, όπως παχυσαρκία, διαβήτη, υπέρταση και καρδιαγγειακές νόσοι προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες.
«Επτά έως οκτώ ώρες ύπνος το βράδυ φαίνεται ότι είναι οι ιδεώδεις για να αποκομίσει κανείς τα μέγιστα οφέλη για την υγεία του και να περιορίσει στο ελάχιστο τους κινδύνους εκδήλωσης καρδιομεταβολικών νοσημάτων» λέει ο δρ Ορφό Μπάξτον, από το Τμήμα Μελέτης του Υπνου στο Νοσοκομείο Βrigham and Women΄s στη Βοστώνη.
Ο δρ Μπάξτον και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία από 56.507 ενηλίκους, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως- σε σύγκριση με όσους κοιμούνται 7 ή 8 ώρες το 24ωρο- όσοι κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες και όσοι κοιμούνται περισσότερο από 9 κινδύνευαν πολύ περισσότερο να εμφανίσουν τα προαναφερθέντα χρόνια προβλήματα υγείας.
«Η παχυσαρκία, ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν τις κύριες αιτίες θανάτου στη Δύση» λέει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ενρίκο Μαρτσέλι, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας και το Ιδρυμα Συμπεριφορικών & Κοινοτικών Μελετών Υγείας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο.
«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τον σημαντικό ρόλο που έχει ο ύπνος στην υγεία και υποδηλώνουν ότι ο ρόλος του στην ανάπτυξη των συγκεκριμένων νοσημάτων μπορεί να είναι τελικά εξίσου σημαντικός με αυτόν της διατροφής και της άσκησης».
Η μελέτη δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση της επιθεώρησης «Social Science & Μedicine».
http://eimaimama.blogspot.com