tromaktiko: βορείων προαστία

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

βορείων προαστία



Για αποφυγή περιστατικών όπου επιτήδειοι κάνουν "αρπαχτές" από ανυποψίαστους, καλό είναι όταν γίνει η συμφωνία, να υπογραφούν από κοινού τόσο από τον πελάτη όσο και από τον μηχανικό οι αντίστοιχες δηλώσεις.

1. "δήλωση ανάθεσης έργου". Σε αυτή δηλώνει ο πελάτης ότι αναθέτει στον μηχανικό το έργο. Το έγγραφο αυτό προστατεύει τον μηχανικό στην περίπτωση που ενώ έχει κάνει ο ίδιος αρκετή δουλειά αλλάξει γνώμη ο πελάτης και πάει σε άλλον.
2. "δήλωση ανάληψης έργου". Σε αυτή δηλώνει ο μηχανικός ότι αναλαμβάνει το συγκεκριμένο έργο και είναι υπεύθυνος γι'αυτό.
3. Ιδιωτικό συμφωνητικό με τις λεπτομέρειες που θα συμφωνήσουν από κοινού. Μπορεί να είναι πολύ απλό, να αναφέρει μόνο μερικές λεπτομέρειες για τον τόπο εγκατάστασης, τα ονόματα των ενδιαφερομένων και την τιμή, ή μπορεί να είναι όσο εξειδικευμένο θέλετε (να λέει μέχρι και χρόνους παράδοσης, ποινική ρήτρα σε περίπτωση καθυστέρησης και για τις δύο πλευρές, κτλ).
Το ιδιωτικό συμφωνητικό έχει νομική ισχύ, αλλά καλύτερα να το δηλώσετε στην εφορία ώστε να μην τίθεται θέμα αμφισβήτησης της γνησιότητάς του.

Είμαι μηχανικός και δεν πρόκειται ποτέ να ενοχληθώ αν μου ζητήσει ένας πελάτης ιδιωτικό συμφωνητικό. Δεν δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνης, είναι ένδειξη ότι θέλει να είναι τυπικός.
Αν κάποιος προσπαθήσει να σας αποθαρρύνει και ζητήσει τα χρήματα χωρίς απόδειξη προσέξτε τον.

Μερικά πράγματα που χρειάζετε να ξέρετε για τα φωτοβολταϊκά:
1. Δεν μπορούν να εγκατασταθούν σε όλα τα κτήματα Φ/Β.
2. Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει απόσβεση σε 3-4 χρόνια που υπόσχονται μερικοί.
Υπάρχουν και έξοδα που συχνά δεν τα υπολογίζουν κάποιοι:
3. Τα panel χρειάζονται τακτικό πλύσιμο και το χωράφι ξεχορτάριασμα. Κάποιος πρέπει να πάει εκεί για να κάνει την δουλειά.
4. ασφάλιστρα.
5. φόροι. Στα μεσαία και μεγάλα Φ/Β άνετα τα έσοδα μπορεί να σας βάλουν στην μέγιστη φορολογική κλίμακα.
6. Ηλεκτρολόγος (σε όσα είναι υποχρεωτικό να έχουν μόνιμα έναν).
7. Η απαλλαγή από έκδοση οικοδομικής αδείας ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ πάντα, εξαρτάται από το κτίριο που θα τοποθετήσετε τον εξοπλισμό.

8. Η τιμή αγοράς της ΔΕΗ ναι μεν είναι σταθερή για τα χρόνια της σύμβασης, ωστόσο εξαρτάται από το έτος που θα γίνει η σύνδεση με το δίκτυό της. Για να υπολογιστεί η απόσβεση, η τιμή πώλησης ρεύματος στην ΔΕΗ πρέπει να υπολογιστεί για το έτος που αναμένεται να είναι έτοιμο το Φ/Β (κάθε χρόνο και πιο χαμηλή), όχι με την σημερινή τιμή.

Γενικά είναι συμφέρουσα επένδυση αλλά υπό προϋποθέσεις. 7 με 10 χρόνια είναι τυπικός χρόνος απόσβεσης και μετά θα μένει κέρδος. Σε ορισμένες περιπτώσεις όπου κατά την μελέτη σκοπιμότητας υπολογίζεται χρόνος απόσβεσης 15+ έτη, καλύτερα να το ξανασκεφτείτε.




ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!