tromaktiko: Ποιοι μεγιστάνες χαρίζουν την περιουσία τους σε φιλανθρωπίες

Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Ποιοι μεγιστάνες χαρίζουν την περιουσία τους σε φιλανθρωπίες



Τη μισή τους περιουσία χαρίζουν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις πάνω από 30 μεγιστάνες των ΗΠΑ που ανακοίνωσαν χθες τη συμμετοχή τους στην
 εκστρατεία «Αναλαμβάνοντας τη Δέσμευση», την πρωτοβουλία που ξεκίνησαν, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, οι Μπιλ Γκέιτς και Ουόρεν Μπάφετ.
Μεταξύ των δισεκατομμυριούχων που ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στην εκστρατεία περιλαμβάνονται....
ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο μεγιστάνας του Τύπου, Τεντ Τέρνερ, ο συνιδρυτής της Oracle, Λάρι Ελισον, ο μεγιστάνας της ενέργειας, T. Μπουν Πίκενς, ο Ντέιβιντ Ροκεφέλερ και ο μεγαλοεπενδυτής Ρόναλντ Πέρελμαν.

Πρόκειται για την πρωτοβουλία που ξεκίνησε τον Ιούνιο από τον Γκέιτς -δεύτερο στη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους της υφηλίου, με περιουσία 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων- και τον Μπάφετ, που είναι τρίτος στη λίστα. «Η εκστρατεία ‘Αναλαμβάνοντας τη Δέσμευση’ ζητά από τις εύπορες οικογένειες να συζητήσουν σοβαρά τη διαχείριση της περιουσίας τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Μπάφετ και επισημαίνει ότι οι συμμετέχοντες «όχι μόνον ανέλαβαν τη δέσμευση, αλλά υποσχέθηκαν να δωρίσουν ποσά πολύ μεγαλύτερα του ελάχιστου 50%».

Εκστρατεία
Συνολικά 34 δισεκατομμυριούχοι ανακοίνωσαν χθες τη συμμετοχή τους στην εκστρατεία, ανεβάζοντας τον αριθμό των συμμετεχόντων σε 40. «Συμμετέχω με ενθουσιασμό στην εκστρατεία και σχεδόν όλη η περιουσία μου θα δωριθεί ή θα παραχωρηθεί στο ίδρυμά μου μέσα στα επόμενα χρόνια», γράφει στην επιστολή συμμετοχής του ο Μπλούμπεργκ και προσθέτει «η προσφορά και η διαφορά που μπορεί να κάνει κανείς στη ζωή των ανθρώπων είναι ό,τι σημαντικότερο θα πράξει στη ζωή του». Στην εκστρατεία συμμετέχουν επίσης ο Ελι Μπρόουντ, μεγιστάνας στις κατασκευές, ο πρώην πρόεδρος της Cisco Systems, Τζον Μόργκριτζ, ο επιχειρηματίας του Τύπου, Γκέρι Λένφεστ και ο μεγαλοεπενδυτής Τζον Ντερ.

Η πρωτοβουλία δεν είναι απολύτως καινούργια. Το 1994, ο Γκέιτς ίδρυσε μαζί με τη σύζυγό του το ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, το οποίο μέχρι σήμερα έχει δωρίσει πάνω από 22 δισεκατομμύρια δολάρια για βελτιώσεις στον τομέα υγείας σε φτωχές χώρες, αλλά και για βοήθεια σε αμερικανικές οικογένειες. Το ζεύγος Γκέιτς έχει ήδη δωρίσει στο φιλανθρωπικό του ίδρυμα το ποσό των 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το «φιλανθρωπικό δίδυμο» Γκέιτς - Μπάφετ δημιουργήθηκε το 2006, όταν ο Μπάφετ δεσμεύτηκε να χορηγήσει το 90% της περιουσίας του στο ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς και σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!