tromaktiko: Αύξηση των πονοκεφάλων λόγω οικονομικής κρίσης

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Αύξηση των πονοκεφάλων λόγω οικονομικής κρίσης



Έχει παρατηρηθεί ότι σε καταστάσεις μεγάλων κοινωνικών αναστατώσεων ο ανθρώπινος οργανισμός προσπαθώντας να διαφυλάξει
 τη σωματική του και κυρίως τη ψυχική του ακεραιότητα αμύνεται εκδηλώνοντας διάφορα συμπτώματα όπως

αϋπνίες, πονοκέφαλοι, ταχυκαρδίες, υπέρταση, άγχος, κατάθλιψη κλπ που στόχο έχουν να τον προειδοποιήσουν έτσι ώστε να πάρει τα κατάλληλα μέτρα και να προφυλαχθεί από ακόμα πιο δυσάρεστες συνέπειες όπως καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.







Χαρακτηριστικό παράδειγμα του αφόρητου στρες και της απόγνωσης που προκαλούν τα οικονομικά προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό είναι και η παρατηρούμενη μεγάλη αύξηση της συχνότητας των αυτοκτονιών σε καταστάσεις μεγάλων οικονομικών κρίσεων.






Ο πονοκέφαλος αποτελεί ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα που εμφανίζονται σε αυτές τις καταστάσεις και εκδηλώνεται τόσο σε άτομα που έχουν ιστορικό πονοκεφάλων όσο και σε άτομα που δεν υποφέρουν από πονοκεφάλους. Όχι σπάνια η έναρξη των πονοκεφάλων σε άτομα που δεν υποφέρουν από πονοκεφάλους συμπίπτει με έντονα στρεσογόνες καταστάσεις όπως είναι αυτές των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων






Η συχνότητα των ατόμων που επισκέπτονται το γιατρό τους ή τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων προς αναζήτηση βοήθειας για την επιδείνωση των πονοκεφάλων τους αυξάνεται σημαντικά σε καταστάσεις στρες που δημιουργούν τα οικονομικά προβλήματα.






Οι πονοκέφαλοι στις περιπτώσεις αυτές παίρνουν τη μορφή των πονοκεφάλων τάσεως δηλαδή εμφανίζονται σαν δυνατό σφίξιμο γύρω από το κεφάλι ή σαν ένα βάρος στο κεφάλι ή σαν πιάσιμο στον αυχένα και τους ώμους. Βέβαια στα άτομα που πάσχουν από ημικρανίες ή άλλες μορφές πονοκεφάλων η επιδείνωση των πονοκεφάλων εκδηλώνεται με αύξηση της συχνότητας των ημικρανιακών κρίσεων σε βαθμό τέτοιο που οι κρίσεις μπορεί να γίνουν και καθημερινές. Ετσι λοιπόν οι καθημερινοί πονοκέφαλοι ή οι σχεδόν καθημερινοί είναι μια πολύ συχνή κατάσταση που παρουσιάζεται σε περιόδους εντόνων οικονομικών προβληματισμών.






Το στρες που δημιουργούν τα οικονομικά προβλήματα είναι αυτό που βρίσκεται πίσω από την πρόκληση του σπασμού των μυών του αυχένα και της κεφαλής καθώς και των αγγείων της κεφαλής που έχει σαν αποτέλεσμα την πρόκληση των πονοκεφάλων. Στην περίπτωση μάλιστα των πονοκεφάλων τάσεως (όπως λέγονται οι πονοκέφαλοι από υπερένταση) οι μύες του αυχένα και της κεφαλής είναι τόσο έντονα συνεσπασμένοι που πονούν ακόμα και με την πιο μαλακή ψιλάφιση.


Οι πονοκέφαλοι διαταράσσουν τη φυσιολογική ζωή του ατόμου καθιστώντας το όχι σπάνια ανάπηρο και ανίκανο να πραγματοποιήσει της καθημερινές του επαγγελματικές, κοινωνικές και οικογενειακές του δραστηριότητες συμβάλλοντας σημαντικά στην υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής των.







Η αντιμετώπιση των πονοκεφάλων στις καταστάσεις αυτές απαιτεί την αποτίναξη του στρες και του άγχους όσο αυτό βέβαια είναι εφικτό. Η άσκηση καθώς και διάφορες τεχνικές χαλάρωσης είναι αυτό που συνιστάται σαν πρώτο μέτρο αντιμετώπισης των πονoκεφάλων του στρες, όπως λέγονται, και εφ' όσον με τα μέτρα αυτά δεν έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα τότε καταλήγουμε στη φαρμακευτική αγωγή.
Πηγή http://eimaimama.blogspot.com/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!