Θα είμαι ξεκάθαρος από την αρχή. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να το παίζει προπονητής ή παραπάνω από άλλους στην Εθνική ομάδα. Ούτε αρχηγός στα αποδυτήρια, ούτε τίποτα. Κι άλλωστε όσοι με γνωρίζουν καλά από τις εκπομπές στο ράδιο, για τον Κατσουράνη, δεν τρέφω κάποια ιδιαίτερη συμπάθεια, το αντίθετο θα έλεγα μάλιστα. Για άλλη μια φορά όμως βλέπω αντιμετώπιση πεφτοσυννεφάκηδων από ορισμένους, που τα ανακάλυψαν όλα τα στραβά τώρα που το τιμόνι της ομάδας, ανέλαβε ο Φερνάντο Σάντος.
Συμφωνώ απόλυτα λοιπόν να συμμαζευτεί ο συγκεκριμένος παίκτης, από τη στιγμή που τέτοιες συμπεριφορές παρατηρούνται καιρό τώρα από μέρους του. Πριν απ’ αυτά όμως προκειμένου να βρούμε τα πραγματικά αίτια του μαζικού κύματος φυγής από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, ας τα πάρουμε λίγο με τη σειρά.
Υπενθυμίζω την χειρονομία του Κατσουράνη με το μεσαίο δάχτυλο, αμέσως μετά την επίτευξη του πέναλτι του Σαμαρά με το οποίο πήραμε τη νίκη με 2-1 κόντρα στο Ισραήλ στο «Παγκρήτιο» , προς τον πάγκο της Εθνικής (ένα γκολ που για όσους θυμούνται καλά δεν πανηγυρίστηκε και πολύ από τον πάγκο γιατί από τη στιγμή που είχε ισοφαρίσει η αντίπαλη ομάδα, υπήρχε πολύ γκρίνια και μουρμούρα από την τεχνική ηγεσία και απ’ όσο θυμάμαι η εντολή ήταν για διαφορετικό εκτελεστή στο πέναλτι). Αυτό το επεισόδιο δεν συνέβη επί Σάντος, αλλά επί Ρεχάγκελ. Όπως το γεγονός ότι με τη Νιγηρία, οι παίκτες είχαν μαζευτεί γύρω από τον συγκεκριμένο παίκτη κι έπαιρναν οδηγίες λίγο πριν αρχίσει το β’ ημίχρονο, τον αναδεικνύει κιόλας ως τον εντός αγωνιστικού χώρου προπονητή της ομάδας. Άρα ότι ήταν με τον Ρεχάγκελ ο Κατσουράνης, σαν προσωπικότητα, αλλά και σαν συμπεριφορά, είναι προφανώς και τώρα. Ακόμα και το φημολογούμενο περιστατικό του Κατσουράνη με τον Κυργιάκο, αν σημειώθηκε, συνέβη με τη Νιγηρία, δηλαδή επί θητείας Ρεχάγκελ.
Πριν λοιπόν αρχίσουμε να τα βάζουμε με τον Κατσουράνη, ως υπαίτιο που φεύγουν οι παίκτες από την Εθνική, ας θυμηθούμε μερικές ατάκες του Φάνη Γκέκα, κοντά στις ημέρες των μπαράζ με την Ουκρανία.
Απόσπασμα από τη συνέντευξη του Φάνη Γκέκα που δημοσιεύτηκε στο contra.gr στις 17 Νοεμβρίου του 2009.
- Υπάρχει μια μεγάλη μερίδα του κόσμου που θεωρεί ότι ήρθε το τέλος της εποχής Ρεχάγκελ, ότι ο προπονητής πρέπει να αλλάξει. Συμφωνείς;
Να φύγει ο Ρεχάγκελ; Αν φύγει, θα γυρίσουμε στην εποχή που τρώγαμε τεσσάρες και πεντάρες! Αυτό νομίζω εγώ, ότι θα πάμε πολύ πίσω.
- Κάποια στιγμή όμως θα γίνει κι αυτό, θα έρθει ο επόμενος. Αν θέλεις μπορώ να σου πω και τα ονόματα που ήδη ακούγονται…
Δεν νομίζω ότι στην Ελλάδα υπάρχει προπονητής που θα μπορέσει να διαχειριστεί τους παίκτες που έχει σήμερα η Εθνική. Ούτε ο Μπάγεβιτς ούτε ο Σάντος, κανείς. Ο διάδοχος του Ρεχάγκελ πρέπει να είναι κάποιο μεγάλο όνομα από το εξωτερικό που να εμπνέει εξ ορισμού σεβασμό και εκτίμηση.
Απόσπασμα συνέντευξης Φάνη Γκέκα στην «Εξέδρα» στις 17 Οκτωβρίου 2009.
Πολύς λόγος γίνεται και για τον προπονητή. Ποια είναι η άποψη σου;
"Δεν υπάρχει άλλος προπονητής για την Εθνική. Και να μην προκριθεί στο Μουντιάλ η Εθνική, πρέπει να συνεχίσει με προπονητή τον Ότο Ρεχάγκελ και για τα προκριματικά του Euro 2012. Είναι ο άνθρωπος που έφερε σοβαρότητα στην Εθνική κι έχει κρατήσει την ομοιογένεια στην ομάδα".
Νομίζω πως δεν χρειάζονται άλλα για να καταλάβετε τι άποψη έχει ο παίκτης για το νυν προπονητή. Κι όλα αυτά πριν καν τεθεί θέμα, διαδόχου. Πάλι καλά που ο Φάνης Γκέκας, δεν είπε ότι η Εθνική δεν θα έπρεπε να υφίσταται μετά την αποχώρηση του Ρεχάγκελ. Γιατί λοιπόν όλη αυτή η πρεμούρα να μην φύγει ο Γερμανός; Οι απαντήσεις είναι γνωστές. Αυτοί που ήταν βολεμένοι και δεν αγωνίζονταν ούτε στους συλλόγους τους, είχαν σίγουρη θέση στην Εθνική. Στην προκειμένη περίπτωση μάλιστα ο Φάνης Γκέκας, μας προϊδεάζει για τη στάση του σε περίπτωση που αναλάμβαναν ο Σάντος ή ο Μπάγεβιτς την Εθνική.
Επίσης μου φαίνεται περίεργο κάτι ακόμα. Αφού αυτή η συμπεριφορά του Κατσουράνη, υπάρχει καιρό τώρα, γιατί δεν γινόταν μια κουβέντα γύρω απ’ αυτό μετά το Μουντιάλ; Γιατί όλοι ανταποκρίθηκαν κανονικά στην πρώτη κλήση, αλλά δεν είπαν ότι εγκαταλείπουν πριν αρχίσει η νέα προσπάθεια της Εθνικής, με εξαίρεση τον Αμανατίδη. Ασφαλώς γιατί ήθελαν να μετρήσουν πρώτα τις προθέσεις του νέου προπονητή για το αν τους υπολογίζει ή όχι. Κι ασφαλώς δεν μπορώ να εκλάβω ως σοβαρή αιτία για την αποχώρηση την συμπεριφορά ενός άλλου παίκτη, την ώρα που ο ίδιος φέρεται σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Εθνικής να είπε σε συμπαίκτες πως αν δεν ξεκινήσει και στα δύο ματς με Γεωργία και Κροατία, θ’ αποχωρήσει από την Εθνική. Επίσης ενώ τα πρώτα δημοσιεύματα μετά την αποχώρηση Κυργιάκου, έκαναν λόγο για δυσαρέσκεια, επειδή τον έβγαλε στην ανάπαυλα του φιλικού με την Σερβία και τώρα βγήκε στο φως καυγάς Κυργιάκου με Κατσουράνη στο Μουντιάλ;
Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι ο Κατσουράνης. Η αφορμή για να γκρινιάζουν ορισμένοι, μπορεί. Επειδή γνωρίζω, δεν αποκλείω καθόλου η συμπεριφορά του εν λόγω παίκτη, να έχει χειροτερέψει, γιατί με τον Πορτογάλο αισθάνεται πιο σίγουρος. Πώς όμως όλα τα κακά της μοίρας βγαίνουν στον ούτε έναν μήνα της θητείας του Σάντος, ενώ όλα τα υπόλοιπα χρόνια, υπήρχε «ομερτά» και υπερπροστασία του προπονητή; Τόσο τέλεια ήταν όλα πια με τον Γερμανό; Κι όλοι οι αποχωρήσαντες πρόλαβαν να μαζέψουν τόσα παράπονα και να θιχτούν σε ένα φιλικό και δύο επίσημα με τον Κατσουράνη, χωρίς να έχει προηγηθεί κάτι άλλο τόσον καιρό;
Η ΕΠΟ θα πρέπει να πάρει τα μέτρα της και σύντομα. Ειδικά αν διαπιστωθεί ότι ο προπονητής μπορεί να επηρεάζεται από πρώην ή νυν ποδοσφαιριστές για τις επιλογές του. Οφείλει όμως να τον προστατεύσει κι απ’ όσους θέλουν με κάθε τρόπο ν’ αποδείξουν ότι η μοναδική επιλογή που είχε η Ομοσπονδία, ήταν να «βαλσαμώσει» τον Ότο στον πάγκο της Εθνικής.
ΥΓ: Το επεισόδιο του Τζόρβα με τον Κατσουράνη, είχε σημειωθεί εντός «πράσινων» …χωρικών υδάτων και όχι σε υποχρεώσεις της Εθνικής. Κι αυτός όμως δεν «χαλάστηκε» τόσον καιρό, παρά μόνο τώρα που παίζει βασικός ο Σηφάκης…
ΥΓ1: «Κάποιοι ποδοσφαιριστές δεν αγωνίζονταν στις ομάδες τους, αλλά έπαιζαν συνήθως στην Εθνική. Αυτό δεν έχει λογική. Ήταν γνωστό για εννέα στους δέκα παίκτες ποιος θα παίζει. Όποια απόδοση κι αν είχαν στις ομάδες τους. Πίστευα πως το ελληνικό ποδόσφαιρο θα γινόταν καλύτερο, αλλά δεν έγινε κάτι τέτοιο. Κάποιοι παίκτες δεν εκπροσωπούσαν τη χώρα, αλλά τους εαυτούς τους. Ορισμένα καλά ονόματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχουν αποσυρθεί, γιατί κάποια πράγματα δεν είναι σωστά. Γι' αυτό κι εγώ δεν έχω πλέον διάθεση. Αυτοί οι μηχανισμοί γύρω από την Εθνική με έκαναν έξαλλο και τους βαρέθηκα. Αν έλεγα όλα όσα γνωρίζω, τότε θα έσκαγε βόμβα! Θέλω να αφοσιωθώ ολοκληρωτικά στις υποχρεώσεις μου με το σύλλογό μου και να βάλω τέλος στην καριέρα μου στην Εθνική», είχε τονίσει ο Γιάννης Αμανατίδης στην ανακοίνωση αποχώρησης του. Αυτές οι δηλώσεις έγιναν 9 Αυγούστου, δηλαδή πριν έναν μήνα ακριβώς και δε νομίζω πως μπορεί ν’ αφορούσαν τον Φερνάντο Σάντος, αλλά τον Χερ Ότο. Κατά τα άλλα όλα τα δεινά στην Εθνική με τον ερχομό του Πορτογάλου, πλακώσανε…
http://www.sport-fm.gr/