tromaktiko: 10 εντυπωσιακά φαινόμενα του ουρανού!

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

10 εντυπωσιακά φαινόμενα του ουρανού!



Ο ουρανος και οι αχτιδες του ηλιου σε συνδυασμο με τα χρωματα του περιβαλλοντος και τα αιωρουμενα σωματιδια του αερα μπορουν να δημιουργησουν παρα πολυ ωραιες εικονες...
οπως επισης και οι αντανακλασεις του ηλιου πανω στο χιονι, στο νερο και στα φυλλα των δεντρων που δινουν απιθανους χρωματισμους στον ουρανο, προσφεροντας ιδανικα σκηνικα για να αποθανατισει καποιος με μια φωτογραφικη μηχανη. Τετοιες λοιπον φωτογραφιες μπορειτε να απολαυσετε μεσα απο αυτο το φωτογραφικο αφιερωμα!

Κρυσταλλοι παγου
Η εικονα αυτη προερχεται απο ενα Αυστριακο χιονοδρομικο κεντρο. Οι κρυσταλλοι δρουν σαν πρισματα, καμπτοντας το ηλιακο φως ακριβως 22 μοιρες. Γι' αυτο το δαχτυλιδι που βλεπετε ονομαζεται φωτοστεφανο 22 μοιρων. Το εσωτερικο του φαινεται σκοτεινο γιατι το φως καμπτεται μακρια απο το κεντρο...

Οταν τα πλοια πετουν
Οι οφθαλμαπατες δεν συμβαινουν μονο στην ερημο. Το φως καμπτεται καθε φορα που διερχεται απο την ατμοσφαιρα αλλα οταν η θερμοκρασια του αερα μεταβαλλεται δραματικα μεσα σε μικρη αποσταση προκαλωντας μεγαλες διακυμανσεις στην πυκνοτητα, μπορει να καμψει το φως τοσο ωστε να συμβουν αντικατοπτρισμοι.Σ'αυτη την εικονα ονομαζεται μειζων αντικατοπτρισμος γιατι κανει το πλοιο να φαινεται μεγαλυτερο απο οτι ειναι στην πραγματικοτητα. Και παντα στους μειζονες αντικατοπτρισμους, ενα μερος της εικονας φαινεται ανεστραμενο.

Το ματι του Σαουρον?
Με την καμιναδα να μπλοκαρει τη λαμψη του ηλιου, μπορουμε να δουμε ενα αμυδρο φωτοστεφανο 22 μοιρων στον ουρανο πανω απο τη Φιλανδια. Αυτο ονομαζεται περιβαλλον φωτοστεφανο γιατι οπως παρατηρουμε σχηματιζει κυκλο. Τα φωτοστεφανα σχηματιζονται πολυ συχνα -ειναι πιο κοινα και απο το ουρανιο τοξο- αλλα πρεπει να μπλοκαρετε τη λαμψη του ηλιακου δισκου για να τα δειτε.

Δυο ηλιοβασιλεματα σε μια μερα
Η διαθλαση του ηλιακου φωτος κανει το πανω μερος του ηλιου να μοιαζει πιο επιπεδο και το φως στην περιοχη αυτη εντονοτερο καθως διανυει μικροτερη αποσταση στην ατμοσφαιρα.Ο διπλος ηλιος που φαινεται στην φωτογραφια ονομαζεται κατωτερος αντικατοπτρισμος και ειναι ο πιο συνηθισμενος τυπος οφθαλμαπατης που μπορει να δει κανεις τις ζεστες μερες στις εθνικες οδους.

Σελας στα κοκκινα
Υποατομικα σωματιδια ρεουν συνεχως απο τον ηλιο, αυτο που αποκαλειται ηλιακος ανεμος. Ευτυχως για ολα τα εμβια οντα, η μαγνητοσφαιρα της γης αντανακλα πισω στο διαστημα το μεγαλυτερο μερος απο αυτα. Ομως ψηλα στις πολικες περιοχες, τα σωματιδια εισερχονται στην ατμοσφαιρα σχηματιζοντας αυτο που αποκαλουμε σελας. Το πολικο σελας εκπεμπει φως σε ολο το ευρος του ηλεκτρομαγνητικου φασματος αλλα καποια χρωματα κυριαρχουν με το πρασινο να ειναι το πιο συνηθισμενο χρωμα. Το ιονισμενο οξυγονο ψηλα στον ουρανο της Αλασκα επιτρεπει την εμφανιση αυτων των σπανιων κοκκινων ακτινων.

Κεραυνος της ερημου
Οταν το ηλεκτρικο φορτιο υπερβαινει την ικανοτητα της ατμοσφαιρας να το απομονωνει, εχουμε αυτου του ειδους την ηλεκτρικη εκκενωση οπως στον ουρανο της Αριζονα κοντα στα βουνα Silverbell.

Σκοτεινο ουρανιο τοξο
Η λέξη "Κορωνα" αναφερεται συνηθως στο εξωτερικο στρωμα του ηλιου που ειναι ορατο μονο κατα την διαρκεια εκλειψεων. Κορωνα εδω στη γη συμβαινει οταν το ηλιακο φως περνα διαμεσου μικροσκοπικων σταγονων νερου, διαχωριζοντας το σε αυτες τις "λωριδες φωτος".

Κοιτα τι επιασα στον ιστο μου
Οταν ο ηλιος βρισκεται σε μικρη γωνια στον οριζοντα, ουρανιο τοξο μπορει να εμφανιστει οταν σταγονες νερου βρισκονται σε συγκεκριμενες επιφανειες οπως η υγρασια σε αυτον τον ιστο αραχνης.

Δε νυχτωσε ακομη
Μερικες φορες οι κορυφες των βουνων λαμπουν σε αυτην τη ροζ αποχρωση ακημη και οταν ο ηλιος εχει περασει κατω απο τη γραμμη του οριζοντα κατα τη δυση του. Αυτο συμβαινει επειδη το ηλιακο φως αντανακλαται απο το χιονι, το νερο ή σωματιδια παγοκρυσταλλων που βρισκονται χαμηλα στην ατμοσφαιρα.

Αφαιρωντας το τοξο απο το ουρανιο τοξο
Το επιπεδο ουρανιο τοξο ειναι ενα σπανιο φαινομενο που σχηματιζεται οταν ο ηλιος βρισκεται σε θεση ανω των 58 μοιρων απο τον οριζοντα και λαμπει διαμεσου στρωματων απο παγοκρυσταλλους.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!