tromaktiko: Άνθρωπος εναντίων Μηχανής!

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Άνθρωπος εναντίων Μηχανής!



Μια νέα εβδομάδα ξεκίνησε και μαζί με αυτήν και τα σχολεία! Καλή σχολική χρονιά στους αναγνώστες που πηγαίνουν σχολείο και για τους γονείς , δασκάλους καλό κουράγιο…
Όλοι έχουμε περάσει τα χρονιά αυτά και ήμασταν όλοι διαολάκια!

Το σημερινό θεμα που θα γράψω και εσείς θα σχολιάσετε αν σας αρέσει είναι όπως λέει ο τίτλος «Άνθρωπος εναντίων Μηχανής» ! Όχι δεν πρόκειται να μιλήσω για την ταινία Matrix ή Εξολοθρευτή αλλά για κατι άλλο ποιο βαθύ. Έμπνευση μου ήταν ένα άρθρο που κυκλοφορεί στα Blogs και γραφεί για την σύνδεση υπολογιστη με ανθρώπινο εγκέφαλο. Ουάου τρομακτικό ε? Μήπως τελικά οι ταινίες είχαν δίκιο για το μέλλον?

Τελoσπαντων εγώ θα πάρω ξεχωριστά τον εγκέφαλο και τον υπολογιστη. Θα τα συγκρίνω με την ταπεινή μου άποψη και μαζί θα δούμε ποιο είναι το καλύτερο. Προσοχή όμως μερικές φορές το αποτέλεσμα δεν είναι και τόσο… εμφανές!

Ξεκινώντας λοιπόν θα μιλήσω…

Γενικά:

Πολλοί απο εμάς νομίζουν ότι οι υπολογιστές είναι παρά πολλές φορές ποιο γρήγοροι , δυνατοί και ικανοί εν συγκρίσει με τον εγκέφαλο επειδή μπορούν να κάνουν εκατομμύρια υπολογισμούς ποιο γρήγορα, λειτουργώντας με λογική χωρίς λάθη και τρομερή ακρίβεια. Είναι όμως όντος οι υπολογιστές καλύτεροι από τον εγκέφαλο σε όλους αυτούς του τομείς? Τώρα λοιπόν ξεκινάμε επίσημα το άρθρο.

Επεξεργασία και ταχύτητα:

Εγκέφαλος – Ακόμα και σήμερα μπορούμε να υποθέσουμε την επεξεργασία ενός μέσου ανθρωπίνου εγκεφάλου και όχι να την μετρήσουμε πλήρως. Θεωρητικά η επεξεργασία ξεκινάει μόλις μια πληροφορία ( από τις αισθήσεις ) ληφθεί τοτε ταξιδεύει μέσω των νεύρων στον εγκέφαλο και αρχίζει η επεξεργασία. Όλη αυτή η διαδικασία γίνετε μέσα σε δευτερόλεπτα.

Η Ρετίνα είναι ένα νεύρο πίσω από το μάτι που αναγνωρίζει τις εικόνες που δέχεται το μάτι και τις στέλνει στον εγκέφαλο. Οι διαστάσεις τις είναι περίπου μισό χιλιοστό πάχος και αποτελείται από 100 εκατομμύρια νευρώνες. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι λειτουργεί σαν οπτική ίνα. Επιστημονικά έχει μετρηθεί ότι η Ρετινα μπορεί να μεταφέρει ένα εκατομμύριο εικόνες στον εγκέφαλο.

Ακολουθώντας και αλλά επιστημονικά πραγματα που δεν θα αναφέρω γιατί το άρθρο θα καταντήσει για επιστήμονες και όχι για απλούς ανθρώπους καταλήγουμε ότι ο εγκέφαλος μπορεί να επεξεργαστεί ένα εκατομμύριο υπολογιστικές πράξεις ( 1 million computer instructions per second )

Υπολογιστής – Την σήμερον ημέρα ( 2010 ) με την βοήθεια του Wikipedia παρατηρούμε ότι ο Intel Core i7 Extreme edition i980EE ρυθμισμένος στα 3.3 GHz πραγματοποιεί 147.600 MIPS.Πολύ πίσω από τον ανθρώπινο εγκέφαλο αλλά ίσως μια μέρα τον ξεπεράσει.

Νίκη για την Φυλή των ανθρώπων λοιπόν!!

Μνήμη:
Εγκέφαλος – Μέχρι στιγμης δεν έχουμε ακούσει κάποιο περιστατικό ότι η μνήμη του ανθρώπου να έχει «υπερφορτωθεί» γιατί ποτέ θεωρητικά ένας υγιής μέσος εγκέφαλος έχει άπειρη μνήμη.

Με κάποιες επιστημονικές μελέτες περί των νευρών που συνδέονται στον εγκέφαλο το πάχος , το μήκος , του αριθμού και άλλων μεταβλητών έχει υπολογιστεί ότι ένας εγκέφαλος δέχεται καθημερινά πάνω από 100 GB πληροφοριών και από αυτά ξεχωρίζει και κρατάει κομμάτια του μεγέθους 97656.25 GB. Εδώ πρέπει να αναφέρω ότι ένα DVD χωράει μόλις 4.7 GB.

Καλά όλα αυτά αλλά όλοι ξέρουμε ότι ο εγκέφαλος δεν είναι τέλειος. Ναι μεν μπορεί να δέχεται τόσες πληροφορίες αλλά με διαφόρους εξωτερικούς παράγοντες… ξεχνάει πραγματα. Επίσης δεν έχουμε την δυνατότητα διαγραφής μνήμης , αντιγραφής και επικόλλησης. Τέλος όλοι ξέρουμε ότι καθώς περνάνε τα χρονιά ο εγκέφαλος σταματά να λειτουργεί τόσο καλα μεχρι που σε μερικές περιπτώσεις αχρηστεύετε όπως στην νόσο Alzheimer.

Υπολογιστές – Οι υπολογιστές εχουν πάνω από ένα είδος μνήμης. Θα τα κατατάξω σε πρωτεύων και δευτερεύων.

Οι πρωτεύων είναι οι RAM και ROM. Μια σειρά από τζιπάκια τα οποία τα χρησιμοποιεί ο υπολογιστής για να κάνει τις επεξεργασίες του , να λειτουργήσει χωρίς πρόβλημα και να φορτώνει τα προγράμματα. Υπόψη ότι όταν κλείσουμε τον υπολογιστή ή κοπεί το ρεύμα η RAM καθαρίζετε πλήρως δηλαδη δεν έχει πλέον στοιχειά ενώ η ROM δεν καθαρίζετε αφού κυρίως περιέχει πληροφορίες για την ομαλή λειτουργία του υπολογιστή.

Οι δευτερεύων είναι κάθε μορφή δίσκου ( σκληρός δίσκος, Flash memory, CD ) αυτή η μορφή κρατάει δεδομένα και δεν τα χάνει ποτέ σε σχέση με το πρώτο είδος εκτός αν δώσουμε εμείς εντολή για διαγραφή. Οι σημερινοί δίσκοι χωράνε Terabytes. Πληροφοριακά σας ενημερώνω ότι 1 Terabyte = 1024 Gigabyte.

Εδώ άραγε ποιος νικάει? Στα ματιά μου θα πω ότι είμαστε ισόπαλοι γιατί και οι μεριές εχουν τα δικά τους προβλήματα και περιορισμούς.

Επιδόσεις , ικανότητες και προσαρμογή στις συνθήκες

Εγκέφαλος – Όπως είπαμε ο εγκέφαλος δέχεται τεράστιο πλήθος πληροφοριών κάθε μέρα από όλες τις αισθήσεις άρα λογικό είναι να μαθαίνει να κάνει πραγματα και να προσαρμόζετε αρκετά γρήγορα ειδικά όταν έχει φτάσει σε μια «μέση» ηλικία.

Επίσης έχει την δυνατότητα να μιμείται και να σε περίπτωση λάθους να μην επαναλαμβάνει το ίδιο. Η μίμηση αυτή στην αρχή μπορεί να είναι δύσκολη αφού δεν έχει συνηθίσει πλήρως την νέα πληροφορία και τις νέες κινήσεις. Όμως επαναλαμβάνοντας την νέα διαδικασία που έμαθε καταλήγει να την κάνει με «κλειστά ματιά» όπως λεμέ. Παρολαυτα καθώς περνάνε τα χρονιά ο ανθρώπινος εγκέφαλος χάνει σιγά αυτή την δυνατότητα και γίνετε όλο και ποιο δύσκολο να μάθει νέα πραγματα.

Υπολογιστής – ο «εχθρός» ( οι υπολογιστές δηλαδη ) αναπτύσσονται και γίνονται καλύτεροι μέρα με την μέρα. Υπολογίστηκα προγράμματα μαθαίνουν πραγματα από την τροφή ( κώδικες σε διαφορές γλώσσες προγραμματισμού ) που τους ταΐζουν οι προγραμματιστές. Αναγνώριση φωνής , αποτυπώματος , εικόνας είναι απλα η αρχή. Ο τρόπος που μαθαίνουν οι υπολογιστές αυξάνετε με γεωμετρική πρόοδο αφού εκτός από την τροφή των προγραμματιστών μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους με την βοήθεια δικτύων είτε τοπικών είτε του Internet και να μοιράζονται πληροφορίες.

Ποιος είναι καλύτερος από ποιον τώρα…?

Δρ. Φίλιππος
Gadget-akia.blogspot.com 
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!