tromaktiko: Αναζητούν εναλλακτικό σχέδιο για τους μεταλλωρύχους

Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Αναζητούν εναλλακτικό σχέδιο για τους μεταλλωρύχους



Ένα γεωτρύπανο-γίγας, το οποίο θα επιχειρήσει να διανοίξει μια σήραγγα βάθους 700 μέτρων, θα είναι το μέσο για τη διάσωση των 33 Χιλιανών μεταλλωρύχων που βρίσκονται παγιδευμένοι κάτω από τη Γη εδώ και 23 ημέρες...

Ωστόσο, οι διασώστες αναζητούν ένα εναλλακτικό σχέδιο για να φτάσουν πιο γρήγορα στους εγκλωβισμένους, καθώς η διαδικασία που θα ακολουθηθεί μπορεί να διαρκέσει ακόμη και τέσσερις μήνες.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας θα ξεκινήσει η γεώτρηση για τη διάνοιξη της σήραγγας που θα φθάσει στο σημείο όπου έχουν εγκλωβιστεί οι μεταλλωρύχοι.

Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο γεωτρύπανο, το Strata 950, που έχει σχεδιαστεί στην Αυστραλία. «Το γεωτρύπανο τοποθετείται τώρα στην περιοχή και έχουμε την πρόθεση να αρχίσουμε την Δευτέρα τα ξημερώματα να δουλεύουμε με αυτό το μηχάνημα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο μηχανικός που θα συντονίσει τις εργασίες, Αντρέ Σουγκαρέτ.

Ο Χιλιανός μηχανικός διευκρίνισε ότι η βοηθητική σήραγγα που οδηγεί στο καταφύγιο θα φτάσει στα 702 μέτρα σε ευθεία γραμμή και επιβεβαίωσε ότι η γεώτρηση θα διαρκέσει τρεις έως τέσσερις μήνες.

Με διάμετρο 66 εκατοστών, η σήραγγα θα επιτρέψει να βγουν ένας-ένας οι 33 μεταλλωρύχοι που παραμένουν εγκλωβισμένοι εδώ και 23 ημέρες μετά την καθίζηση του εδάφους και την κατάρρευση των στοών που σημειώθηκε στις 5 Αυγούστου στο ορυχείο χρυσού και χαλκού στο Σαν Χοσέ, που βρίσκεται σε απόσταση 800 χλμ. από το Σαντιαγό.

Ο υπουργός Υγείας της Χιλής, Τζέιμ Μανάλις, δήλωσε ότι «εξετάζονται οι παράμετροι του εναλλακτικού σχεδίου, ο οποίο θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή».

Εν τω μεταξύ πέντε από τους μεταλλωρύχους παρουσιάζουν σημάδια κατάθλιψης. Για τον λόγο αυτό ειδικοί ψυχολόγοι έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους για να τους εμψυχώσουν.



ΠΗΓΗ: TA NEA
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!