tromaktiko: 1 στα 3 Βενζιναδικα παραβιαζει το πλαφον

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

1 στα 3 Βενζιναδικα παραβιαζει το πλαφον



Περίπου το ένα στα τρία πρατήρια καυσίμων στα οποία έγινε χθες, πρώτη μέρα της επιβολής ανώτατης τιμής, έλεγχος από τα ειδικά κλιμάκια της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς (ΥΠΕΑ) της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου εντοπίστηκε να πωλεί την βενζίνη ακριβότερα από το πλαφόν.
Σήμερα θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ιδιοκτητών φορτηγών ΔΧ από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στην Πλατεία Κάνιγγος.
Τα 190 πρατήρια από τα 610 που ελέγχθηκαν συνολικά πουλούσαν ακριβότερα τα καύσιμα από την ανώτατη τιμή που επέβαλλε το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Αναλυτικότερα τα πρατήρια τα οποία πουλούσαν ακριβότερα την βενζίνη ήταν:
87/367 στη Νομαρχία Αθηνών
42/118 στην Ανατολική Αττική
19/46 στη Δυτική Αττική
42/79 στον Πειραιά
Από τους έλεγχους διαπιστώθηκαν επίσης παραβάσεις στις τιμές σε δέκα πρατήρια (μη ενημέρωση, ελλιπής ενημέρωση, παραπλανητική ενημέρωση δηλ. διαφορετική τιμή αντλίας από την αναρτημένη στο παρατηρητήριο τιμή) και επιβλήθηκαν πρόστιμα. Οι έλεγχοι από σήμερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, θα επικεντρωθούν στα υπόλοιπα πρατήρια και θα ζητηθεί και η συνδρομή των αντίστοιχων νομαρχιών. Τα πρατήρια που ακριβότερα από τα προβλεπόμενα επίπεδα του πλαφόν εναρμονίζονταν άμεσα μετά τη γνωστοποίηση από τα ελεγκτικά όργανα της σχετικής απόφασης.
Πάντως το πλαφόν Χρυσοχοΐδη, ήρθε να «νομιμοποιήσει» αυξήσεις αρκετών λεπτών στα πρατήρια που πουλούσαν σε χαμηλότερες τιμές αλλά περιόρισε και τις τάσεις αισχροκέρδειας όσων έσπευσαν να επωφεληθούν από την απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών ΔΧ, και τους φόβους για έλλειψη καυσίμων στην αγορά.
Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ) ωστόσο αντιδρά στην επιβολή πλαφόν λέγοντας ότι «Κανένα πλαφόν δεν μπορεί να εφαρμοστεί αν δεν περιλαμβάνει όλα τα στάδια από τη τιμή διυλιστηρίου μέχρι τη τιμή καταναλωτή». Η ΟΒΕ εκτιμά ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει μια πρακτική που οδηγεί σε εξόντωση τα πρατήρια χαρακτηρίζοντάς της «απαράδεκτη».
Με την απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων από χτες και για μια βδομάδα, ισχύουν ανώτατα όρια στις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης (95 οκτανίων), της σούπερ αμόλυβδης (100 οκτανίων), της σούπερ (LRP) και του πετρελαίου κίνησης που για τις τρεις ζώνες της χώρας και για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη διαμορφώνονται ως εξής:
Αττική και Θεσσαλονίκη: απλή αμόλυβδη 1,473 ευρώ το λίτρο, σούπερ αμόλυβδη 1,701 ευρώ, LRP 1,561 ευρώ και diesel 1,282 ευρώ το λίτρο.
Α' ζώνη: απλή αμόλυβδη 1,496 ευρώ το λίτρο, σούπερ αμόλυβδη 1,706 ευρώ, LRP 1,566 ευρώ και diesel 1,290 ευρώ το λίτρο.
Β' ζώνη: απλή αμόλυβδη 1,545 ευρώ το λίτρο, σούπερ αμόλυβδη 1,745 ευρώ το λίτρο, LRP 1,605 ευρώ και diesel 1,326 ευρώ το λίτρο.
Γ' ζώνη: απλή αμόλυβδη 1,561 ευρώ, σούπερ αμόλυβδη 1,764 ευρώ, LRP 1,624 ευρώ και diesel 1,322 ευρώ το λίτρο.
Αυτόφωρο ζητά ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου
Στο αυτόφωρο θα οδηγούνται όσοι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων δεν τηρούν το πλαφόν που επέβαλε η κυβέρνηση στην τιμή πώλησης της βενζίνης. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες διαβίβασε σε όλους τους διευθύνοντες τις Εισαγγελείς εφετών του κράτους, τις ανώτατες τιμές πετρελαιοειδών προϊόντων, όπως αυτές καθορίστηκαν από τους αρμόδιους υπουργούς.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τέντες αναφέρει στο έγγραφό του προς τους συναδέλφους τους τα εξής: «Σας διαβιβάζουμε αντίγραφο της Α3-2503/13-09-2010 ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με την οποία καθορίστηκαν ανώτατες τιμές καταναλωτή για πετρελαιοειδή προϊόντα και παρακαλούμε να κοινοποιήσετε αυτή στους κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών της περιφέρειάς σας, δίνοντάς τους τις κατάλληλες οδηγίες για την πιστή εφαρμογή της και την ενδεχόμενη κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας, στην περίπτωση που ήθελε διαπιστωθεί η τέλεση αυτόφωρων πλημμελημάτων διωκόμενων αυτεπαγγέλτως, ενόψει της σοβαρότητας του ρυθμιζόμενου με αυτήν θέματος και της ανάγκης προστασίας του καταναλωτικού κοινού».
Ομάδα του http://www.e-protasi.com/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!