Του Αποστολου Λακασα
Εντονους κλυδωνισμούς στη λειτουργία τους βιώνουν ιδιωτικά σχολεία, καθώς έρχονται αντιμέτωπα με τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», γονείς - ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρηματίες και έμποροι αδυνατούν να αποπληρώσουν ακόμη και τις δόσεις του προηγούμενου έτους, με αποτέλεσμα να ζητούν...
αναδιάρθρωση του χρέους τους από τους ιδιοκτήτες των σχολείων. Οι τελευταίοι, μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, επιχειρούν να βρουν μια μέση λύση ώστε να μην έχουν απώλεια χρημάτων. Από την άλλη, ήδη για τη νέα χρονιά τα περισσότερα σχολεία αυξάνουν τον αριθμό των δόσεων προς διευκόλυνση των γονιών, ενώ ορισμένα σχολεία -κυρίως μικρομεσαίου βεληνεκούς- προχωρούν σε μειώσεις διδάκτρων περί του 25%. Η έως τώρα, πάντως, μείωση των εγγραφών θεωρείται λογική με δεδομένη την κρίση. Τόσο η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) όσο και ιδιοκτήτες σχολείων, που μίλησαν στην «Κ», προσδιορίζουν τη μείωση των εγγραφών γύρω στο 15% με 20%.
Συμψηφισμός
Ειδικότερα, η έλλειψη ρευστότητας που παρατηρείται στην αγορά και η πτώση της οικονομικής δραστηριότητας έχουν προκαλέσει καταστάσεις πρωτόγνωρες για τα ιδιωτικά σχολεία, ακόμη και σε περιοχές με υψηλά οικονομικά στρώματα. «Γονιός, πάντα τυπικός στις υποχρεώσεις του, μας είπε ότι αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες και δεν μπορεί να αποπληρώσει τις εκκρεμότητες που είχε από την προηγούμενη χρονιά», τόνισε μιλώντας στην «Κ» ιδιοκτήτης ιδιωτικού σχολείου. Μάλιστα, οι σχολάρχες παρατηρούν ότι οι γονείς - ελεύθεροι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα από τους υψηλόμισθους δημοσίους υπαλλήλους.
Μπροστά σε αυτήν την αδιέξοδη κατάσταση, οι οικονομικές υπηρεσίες των ιδιωτικών σχολείων επιχειρούν να βρουν τη λιγότερο επώδυνη λύση. Ετσι, προτείνεται ο συμψηφισμός των οικονομικών εκκρεμοτήτων του γονιού από την προηγούμενη χρονιά με τα δίδακτρα του σχολικού έτους 2010 - 2011, στην περίπτωση φυσικά που ο γονιός επιθυμεί το παιδί να συνεχίσει στο σχολείο. Μία τέτοια άτυπη συμφωνία μπορεί να συνδυαστεί με μείωση των διδάκτρων. Αλλωστε, όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ κ. Μιχάλης Κουρουτός, ήδη υπάρχουν σχολεία τα οποία βρίσκονται κυρίως σε περιοχές με μεσαία οικονομικά στρώματα, που προχωρούν σε μειώσεις διδάκτρων έως και κατά 30%, αφού πολλοί ζητούν έκπτωση. Με βάση τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, τα υποχρεωτικά δίδακτρα το 2009 - 2010 κυμάνθηκαν από περίπου 2.500 έως και 10.500 ευρώ και έχει αποφασιστεί το «πάγωμά» τους για την επόμενη σχολική χρονιά.
Μία ακόμη λύση που υιοθετούν τα σχολεία για να διευκολύνουν τους γονείς είναι η αύξηση του αριθμού των δόσεων. Εως και πέρυσι, συνήθως οι γονείς προκατέβαλλαν το 25% των διδάκτρων κατά την εγγραφή του παιδιού τον Ιούνιο και το υπόλοιπο 75% μοιραζόταν σε τρεις ισόποσες δόσεις. Από την επόμενη σχολική χρονιά, ιδιοκτήτες σχολείων έχουν αποφασίσει να αυξήσουν τις δόσεις σε τέσσερις, ενώ κάποιοι δέχονται η προκαταβολή να είναι το 20% των διδάκτρων.
Η ύστατη λύση για τους γονείς που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες είναι η αλλαγή σχολείου για το παιδί και η επιλογή του δημόσιου. Σύμφωνα με τους σχολάρχες, το μεγαλύτερο πρόβλημα με διαρροή μαθητών αντιμετωπίζουν τα σχολεία περιοχών με μεσαία οικονομικά στρώματα. Το ποσοστό της διαρροής ποικίλλει από σχολείο σε σχολείο και προσδιορίζεται έως το 15% με 20 %. Βέβαια, η τελική εικόνα θα αποτυπωθεί με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. «Παντού υπάρχει περίσκεψη. Ομως, ο κόσμος που έχει παιδιά έχει μάθει να κάνει το κουμάντο του. Αυτό που επιβαρύνει την κατάσταση είναι η αβεβαιότητα για πιθανά νέα μέτρα. Οσο δεν ξεκαθαρίζει η κατάσταση, η ανησυχία θα επιβαρύνει την ψυχολογία των πολιτών, παγώνοντας την οικονομική δραστηριότητα», τόνισε, μιλώντας στην «Κ», ο έμπειρος καθηγητής στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης κ. Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος