Πονοκέφαλο προκαλεί στις τράπεζες η αύξηση των δανείων σε καθυστέρηση που καταγράφεται
τους τελευταίους μήνες, ως αποτέλεσμα της ύφεσης που πλήττει την ελληνική οικονομία. Οι τράπεζες εκτός από το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν καλούνται τώρα να διαχειριστούν και την έκρηξη των επισφαλειών, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και να πιέσει την κεφαλαιακή επάρκεια των πιστωτικών ιδρυμάτων. Μάλιστα, η διαχείριση των προβληματικών χαρτοφυλακίων τους συνδέεται και με τις εξελίξεις στον κλάδο όσον αφορά τις εξαγορές και συγχωνεύσεις, εν όψει και των τεστ αντοχής (stress test) στα οποία πρόκειται να προχωρήσει η Τράπεζα της Ελλάδος τον επόμενο μήνα.
Αυτό που ανησυχεί την κεντρική τράπεζα είναι η άνοδος των καθυστερήσεων που καταγράφεται στα στεγαστικά δάνεια και τα οποία αποτελούν την κατηγορία με τις μικρότερες επισφάλειες. «Για να φτάσει κάποιος να μην πληρώνει το στεγαστικό του δάνειο και να κινδυνεύει το σπίτι του σημαίνει ότι βρίσκεται σε έσχατο σημείο οικονομικής στενότητας» αναφέρουν πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος. Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, σχεδόν ένα στα 10 στεγαστικά βρίσκεται σε καθυστέρηση. Και η τάση είναι αυξητική. Μέχρι τέλους του έτους το ποσοστό αναμένεται να έχει ξεπεράσει το 10%, από 8% που ήταν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου.
Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι το τελευταίο τετράμηνο του έτους θα είναι «ζόρικο». Περιμένουν άνοδο των επισφαλειών καθώς η κρίση στην πραγματική οικονομία θα βαθαίνει. «Τα δάνεια σε καθυστέρηση θα συνεχίσουν να αυξάνονται ως το Πάσχα του 2011 και στη συνέχεια θα αρχίσει να υποχωρεί ο ρυθμός ανόδου» αναφέρει κορυφαίο στέλεχος τραπεζικού ομίλου που ηγείται στον χώρο της λιανικής τραπεζικής.
Συνολικά τα δάνεια των νοικοκυριών που βρίσκονται «στο κόκκινο» είναι ύψους 14 δισ. ευρώ. Αν σε αυτά προστεθούν και τα επιχειρηματικά σε καθυστέρηση, τότε τα προβληματικά δάνεια για το σύνολο του κλάδου υπερβαίνουν τα 25 δισ. ευρώ. Πρόκειται για υπέρογκο ποσό που απειλεί το τραπεζικό σύστημα. Και για τον λόγο αυτόν η τρόικα έσπευσε να δημιουργήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με προίκα 10 δισ. ευρώ, από τα 110 δισ. ευρώ του διεθνούς δανείου.
Ωστόσο οι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα από την άνοδο των επισφαλειών. «Οι ελληνικές τράπεζες είναι κεφαλαιακά ισχυρές όπως έδειξαν τα πρόσφατα stress test» αναφέρουν. Βεβαίως αυτή είναι η αισιόδοξη πλευρά. Διότι η τρόικα που παρακολουθεί αποστασιοποιημένη τα πράγματα δεν χάνει ευκαιρία να επισημαίνει τους κινδύνους. «Παρά τη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε στην εφαρμογή του σταθεροποιητικού προγράμματος, προκλήσεις και κίν δυνοι παραμένουν. Η βασική άμεση πρόκληση είναι να περιφρουρηθούν η επάρκεια ρευστότητας και η οικονομική σταθερότητα του τραπεζικού τομέα» δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν, ανάβοντας το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες για την παροχή της δεύτερης δόσης του δανείου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η έλλειψη ρευστότητας και η άνοδος των επισφαλειών, που απειλεί την κεφαλαιακή ευρωστία των τραπεζών, αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επάνοδο της οικονομίας στην ανάπτυξη και σταθερότητα. Και ναι μεν το πρόβλημα ρευστότητας μπορεί να ξεπεραστεί με κρατικές εγγυήσεις που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για την άντληση κεφαλαίων από την ΕΚΤ, το ζήτημα όμως της κεφαλαιακής επάρκειας αντιμετωπίζεται μόνο με φρέσκο χρήμα. Δηλαδή, είτε οι υπάρχοντες μέτοχοι θα πρέπει να τοποθετήσουν χρήματα είτε οι νέοι μέτοχοι θα πρέπει να ενταχθούν στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών. Η άλλη λύση είναι η προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο στην ουσία σημαίνει είσοδο της τρόικας στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών.
Ως προς την ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών, πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα προκρίνει την εξαγορά ελληνικών τραπεζών από μεγάλους ξένους τραπεζικούς ομίλους που διαθέτουν τα απαιτούμενα κεφάλαια. Αν και επισήμως οι εκπρόσωποι της τρόικας στην Αθήνα δεν το επιβεβαιώνουν, οι ξένες τράπεζες δεν φαίνεται να έχουν διάθεση να επενδύσουν στη χώρα μας. «Ποιος μέτοχος θα δεχθεί να βάλει χρήματα στη χώρα που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να χρεοκοπήσει;» αναφέρει στέλεχος ξένης επενδυτικής τράπεζας και επισημαίνει: «Αγοράζοντας κάποιος ελληνική τράπεζα, στην ουσία αγοράζει δάνεια σε μια υπό χρεοκοπία χώρα». Αυτό που έχει αξία για τις ξένες τράπεζες είναι οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, πλην όμως στις περισσότερες περιπτώσεις οι θυγατρικές αυτές είναι μικρές και η πώλησή τους δεν θα έλυνε το ζήτημα της κεφαλαιακής ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών.
Πηγή: tovima.gr