κοινό και σε κάθε ενδιαφερόμενο. Προς το παρόν λειτουργεί σε beta φάση και είναι προϊόν της συνεργασίας του Ερευνητικού Κέντρου "Αθηνά", του Ο.Κ.Χ.Ε. και της Ομάδας Ηλεκτρονική Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού, ενώ για την δημιουργία του site χρησιμοποιήθηκε Ελεύθερο και Ανοιχτό Λογισμικό.
Στο geodata.gov.gr συγκεντρώνονται σταδιακά όλα τα γεωχωρικά δεδομένα της χώρας που είναι διαθέσιμα στην δημόσια διοίκηση, προκειμένου να είναι δυνατή και εύκολη η ανοιχτή διανομή τους σε κάθε ενδιαφερόμενο, χωρίς τεχνικούς και θεσμικούς φραγμούς: άλλες δημόσιες υπηρεσίες, προγραμματιστές, δημιουργούς εφαρμογών, σε όλους τους πολίτες. Τα πλεονεκτήματα από το άνοιγμα αυτό είναι, σύμφωνα με το site:
* Στον ουσιαστικό έλεγχο της δημόσιας διοίκησης. Κάθε απόφαση, έγκριση, κτλ, της δημόσιας διοίκησης που αφορά στο χώρο, στηρίζεται σε νόμους και πληροφορίες για το χώρο, δηλαδή σε γεωχωρικά δεδομένα που έχει στην κατοχή της. Αν όλοι έχουμε πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα, τότε μπορούμε να ελέγξουμε την ορθότητα και εγκυρότητα των αποφάσεων του δημοσίου.
* Στην προστασία του περιβάλλοντος. Συνδυάζοντας την πρόσβαση σε αεροφωτογραφίες και δορυφορικές εικόνες της χώρας με άλλα γεωχωρικά δεδομένα, όπως είναι οι προστατευόμενες περιοχές, ο αιγιαλός, οι αναδασωτέες περιοχές, κτλ, κάθε πολίτης μπορεί να εντοπίσει πιθανά παράνομες πράξεις και να τις υποδείξει στη δημόσια διοίκηση.
* Στη μείωση της σπατάλης πόρων από τη δημόσια διοίκηση. Δυστυχώς μέχρι και πριν λίγους μήνες, η δημόσια διοίκηση δεν γνώριζε ποια γεωχωρικά δεδομένα είχε στην κατοχή της, με αποτέλεσμα να τα επαναπρομηθεύεται. Ακόμη χειρότερα, πολλοί φορείς του δημοσίου αρνούνταν να διαθέσουν τα γεωχωρικά δεδομένα τους σε άλλους φορείς.
* Στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Τα δεδομένα της δημόσιας διοίκησης είναι χρήσιμα για την ανάπτυξη νέων προϊόντων, τη βελτίωση των υπηρεσιών των επιχειρήσεων, τη μείωση του κόστους προϊόντων και υπηρεσιών, την αξιολόγηση επενδύσεων στη χώρα, καθώς και σε πολλούς άλλους τομείς.
Μέχρι σήμερα έχουν αναρτηθεί δεδομένα από τα εξής Υπουργεία και Φορείς:
* Ελληνική Στατιστική Αρχή
* Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.
* Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας
* Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
* Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
* Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
* Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Για παράδειγμα η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. έχει διαθέσει τα εξής δεδομένα:
* Δημόσια Κτήρια. Κτήρια της ευρύτερης δημόσιας διοίκησης, οργανωμένα σε κατηγορίες ανάλογα με το σκοπό χρήσης τους.
* Πόλεις. Πρωτεύουσες των νομών Ελλάδας με πληθυσμιακά στοιχεία.
ενώ το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διαθέτει τα εξής δεδομένα:
* Ακτογραμμή. Περιλαμβάνεται η ακτογραμμή της Ελλάδας και οριοθετούνται τα σύνορά της. Η χάραξη δεν είναι επίσημη και διατίθεται ενδεικτικά.
* Οδικό Δίκτυο Ελλάδας.Το αρχείο περιλαμβάνει το οδικό δίκτυο για όλη την Ελλάδα. Για τις ολυμπιακές περιοχές (Αττική, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία, Αχαια, Ηράκλειο) παρέχεται μεγάλη λεπτομέρεια ενώ για όλη την υπόλοιπη Ελλάδα δίνεται το βασικό οδικό δίκτυο.
* Σιδηροδρομικό δίκτυο Ελλάδας. Στο αρχείο δεν περιλαμβάνεται περιγραφική πληροφορία, παρά μόνο οι οδεύσεις του σιδηροδρομικού δικτύου.
* Τροχαία Ατυχήματα. Ημερήσια ανάλυση θανατηφόρων, σοβαρών, ελαφρών τροχαίων ατυχημάτων στο οδικό δίκτυο της χώρας
Ανάλογο είναι το περιεχόμενο και των άλλων Φορέων αν και ο επισκέπτης θα σημειώσει παρα πολλές ελλείψεις. Αυτό αποδίδεται αφενός στην έλλειψη καταγραφής κατοχής γεωχωρικών δεδομένων στον δημόσιο τομέα (δεν γνωρίζουμε ποια υπηρεσία έχει τι) και αφετέρου στον μέχρι σήμερα τρόπο διαχείρισης τους αφού η συντριπτική πλειονότητα των υπηρεσιών δεν διέθεταν στο κοινό τα δεδομένα αυτά και άλλες τα πωλούσαν.
Η κατάσταση αυτή ελπίζεται πως θα διορθωθεί με το νομοσχέδιο «Εθνική Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.
Τα υπόβαθρα του geodata.gov.gr προσφέρονται με άδεια χρήσης που καθορίζεται από τους παρόχους τους. Ειδικότερα:
* Για τα ψηφιακά υπόβαθρα του Google Maps η άδεια χρήσης είναι: http://www.google.com/intl/en_ALL/help/terms_maps.html
* Για τα ψηφιακά υπόβαθρα του OpenStreetMap η άδεια χρήσης είναι: Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic License.
* Για τα ψηφιακά υπόβαθρα της Κτηματολόγιο Α.Ε. η άδεια χρήσης είναι: http://gis.ktimanet.gr/wms/ktbasemap/default.aspx
Τα υπόλοιπα γεωχωρικά δεδομένα που θα βρείτε προσφέρονται με τους ειδικότερους όρους της Ελληνικής άδειας Creative Commons Αναφορά Προέλευσης (CC BY v.3.0) όπως προσδιορίζονται λεπτομερώς στη σχετική Άδεια Χρήσης . Αυτό σημαίνει πως αρκεί να αναφέρετε την πηγή προέλευσης, δηλαδή το geodata.gov.gr. Στη συνέχεια μπορείτε να φτιάξετε τις δικές σας εφαρμογές και υπηρεσίες και να τις διαθέστε με όποιο τρόπο κρίνετε σκόπιμο.
Πηγή: geodata.gov.gr