Επίσης, μια άλλη "μοναδική, εθνική μας ικανότητα" είναι το να μη δημιουργούμε ευκαιρίες για την πρόοδο και την εξέλιξη των ικανών Ελλήνων. Με τη χρόνια ημετεροκρατία, την καπήλευση του πατριωτισμού μας, τη "μαύρη" οικονομία, τα σκάνδαλα καταφέραμε να υποδαυλίσουμε τις δυνατότητες ανάπτυξης και παραγωγικότητας της χώρας μας, καταφέραμε σχεδόν να καταστρέψουμε έναν τόσο ευλογημένο τόπο! Μάλλον ο Θεός ήξερε τις αδυναμίες μας γι' αυτό μας έστειλε να μείνουμε σε ένα τόπο που, ακόμα και η δική μας ανικανότητα και μετριότητα, δε μπορεί να τον βλάψει μακροπρόθεσμα καθώς οι πλουτοπαραγωγικές πηγές του είναι αστείρευτες!
Στις δύσκολες οικονομικά και κοινωνικά στιγμές οι Έλληνες πάντα επέλεγαν ως λύση ένα συνδυασμό των δύο προηγούμενων χαρακτηριστικών: τη στρατηγική εξάπλωση, τη μετανάστευση! Την επέκταση, την ενίσχυση μέσα από την απομάκρυνση από τις πατρογονικές εστίες!
Στην αρχαία Ελλάδα, η οικονομικοπολιτική κρίση που προκλήθηκε από τη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού είχε ως άμεση συνέπεια τη μετανάστευση μεγάλου αριθμού Ελλήνων προς το Βόσπορο, τα εδάφη της σημερινής Ουκρανίας, το Γιβραλτάρ, τη Μασσαλία και την Κάτω Ιταλία.
Στο Μεσαίωνα, η πτώση της Βασιλεύουσας είχε ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι μορφωμένοι Έλληνες να σκορπίσουν στις βασιλικές Αυλές όλης της Ευρώπης. Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι τότε ξεκινάει η περίοδος της Αναγέννησης....
Επί Τουρκοκρατίας οι Έλληνες και πάλι μετανάστευσαν προς διάφορα μέρη πρώτα για να απαλλαγούν από το τούρκικο σαρίκι και έπειτα για να γιγαντώσουν τις επιχειρήσεις τους! Γνωστά είναι τα αποτελέσματα αυτής της μετανάστευσης.... Η λευτεριά της Ελλάδας είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής επέκτασης του Ελληνισμού!
Πρόσφατα, αμέσως μετά τη λήξη του Β' Παγκόσμιου Πόλεμου και του Εμφύλιου (ή, κατ' άλλους, συμμοριτοπόλεμου), οι Έλληνες μετανάστευσαν στην Αμερική, την Αφρική, τη Γερμανία, την Αυστραλία και αλλού!
Όλες αυτές οι μεταναστεύσεις συνέβησαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, είχαν όμως κάτι κοινό. Είχαν μια δομική ομοιότητα που ουσιαστικά επέτρεψε την πραγματοποίηση τους!
Οι Έλληνες έφευγαν από την πατρίδα τους και πήγαιναν σε χώρες που είτε χρειάζονταν εργατικά χέρια και την ελληνική εμπειρία και τεχνογνωσία, είτε είχαν χώρο να τους παραχωρήσουν έτσι ώστε να ενισχυθεί η παραγωγικότητα της "νέας πατρίδας"!
Με λίγα λόγια, οι χώρες στις οποίες μετανάστευσαν οι Έλληνες και μπορούσαν και ήθελαν να δεχτούν στον κοινωνικό τους ιστό Έλληνες μετανάστες!
Σήμερα ζούμε μια μεγάλη οικονομική (προς το παρόν) κρίση που μπορεί να οδηγήσει σε μια μεγάλη κοινωνική αναστάτωση με άγνωστες συνέπειες!
Πολλοί φοβούνται, και αρκετοί επιλέγουν, τη μαζική μετανάστευση Ελλήνων σε άλλες, οικονομικά προηγμένες χώρες, με αποτέλεσμα την πνευματική και οικονομική αφαίμαξη της ελληνικής κοινωνίας! Είναι έκδηλος ο φόβος, κι αυτό αρχίζει να εκφράζεται και από τους πολιτικούς, μιας μαζικής εξόδου από τη χώρα ικανών Ελλήνων οι οποίοι πιστεύουν πως θα βρουν απάντηση στα προβλήματά τους αναζητώντας την τύχη τους "στα ξένα"! Η ρήση του παρελθόντος "ευλογημένη μετανάστευση", αντικαθίσταται από τη ρήση "καταραμένη ξενιτιά"!
Είναι όμως οι συνθήκες κατάλληλες για να επιλέξει και πάλι ο Ελληνισμός τη μετανάστευση ως απάντηση και λύση στα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα; Είναι οι προϋποθέσεις κατάλληλες για να καταφέρουν οι Έλληνες ό,τι και στο παρελθόν;
Η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως πρέπει να βγάλουμε άλλα βέλη από την εθνική μας φαρέτρα κι να μην επιλέξουμε τη γενικευμένη μετανάστευση ως εθνική λύση!
Οι συνθήκες δεν είναι καθόλου ίδιες με αυτές του παρελθόντος.
1) Η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της Γης έχει μειώσει στο ελάχιστο τις περιοχές που έχουν ανάγκη από ανθρώπινο δυναμικό. Καμία χώρα δεν έχει ανάγκη από εργάτες ή νέους πολίτες, αντίθετα βλέπουμε ότι ακόμα και χώρες με ταχύτατη ανάπτυξη κατέρρευσαν υπό το βάρος της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης. Τρανό παράδειγμα είναι το Ντουμπάι, η "Γη της Επαγγελίας" για πολλούς μέχρι πριν μερικά χρόνια, η "επί Γης κόλαση" για πολλούς σήμερα! Και ποιος από εμάς δεν έχει δει τα δημοσιεύματα και τα ρεπορτάζ με τις συνθήκες ζωής των εργατών, κυρίως από ασιατικές χώρες, που εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους από κατασκευαστικές εταιρείες που φαλίρισαν στο Ντουμπάι!
2) Τα συνεχή μεταναστευτικά ρεύματα από όλα τα σημεία του κόσμου έχουν κορέσει τις κοινωνίες που μπορούσαν να δεχτούν μετανάστες! Κοινωνίες όπως η Γαλλία, η Ολλανδία, η Γερμανία έχουν κλείσει τις πόρτες τους σε όσους επιθυμούσαν να εργαστούν σε αυτές, έχουν θεσπίσει αυστηρότερους κανόνες και όρους (π.χ. Βέλγιο και Δανία) και αποθαρρύνουν παντοιοτρόπως τη μετανάστευση προς αυτές! Ούτε επιθυμούν, ούτε και μπορούν να εντάξουν κι άλλα ξένα γι’ αυτούς στοιχεία στην πολυπολιτισμική κοινωνία τους! Είναι ζωτικότερης σημασίας γι' αυτούς η εξασφάλιση της κοινωνικής τους ισορροπίας από νέα, φτηνά, εργατικά χέρια!
3) Η οικονομική κατάσταση στις προηγμένες χώρες πάει από το κακό στο χειρότερο! Πώς είναι δυνατόν να περιμένει κάποιος να βρει δουλειά στη Γερμανία όταν η ανεργία έχει διπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο; Πώς είναι δυνατόν να ονειρευτεί κάποιος μια καλύτερη ζωή όταν τα εργοστάσια εκεί κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο; Καλά, για την Αμερική δε μιλάμε πια, 18% λέγεται πως έχει φτάσει η ανεργία εκεί, ενώ εκατομμύρια είναι οι άστεγοι! Και είναι και υπερδύναμη....!
Δεν είμαστε εμείς οι φτωχοί κι εκείνοι οι πλούσιοι, σήμερα όλες οι χώρες φτωχαίνουμε, εκτός από την Κίνα και την Ινδία που ήταν τόσο φτωχές, που... ακόμα και τώρα που αναπτύσσονται, δε μπορούν να αποτελέσουν χώρα υποδοχής Ελλήνων μεταναστών!
4) Η προηγμένη τεχνολογία έχει επικρατήσει παντού, επομένως δε χρειάζονται τις ιδιαίτερες ικανότητες των Ελλήνων τα άλλα κράτη, πλέον παράγουν τεχνογνωσία δική τους! Οι εργασίες που είναι διαθέσιμες είναι οι λεγόμενες χαμηλού κοινωνικού προφίλ! Όμως ακόμα δεν έχω καταλάβει γιατί οι Έλληνες ντρεπόμαστε π.χ. να δουλέψουμε στο μάζεμα των ελιών ως εργάτες ενώ δεν έχουμε πρόβλημα να πάμε στη Γερμανία και την Αυστραλία να γίνουμε λαντζέρηδες (ακόμα και άτομα με πτυχία)!!! Μήπως επειδή εκεί δε μας ξέρουν πολλοί και δε θα χρειάζεται να νιώθουμε ότι δεν είμαστε ιδιαίτερα επιτυχημένοι;
Κατά την άποψή μου η μετανάστευση δεν είναι πια λύση!
Πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως, αν θέλουμε να επιβιώσουμε ως άτομα αλλά και ως κοινωνία, κράτος, έθνος, θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να τις οργανώσουμε κατά τον καλύτερο τρόπο!
Οι πολυεθνικές κοινωνίες με τον καιρό αποδομούνται! Ίσως σύντομα κληθούμε να εντάξουμε στον κοινωνικό μας ιστό τους απόγονους των μεταναστών μας σε άλλες χώρες γιατί, πολύ απλά, για λόγους καθαρά οικονομικούς και πρακτικούς ούτε κι αυτοί θα είναι ευπρόσδεκτοι εκεί! Δε θα είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί, επομένως αυτό το ενδεχόμενο πρέπει να μας απασχολήσει σε κάποιο βαθμό!
Πρέπει να αποκτήσουμε το απαραίτητο στρατηγικό αριθμητικό μέγεθος, πρέπει να πολεμήσουμε την υπογεννητικότητα, αν θέλουμε να μας υπολογίζουν και οι άλλοι λαοί! Καμία χώρα με λίγους πολίτες δε λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.
Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε την κοινωνική μας οργάνωση! Να δώσουμε ευκαιρίες στους άξιους να αποδείξουν την αξία τους, να βγούμε όσο πιο δυναμικά μπορούμε τόσο στο επιστημονικό πεδίο, όσο και στο στίβο της παγκόσμιας οικονομίας! Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις έτσι ώστε όλοι μας να νιώθουμε ότι, μέσα από την Ελλάδα είμαστε κάτι σημαντικό, χωρίς εκείνη είμαστε αποδυναμωμένοι!
Πρέπει να γιατρέψουμε τις χρόνιες παθογένειές μας! Να σταματήσουμε την ημετεροκρατία, να πάψουμε να σκεφτόμαστε με το ΕΓΩ και να το αντικαταστήσουμε με το ΕΜΕΙΣ!
Πρέπει να φτιάξουμε τις δομές και τις υποδομές στη χώρα μας έτσι ώστε η ευημερία μας να είναι συνυφασμένη με την Ελλάδα! Να νιώσουμε όλοι πως μας συμφέρει να υπάρχει ισχυρή Ελλάδα γιατί την ισχύ της τη μοιραζόμαστε μεσομοιρασιά όλοι μας!!!!
Σε αυτόν τον αγώνα, το δύσκολο και ανηφορικό, δε μας επιτρέπεται να χάσουμε πολύτιμες πνευματικές μονάδες, πολύτιμους στρατηγικούς αριθμούς!
Δεν υπάρχουν χώρες που θα υποδεχτούν τους Έλληνες ως οικονομικούς μετανάστες (τουλάχιστον μαζικά), επομένως πρέπει όλοι μας να στυλώσουμε τα πόδια, να σηκώσουμε τα μανίκια και να κοιτάξουμε να φτιάξουμε το σπίτι μας!
Το σπίτι μας πέφτει! Κάποτε, όταν έπεφτε, παίρναμε τα μπογαλάκια μας και πηγαίναμε να ζήσουμε σε άλλα, φιλόξενα σπίτια! Τώρα τα φιλόξενα σπίτια δεν υπάρχουν. Θα μείνουμε εδώ, να επιδιορθώσουμε τις ζημιές μας, να φτιάξουμε το σπίτι μας καλύτερο και πιο όμορφο και λειτουργικό από πριν!
Αυτή, κατά την άποψή μου, είναι η απάντηση στην πρόκληση της εποχής: Μένουμε και παλεύουμε όλοι μαζί!
Είμαστε ο καθένας ένα κομμάτι ενός όλου. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε ή όλοι μαζί θα αποτελέσουμε μια ιστορική ανάμνηση. Κι όπως λέει κι ο Αριστοτέλης "Μόνο το όλον μπορεί να επιζήσει, όπως χωρίς το χέρι ή το πόδι ή το κεφάλι, δε ζει ο άνθρωπος".
πηγή: http://christosbletsas.blogspot.com