tromaktiko: Πάνω από 34 εκατομμύρια οι άνεργοι, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Πάνω από 34 εκατομμύρια οι άνεργοι, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης



Περισσότερο από 34 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είναι άνεργοι εξαιτίας της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και...

 της επακόλουθης ύφεσης εκτιμά η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) η οποία συνδιοργανώνει με το ΔΝΤ την Συνδιάσκεψη του Όσλο με θέμα «Οι προκλήσεις της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής».



Η ILO θεωρεί επίσης ότι η κρίση έχει επιφέρει δυσβάστακτες συνέπειες στην εργασία και την μείωση της φτώχειας, ενώ η καταπολέμηση της ανεργίας και η εξασφάλιση αξιοπρεπούς εργασίας για όλους θεωρείται ως πρώτη προτεραιότητα, καθώς η παγκόσμια οικονομία αναδύεται από την ύφεση.


Το παγκόσμιο ενδιαφέρον των Μέσων Ενημέρωσης συγκεντρώνεται στις αναπτυγμένες οικονομίες, όπου τα ποσοστά ανεργίας αυξήθηκαν δραματικά από το 2008, όμως επισημαίνεται ο κίνδυνος των πολύ σοβαρών συνεπειών που μπορεί να έχουν και για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες η ανεργία και η υποαπασχόληση, καθώς αυτές οι οικονομίες δεν έχουν την δυνατότητα μεγάλης κοινωνικής πρόνοιας ώστε να συγκρατήσουν το βασικό επίπεδο ζωής.


Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι πάνω από 60 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να οδηγηθούν σε ακραίες συνθήκες φτώχειας στις χώρες με χαμηλά εισοδήματα, ως αποτέλεσμα της κρίσης, και έτσι να υπάρξει οπισθοδρόμηση στις προσπάθειες που κατέβαλαν πρόσφατα ώστε να βελτιώσουν το επίπεδο ζωής τους.


Παρεμβάσεις στο συνέδριο


Η κρίση, η οποία προκάλεσε την οργή των πολιτών, δεν μπορεί να ξεπεραστεί με τις ίδιες πολιτικές και σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα δεν αφορά το κόστος εργασίας» τόνισε στη διάρκεια της πρωϊνής συζήτησης ο επικεφαλής της ILO Χουάν Σομαβία.


Ο κ. Σομαβία πρόσθεσε ότι η οικονομική και η κοινωνική σταθερότητα πάνε μαζί, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα ότι «οι εργάτες δεν είναι απλώς καταναλωτές».


Ο κ. Σομαβία είπε ότι πρέπει να προστατευθεί η κοινωνική συνοχή με την θετική ανταπόκριση «εκείνων που έχουν την εξουσία και την δύναμη» στο «απλό» αίτημα των ανθρώπων που συνοψίζεται στη φράση «δώσε μου μια δουλειά και θα κάνω τα υπόλοιπα».


Ως «κλασική περίπτωση» για ταυτόχρονη αύξηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης χαρακτήρισε την χώρα της η πρόεδρος της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ, υπογραμμίζοντας ότι η προσπάθεια της κυβέρνησής της επικεντρώνεται στην προσέλκυση επενδύσεων.


Ιστορική» χαρακτήρισε την 13η Συνδιάσκεψη του Όσλο, ο επικεφαλής του ΔΝΤ Στρος Κάν καθώς «για πρώτη φορά συνεργάζονται το ΔΝΤ και η ILO που ενίοτε έχουν διαφορετική οπτική αλλά τον ίδιο σκοπό: την δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για όλου».


Ο κ. Στρος Καν περιέγραψε με ζοφερά χρώματα την άνοδο της ανεργίας παγκοσμίως και έκανε λόγο για «αληθινή τραγωδία» σε ότι αφορά το ανθρώπινο κόστος, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους.


«Δεν πρέπει να υποτιμάμε ότι (θα υπάρξει) μια γενιά αποκομμένη από την αγορά εργασίας με βαθμιαία απώλεια δεξιοτήτων και κινήτρων» είπε, χαρακτηριστικά ο κ. Στρος Κάν.


Ο επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε ότι «πρέπει να σκεφθούμε διαφορετικά, καθώς ο κόσμος κινδυνεύει και τα προβλήματα ζητούν επείγουσες απαντήσεις», εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα του ότι η 13η Συνδιάσκεψη του Όσλο θα καταλήξει «σε ένα νέο τρόπο σκέψης και πράξης ώστε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο κόσμο».


«Απαιτείται παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη» τόνισε από την μεριά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Θαπατέρο προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει μια νέα αντιμετώπιση της παραγωγικότητας και της κοινωνικής προστασίας.


Ο κ. Θαπατέρο τόνισε ότι η εκπαίδευση (των ανέργων) είναι «πάνω από όλα», λέγοντας χαρακτηριστικά «αν (ο άνεργος) εκπαιδεύεται, δουλεύει για τη χώρα», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κατ' ευθείαν παροχή κοινωνικής προστασίας στον ίδιο τον εργαζόμενο, παρά στην εργασία.


Στην αναγκαιότητα θέσπισης σταθερών κανόνων πολιτικής ανεξαρτήτως του αν μια οικονομία είναι σε κρίση ή όχι, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιενς Στόλτενμπεργκ, θεωρώντας εξίσου σημαντικά την συνεχή μετεκπαίδευση των ανέργων και τις πολύ μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην διακυβέρνηση των κρατών.
 
 
 
Πηγή: in.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!