Ψάχνουμε την ιδανική δίαιτα, αυτή που θα μας ταιριάζει και θα έχει αποτέλεσμα.
Συνήθως, όμως, δίαιτα σημαίνει περιορισμός αυτών που απολαμβάνουμε, όπως τα ζυμαρικά, δηλαδή τους υδατάνθρακες.
Οι υδατάνθρακες έχουν κακή φήμη. Πιστεύουμε ότι ισούνται με αύξηση βάρους και προτιμούμε τροφές χαμηλές σε υδατάνθρακες.
Όμως, ένα νέο trend δίαιτας ήρθε να ανταμείψει εμάς που αγαπάμε το ψωμί και τα μακαρόνια!
Η νέα αυτή δίαιτα που κάνει τον γύρο του Διαδικτύου, ονομάζεται super carb diet, όπως αναφέρει το Health.com.
Πριν προλάβεις να χαρείς, η δίαιτα αυτή δεν μας ενθαρρύνει να τρώμε μόνο υδατάνθρακες. Δημιουργήθηκε από τον προπονητή Bob Harper και δίνει προτεραιότητα στην ισορροπία ανάμεσα στα μακροθρεπτικά συστατικά, τις πρωτεΐνες, τα λιπαρά και τους υδατάνθρακες. Ο ίδιος αναφέρει ότι κάθε γεύμα ή σνακ πρέπει να έχει 40% πρωτεΐνες, 30% λιπαρά και 30% υδατάνθρακες.
Σύμφωνα με αυτή την αναλογία, δεν τρως πολλούς υδατάνθρακες. Αλλά αυτοί είναι «καλοί» υδατάνθρακες καθώς είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, που δίνουν καύσιμα στο σώμα και πέπτονται αργά. Αυτό περιλαμβάνει τροφές (ψωμί, ζυμαρικά, φρούτα) που είναι 100% ολικής άλεσης.
«Δεν ήθελα να ζω μια ζωή στέρησης που δεν θα μπορούσα να ενσωματώσω τους σύνθετους υδατάνθρακες στην δίαιτά μου», αναφέρει στο Health ο Bob Harper.
Μετά το έμφραγμα που έπαθε το 2017, δημιούργησε την super carb δίαιτα, για να σιγουρευτεί ότι παίρνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να διατηρήσει το βάρος του.
Μια τυπική μέρα αποτελείται από τρία στάνταρ γεύματα και ένα σνακ. Για πρωινό, τρώει σάντουιτς με αυγό ενώ το μεσημέρι στήθος κοτόπουλου στο γκριλ με ένα τέταρτο αβοκάντο, λαχανικά στον ατμό και καστανό ρύζι. Για δείπνο τρώει άπαχο κόκκινο κρέας ή ψάρι με καστανό ρύζι ή κινόα και λαχανικά.
Αν θέλει κάτι γλυκό, αφήνει εκτός το λίπος από το βραδινό του και τρώει φυστικοβούτυρο για επιδόρπιο. Όλη η ιδέα του είναι να μένει σε τροφές που είναι όσο λιγότερο επεξεργασμένες γίνεται.
Από ότι φαίνεται, η διατροφή του Harper δεν είναι καινούργια. «Οι διαιτολόγοι προτείνουν αυτή τη μέθοδο χρόνια», αναφέρει η Cynthia Sass, διατροφική συντάκτρια. Οι υδατάνθρακες δεν είναι εκ φύσεως παχυντικοί. Ο τρόπος που επηρεάζουν το βάρος έχει να κάνει με την ποιότητα, την ποσότητα και το χρονικό διάστημα, σημειώνει η ίδια.
Ο λόγος που όσοι ακολουθούν δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες βλέπουν αποτέλεσμα είναι γιατί πριν τους κόψουν, κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων υδατανθράκων.
«Η λύση δεν είναι να κόψουμε εντελώς τους υδατάνθρακες αλλά να επιλέγουμε πλούσιους σε θρεπτικά στοιχεία, μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες, σε ποσότητες που θα καούν και θα χρησιμοποιηθούν από τον οργανισμό, βασισμένα στο επίπεδο δραστηριοτήτων και καυσίμων», αναφέρει.
Το διατροφικό αυτό πλάνο είναι πλεονεκτήματα και βοηθά τους ανθρώπους να δουν με ισορροπημένο τρόπο την διατροφή τους.
Αν οι μερίδες είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες του κάθε ατόμου, η δίαιτα αυτή μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Προτείνει υγιείς υδατάνθρακες, όπως γλυκοπατάτες, κινόα, φασόλια, φακές και αρακά.
Πηγή