tromaktiko: Στις Βρυξέλλες για την 2η δόση και τα μέτρα του 2011

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Στις Βρυξέλλες για την 2η δόση και τα μέτρα του 2011



Συνέρχονται την Τρίτη (07/09) στις Βρυξέλλες, τα συμβούλια των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης...

 (Ecofin) και της ευρωζώνης (Eurogroup), στα οποία την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Επισήμως, σύμφωνα με το πρόγραμμα των δύο συμβουλίων, οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν κυρίως θέματα που άπτονται του χρηματοπιστωτικού τομέα, όπως είναι η επιβολή εισφοράς στις τράπεζες και η φορολόγηση στις συναλλαγές του χρηματοπιστωτικού τομέα.



Βέβαιο, όμως, σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, είναι ότι οι υπουργοί της ευρωζώνης θα ενημερωθούν παράλληλα από τον κ. Παπακωνσταντίνου για την πρόοδο στην υλοποίηση του μνημονίου και στη συνέχεια θα εγκρίνουν την εκταμίευση του τμήματος της β΄ δόσης του δανείου (συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ), που αναλογεί στους ευρωπαίους εταίρους. Επίσης, στο Ecofin αναμένεται να συζητηθεί και η άρνηση της Σλοβακίας να συνεισφέρει στον μηχανισμό οικονομικής στήριξης της Ελλάδας.


Μαζί με την έγκριση της β΄ δόσης του δανείου, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να υιοθετήσουν και τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιτάχυνση στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών και την ενίσχυση του μηχανισμού στο σκέλος των εσόδων. Σημειώνεται ότι στις 13 Σεπτεμβρίου θα έρθει εκ νέου στην Αθήνα κλιμάκιο της τρόικας, με αντικείμενο τη συνδρομή στην κατάρτιση του προϋπολογισμού 2011 και την οριστικοποίηση των μέτρων για το επόμενο έτος, κυρίως όσον αφορά στις μετατάξεις προϊόντων στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, ή την αναζήτηση άλλων πηγών ισοδύναμων εσόδων.


Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα των συμβουλίων, θα διεξαχθεί μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των υπουργών Οικονομικών σχετικά με την επιβολή εισφοράς στις τράπεζες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδώσει μια νέα ανακοίνωση τον Οκτώβριο, με την οποία θα διατυπώνονται πιο αναλυτικά οι ιδέες της για ένα νέο πλαίσιο διαχείρισης κρίσεων και θα επεξηγούνται εκτενέστερα οι προτάσεις της αναφορικά με τα ταμεία εξυγίανσης των τραπεζών και το πώς αυτά συνδέονται με τα προτεινόμενα εργαλεία επίλυσης κρίσεων.


Θα συζητηθεί, επίσης, η φορολογία στις συναλλαγές που διενεργούνται στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ως μέσο για την άντληση πρόσθετων εσόδων. Ένας τέτοιος φόρος θα εφαρμόζεται σε όλες τις οικονομικές συναλλαγές, ιδίως εκείνες που διεξάγονται σε οργανωμένες αγορές, όπως μετοχές, ομόλογα, παράγωγα, συνάλλαγμα, κ.λπ. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα έχει πολλαπλά οφέλη, όπως είναι:


-Η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και σταθερότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών,


-Η διασφάλιση της συνεισφοράς του χρηματοπιστωτικού τομέα με δίκαιο και ουσιαστικό τρόπο στα δημόσια οικονομικά, καθώς ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι ιδιαίτερα επικερδής τις δύο τελευταίες δεκαετίες, και,


-Η συμβολή στη δημοσιονομική εξυγίανση και την έξοδο από την κρίση, δεδομένου ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας φαίνεται να φέρει μεγάλη ευθύνη για την εμφάνιση και την έκταση της κρίσης.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και μερίδα υπουργών, εκτιμούν ότι οι συγκεκριμένοι επιπρόσθετοι φόροι θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν από το γεγονός ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας έλαβε σημαντική κυβερνητική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης και έτσι το ποσό αυτό θα μπορούσε να ανακτηθεί.-
 
 
Πηγή: contra.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!