες στην εξίσωση, όπως για παράδειγμα ο Γιακουμάκης που στο πρόσφατο ευρωπαϊκό ματς, έδειξε ότι πρόσθεσε νέα στοιχεία στο παιχνίδι του. Ο Κλωναρίδης που όλοι τον είχαν ξεγραμμένο, παρουσιάζει ένα εντελώς διαφορετικό αγωνιστικό πρόσωπο φέτος, σε σχέση με το περσινό και κλείνει στόματα με την απόδοσή του.

Μπορεί η ΑΕΚ να μην τα κατάφερε να πάρει το επιθυμητό αποτέλεσμα κόντρα στην Μπενφίκα, αλλά θα προσθέσω στα θετικά, το γεγονός ότι ο Εβρίτης κόουτς πήρε το ρίσκο να κυνηγήσει την νίκη και όχι να παραμείνει στην ασφάλεια της ισοπαλίας. Αναμένεται το ντέρμπι της Κυριακής με τον ΟΣΦΠ, που θα μας κάνει σοφότερους ως προς την αντίδραση που θα παρουσιάσουν οι δύο ομάδες.






     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!