tromaktiko: Η Εγνατία Οδός Α.Ε. εξυπήρετεί κανονικά τις δανειακές της υποχρεώσεις

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Η Εγνατία Οδός Α.Ε. εξυπήρετεί κανονικά τις δανειακές της υποχρεώσεις



Με αφορμή τα δημοσιεύματα που υπήρξαν για την οικονομική κατάσταση της εταιρίας, η Εγνατία Οδός Α.Ε. εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει...


Με αφορμή δημοσίευμα κυριακάτικης Εφημερίδας στις 08/08/2010, η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» διευκρινίζει τα εξής:

1. Η νέα Διοίκηση, με την ανάληψη των καθηκόντων της τον Μάρτιο του 2010, ξεκίνησε με εντατικούς ρυθμούς την εφαρμογή πολυεπίπεδου προγράμματος εξοικονόμησης πόρων, εξυγίανσης και ανάπτυξης της Εταιρείας.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, εντάσσεται και η διαχείριση του υψηλού δανεισμού, στην κατεύθυνση α) της τήρησης των συμβατικών δεσμεύσεων, τις οποίες η Εταιρεία έχει αναλάβει έναντι των Δανειστριών Τραπεζών και β) της σταδιακής αποπληρωμής του.

Το ύψος των δανειακών υποχρεώσεων της Εταιρείας ανερχόταν σε € 1.100 εκατομμύρια στις 31.12.2009, έναντι € 175 εκατομμυρίων στις 31.12.2003. Σημειώνεται δε, ότι ένα μέρος των δανειακών υποχρεώσεων της Εταιρείας, ύψους € 250 εκ. ανελήφθη το 2006 έναντι εισπράξεων τελών διοδίων, χωρίς στη συνέχεια και μέχρι τη λήξη της προηγούμενης κυβερνητικής περιόδου να έχει γίνει οποιαδήποτε ενέργεια για την εγκατάσταση σταθμών και συστημάτων συλλογής διοδίων.

2. Με την Εμπορική Τράπεζα η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» έχει συνάψει Σύμβαση Πίστωσης σε Ανοιχτό Αλληλόχρεο Λογαριασμό.

Στην εν λόγω Τράπεζα και στο χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο του 2010 έως τον Ιούλιο 2010, έναντι δανείου ποσού € 170 εκ., η Εταιρεία έχει καταβάλει ποσό € 40 εκ.

Για το υπόλοιπο ποσό του δανείου ύψους € 130 εκ., η Εταιρεία ευρίσκεται σε διαδικασία τελικών διαπραγματεύσεων με την Εμπορική Τράπεζα, όσον αφορά την οριστικοποίηση του προγράμματος αποπληρωμής του μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Ήδη η Εταιρεία έχει ανταποκριθεί θετικά στο εξώδικο αίτημα της Εμπορικής Τράπεζας και το ζήτημα αναμένεται να διευθετηθεί χωρίς επιπλοκές. Εξάλλου οι οδικές υποδομές αποτελούν ένα κοινωνικό αγαθό το οποίο δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο οποιασδήποτε συναλλαγής.

3. Οι δανειακές υποχρεώσεις της Εταιρείας προς τις άλλες δανείστριες Τράπεζες εξυπηρετούνται κατά τρόπο απόλυτα σύμφωνο με τα οριζόμενα στις σχετικές συμβάσεις. Η προσπάθεια αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων της Εταιρείας αποτυπώνεται καθαρά στην αποκλιμάκωση του χρέους προς τα Πιστωτικά Ιδρύματα: από € 1.100 εκ. τον Μάρτιο του 2010, το ύψος του δανεισμού έχει μειωθεί στα € 950 εκ. μέσα σε διάστημα πέντε μηνών.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!