tromaktiko: Σοβαρή καταγγελία για "Παροχές Μητρότητας"

Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Σοβαρή καταγγελία για "Παροχές Μητρότητας"



Είμαι μια γυναίκα έγκυος, στον έκτο μήνα μιας δύσκολης εγκυμοσύνης με συσπάσεις, κατά την οποία θα πρέπει να ξεκουράζομαι. Παράλληλα έχω ένα παιδάκι 13 μηνών, ενώ έχω ένσημα πάνω από οχτώ χρόνια. Τα τελευταία 5 συνεχόμενα...
27/07 έπρεπε να επιστρέψω στη δουλειάμου, αφού τελείωσε το εξάμηνο του ΟΑΕΔ και οι 3 1/2 μήνες μειωμένου ωραρίου.Εξαιτίας του προβλήματος που πρανέφερα ο γιατρός μου, μου έδωσε αναρρωτική για 15 ημέρες προς το παρόν.Πηγαίνοντας να πληρωθώ την αναρρωτική μου από το ΙΚΑ, με ενημέρωσαν ότι την απορρίπτουν, γιατί δεν συμπληρώνω τα απαιτούμενα ένσημα το 2009!Και δεν τα συμπληρώνω επειδή ήμουν έγκυος και δε δούλεψα όλη την εγκυμοσύνη καθώς πάλι είχα συσπάσεις!
Μου λένε δηλαδή ότι ή θα κινδυνέψω την εγκυμοσύνη μου πηγαίνοντας στη δουλειά - μιας και δε μου περισσεύουν, ή θα πρέπει να στερηθώ βασικές μου ανάγκες, μιας και ο σύζυγος είναι εποχικός πυροσβέστης κι εγώ ιδιωτικός υπάλληλος.Η φορολογική μας είναι 17.000 ? και μένουμε και στο ενοίκιο.
Παράλληλα με ενημέρωσαν ότι για 2 ένσημα που δε συμπληρώνω τα τελευταία 2 χρόνια (198 αντί 200) θα χάσω τα επιδόματα μητρότητας που δίνει το ΙΚΑ! Άρα το να εργαστώ είναι μονόδρομος. Γιατί όπως κάθε εργαζόμενη, βασίζομαι σε αυτά τα χρήματα για τη γέννα, μιας και με σπρώχνεται στην ιδιωτική υγεία. Κι αυτό το κάνετε, γιατί η μαιευτική στο Ιπποκράτειο (μένω Θεσσαλονίκη) είναι εξαιρετικά βρώμικη, ενώ με μια ταυτότητα παίρνει όποιος θέλει το παιδί, ενώ στο Παπαγεωργίου δεν υπάρχει εδώ και 3 εβδομάδες επισκληρίδιος, με αποτέλεσμα να είμαι υποχρεωμένη να κάνω την καισαρική ή με ολική ή με ραχιακή-και οι 2 εξαιρετικά επικίνδυνες και επίπονες,
Στις 11/08 ημέρα Τετάρτη, εγώ θα πρέπει να επιστρέψω στη δουλειά εξαιτίας όλων των παραπάνω.
Περιμένω λοιπόν να με ενημερώσετε εγκαίρως για τις λύσεις που έχω, ώστε και να εξασφαλίσω έναν αξιοπρεπή τοκετό και να μη διακινδυνεύσω την εγκυμοσύνη μου, ως είστε υποχρεωμένοι.
Δείξτε μου ότι μπορείτε να μου λύσετε το πρόβλημα και δε θα πρέπει να απευθυνθώ κι εγώ στο γνωστό μεσάζοντα πολίτη - εξουσίας, τα κανάλια.
Το παραπάνω mail εστάλη στο υπουργείο υγείας και στο ΙΚΑ.
Περιμένω εγκαίρως την απάντησή σας.
Ευχαριστώ πολύ.
Σήμερα το πρωί μου τηλεφώνησε από Αθήνα η κυρία Τσακαλάκη από το τμήμα παροχών και με ενημέρωσε πως αυτές είναι οι διατάξεις του νόμου και δε μπορεί να γίνει κάτι. Όταν μάλιστα τη ρώτησα πως θα γεννήσω όταν επικρατούν οι παραπάνω συνθήκες στα νοσοκομεία? με ενημέρωσε πως το ΙΚΑ μου δίνει βοήθημα τοκετού 990 ? (ούτε για την αμοιβή του γιατρού δε φτάνουν, τα ξέρουμε μην τα λέμε) και πως το ΙΚΑ δεν έχει συμβάσεις με μαιευτικά (γεννήστε στο δρόμο δηλαδή χεστήκαμε). Λύση δηλαδή ανύπαρκτη στο πρόβλημά μου. Με mail ενημέρωσα το ΙΚΑ και το υπουργείο πως σήμερα το κάνω ανάρτηση στο διαδίκτυο και Δευτέρα στα κανάλια. Για την ακρίβεια τους έστειλα αυτό:
Έπειτα από επικοινωνία της κυρίας Τσακαλάκη από το τμήμα παροχών του ΙΚΑ μαζί μου η οποία με ενημέρωσε πως αυτές είναι οι διατάξεις του νόμου κι ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα, ενώ επίσης μου είπε πως στο ΙΚΑ δεν υπάρχουν συμβάσεις με μαιευτικά. Αδιέξοδο.

Kυριακή Β. - Αναγνώστρια
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!