tromaktiko: Σχόλιο προς ανάρτηση με θέμα "Ελληνικά Πανεπιστήμια λίγο πριν το χείλος του γκρεμού"

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Σχόλιο προς ανάρτηση με θέμα "Ελληνικά Πανεπιστήμια λίγο πριν το χείλος του γκρεμού"



Αγαπητή ομάδα του tromaktikou σας στέλνω ένα mail για να αναρτήσετε αν μπορείτε κάτι που πραγματικά με έχει σοκάρει στο άκουσμα του και έχει να κάνει με τα λεφτά που παρέχει το Υπουργείο Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων για την πρόσληψη ΠΔ 407 στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το θέμα έχει ως εξής:
" Το υπουργείο θα μας τρελάνει, πραγματικά έχω απορία αν θέλει να πάει μπροστά η ελληνική δημόσια εκπαίδευση. Ως εκπρόσωπος φοιτητών πριν λίγες μέρες ενημερώθηκα πως το Υπουργείο Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων παρέχει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών τα λεφτά για να καλυφθούν, μόλις ,τρεις θέσεις ΠΔ 407 (στην ουσία είναι οι βοηθοί καθηγητών και αναπληρωτές καθηγητές) . Να τονίσω πως το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει συνολικά 8 τμήματα και το σύνολο των ενεργών φοιτητών ξεπερνά κατά πολύ τους 5000. Η πρόσληψη ΠΔ 407 είναι ζωτικής σημασίας καθώς χρειάζονται για να γίνουν τα φροντιστήρια και τα εργαστήρια στα μαθήματα, αλλά και πολλές φορές για να διδαχθούν και ολόκληρα τα μαθήματα.
Σε γενική συνέλευση ενός από τα τμήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών , ο πρόεδρος του εν λόγου τμήματος μας ενημέρωσε πως του αναλογεί 0,1 θέση ΠΔ 407 (δηλαδή θα δοθούν κάπου κοντά στα 3000 ευρώ για την κάλυψη αναγκών σε βοηθούς καθηγητές) . Στο άκουσμα αυτού του ποσοστού έμεινα πραγματικά έκπληκτος, αυτό όμως που με σόκαρε ήταν η πρόταση που έγινε από τον πρώην πρόεδρο του τμήματος, ο εν λόγω καθηγητής πρότεινε να γίνει ένα μάθημα επιλογής από καθηγητή που έχει πάρει σύνταξη εδώ και 2 χρόνια από το Πανεπιστήμιο μας, το αστείο της υπόθεσης ήταν πως έπρεπε να βρεθεί μία φόρμουλα ώστε ο καθηγητής που έχει πάρει σύνταξη να φαίνεται ότι διδάσκει , αλλά χωρίς χρήματα για να μην χάσει την σύνταξη του. Το θέμα όμως δεν σταματάει εδώ, καθώς και σε άλλο μάθημα και μάλιστα κορμού δεν υπάρχει καν καθηγητής για να το διδάξει, η πρόσληψη ενός ΠΔ 407 θα βοηθούσε ώστε να διδαχθεί το μάθημα , αλλά δεν υπάρχει η κατάλληλη χρηματοδότηση. Για τους βοηθούς που χρειάζονται στα υπόλοιπα μαθήματα δεν κάνω ούτε καν σχόλιο. Κάπως έτσι γεννιούνται τα ερωτήματα. Τι θα γίνει κυρία Διαμαντοπούλου με τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια; Ως πότε θα μένει άπραγο το Υπουργείο για την κάλυψη πάγιων αναγκών των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων; Τι θα γίνει κύριε Παπακωνσταντίνου με την χρηματοδότηση των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων; Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ήταν μέχρι πρότινος το πανεπιστήμιο που ήσασταν καθηγητής και ξέρετε ακριβώς τις ανάγκες του, αλλά μάλλον δεν σας ενδιαφέρει καθόλου. Πριν καλά καλά ξεκινήσει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά και τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι λίγο πριν το χείλος του γκρεμού , καθώς δεν υπάρχουν οι καθηγητές για να κάνουν μάθημα. Ως πότε θα είμαστε εμείς οι ίδιοι που θα υποβαθμίζουμε την ελληνική δημόσια παιδεία;

ΣΦ εκπρόσωπος φοιτητών "

Ελπίζω να αναρτηθεί το θέμα γιατί πιστεύω πως πρέπει ο κόσμος και ιδιαίτερα τα παιδιά που έχουν ήδη ξεκινήσει και εγγράφονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση , τι έχουν να αντιμετωπίσουν.

Σας ευχαριστώ πολύ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!