tromaktiko: Η ελληνική αποτίμηση του Μουντομπάσκετ

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Η ελληνική αποτίμηση του Μουντομπάσκετ



Ο έλεγχος παικτών και προπονητή στο Μουντομπάσκετ δια χειρός Τάσου Μαγουλά. Ο Γ.Νάτου γράφει από την Τουρκία για το...


 αντίο του Δημήτρη Διαμαντίδη.
Θα προσπαθήσουμε στο τέλος της μπασκετικής χρονιάς να μοιράσουμε τον έλεγχο των διεθνών μας μετά την περιπέτεια στην Τουρκία.



4. Ίαν Βουγιούκας


Έπαιξε πολύ λίγο και θα είναι άδικη η οποιαδήποτε κριτική. Ουσιαστικά δεν περιελήφθη στα αγωνιστικά πλάνα του προπονητή. Άγνωστο το γιατί.


5. Γιάννης Μπουρούσης


Φάνηκε πως ήταν λάθος το ταξίδι του στην Τουρκία. Ο τραυματισμός του σε ένα πολύ ευαίσθητο σημείο όπως ο καρπός τού άφησε σημάδια. Παρά τη δική του διάθεση να προσφέρει και τα καλά του παιχνίδια, ιδιαίτερα με την Τουρκία, ήταν έξω από τον συνήθη ρυθμό του σε άμυνα κι επίθεση.


Για μία ακόμα φορά φάνηκε ότι η εθνική πιέζει περισσότερο απ' όσο πρέπει τους διεθνείς. Επειδή ο ίδιος δεν πρόκειται να το σκεφτόταν διότι είναι μαχητής, όφειλε ο προπονητής να μην ρισκάρει. Πιθανώς να έπρεπε, πέραν κάποιων επιστολών, και ο σύλλογός του να θέσει το θέμα επί τάπητος, όπως είχε κάνει η Ντιναμό Μόσχας το 2007 για τον Φώτση.


6. Νίκος Ζήσης


Ο μοναδικός κερδισμένος από αυτό το τουρνουά. Πήγε ως ο αδύναμος κρίκος, διότι είναι και ο πιο εύκολος στόχος αφού δεν παίζει στην Ελλάδα, αλλά έφυγε ως ο σταθερότερος περιφερειακός μας. Κορυφαίος στα εύκολα (Κίνα) και στα δύσκολα (Ισπανία). Με τους νέους κανονισμούς, η ποιότητά του και το μυαλό του θα του εξασφαλίσουν το παρόν και κυρίως θα μαζέψουν τις γνωστές βιαστικές κακές γλώσσες.
 
7. Βασίλης Σπανούλης



Μόνο με το Πουέρτο Ρίκο ήταν ο ηγέτης αυτής της ομάδας όπως του είχε δοθεί ο ρόλος από πέρυσι. Απ όσο φαίνεται το αγωνιστικό πλάνο του Καζλάουσκας επηρέασε πρωτίστως αυτόν και τον Διαμαντίδη. Πρώτη φορά υπήρξε τόσο διστακτικός, ίσως να μην πήρε ούτε προσπάθεια από τα τέσσερα - πέντε μέτρα. Προσπάθησε να οργανώσει, αλλά είχε δίπλα του παίκτες που ουσιαστικά περίμεναν τη... σειρά τους να κάνουν τα ίδια πράγματα. Αμυντικά ήταν ο πιο ενεργός γκαρντ αλλά ως εκεί. Σε μία ομάδα χωρίς συγκεκριμένο επιθετικό πλάνο και με ζώνες που επικεντρώνονταν σε αυτόν, δεν ήταν δυνατόν να κάνει κάτι καλύτερο.




8. Νικ Καλάθης


Η έκπληξη των φιλικών, έγινε ο αόρατος άνθρωπος. Φάνηκε ξεκάθαρα το πρόβλημα που έχει και στην ομάδα του: πρόκειται για παίκτη που έχει μάθει να παίζει σούπερ όταν του δίνεται χρόνος συμμετοχής. Συνεχόμενα λεπτά στο παρκέ ώστε να βρει ρυθμό. Μόλις περιορίστηκε ο ρόλος του ήταν πολύ κακός. Ξέρει πολύ μπάσκετ, οφείλει να προσαρμοστεί, να καταλάβει ότι μπορεί να είναι χρήσιμος και με λιγότερα λεπτά. Διαθέτει σπουδαία στοιχεία και αξίζει να πάρει ευκαιρίες.


9. Αντώνης Φώτσης


Ο αρχηγός προσπάθησε. Έδωσε μάχες, ήταν όμως άστοχος. Η απουσία των δύο αγώνων του κόστισε περισσότερο απ' όσο στον Σχορτσανίτη. Δεν κατάφερε να είναι περισσότερο ενεργητικός στην άμυνα ή στην επίθεση. Επηρεάστηκε περισσότερο από κάθε συμπαίκτη του μετά τα συμβάντα της αναμέτρησης με την Σερβία. Έχασε την γνωστή ηρεμία του.


10. Γιώργος Πρίντεζης


Τι έγινε ρε παιδιά; Τέτοια εξαφάνιση ανθρώπου ούτε ο Κόπερφιλντ. Μάγος ο Λιθουανός. Βασικό κομμάτι του παζλ μέχρι τα φιλικά, του έδιναν φωτογραφίες για να μην ξεχάσει το χρώμα του παρκέ στην Άγκυρα και στην Κωσταντινούπολη. Το τι συνέβη, οφείλει κάποια στιγμή να το εξηγήσει ο Καζλάουσκας.


11. Στράτος Περπέρογλου


Ήρθε από κακή χρονιά και συνέχισε να μην μπορεί να βοηθήσει. Δεν έχει καμία σχέση με τον παίκτη πριν από δύο σεζόν. Φοβάται να σουτάρει, συνέχεια πηγαίνει σε προσποιήσεις και διεισδύσεις. Δεν βοηθήθηκε από το παιχνίδι της ομάδας στα επίσημα, αλλά και ο ίδιος κάνει βήματα πίσω. Χρειάζεται να βελτιώσει στοιχεία του και κυρίως την αυτοπεποίθησή του.


12. Κώστας Τσαρτσαρής


Ήταν σε καλή κατάσταση, σε πολύ καλή φόρμα, αλλά για κάποιο λόγο δεν πήρε τα λεπτά συμμετοχής που του άξιζαν. Από τα περίεργα του τουρνουά, αφού θα έπρεπε να αξιοποιηθεί πιο πολύ. Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε πλάνο, ο έμπειρος φόργουορντ κατάφερνε να προσαρμοστεί διαβάζοντας τις αδυναμίες των αντιπάλων. Ήταν ο... μόνος.


13. Δημήτρης Διαμαντίδης


Η επιστροφή του δεν ήταν αυτή που ήθελε, ίσως και που περίμενε. Του δόθηκε κατ' αρχήν ένας άχαρος ρόλος σμολ φόργουορντ κι ελάχιστες φορές πήρε την μπάλα στα χέρια του. Ήταν εμφανές πως δεν αισθανόταν καλά διότι και αμυντικά στους περισσότερους αγώνες πήρε κακό βαθμό. Η διαφορά φάνηκε στα τελευταία 12 λεπτά με το Πουέρτο Ρίκο και στο δεύτερο ημίχρονο με την Ισπανία, όπου μίλησε ο αθλητικός του εγωισμός.


Δυστυχώς από έναν σπουδαίο παίκτη, δεν μπορεί να παίρνεις μόνο 32 λεπτά σε έξι αναμετρήσεις. Άλλοι σταρ θα έκαναν την ομάδα άνω κάτω, αλλά ο Διαμαντίδης συνέχισε τη λογική των χαμηλών τόνων. Ίσως αυτή να είναι η αδυναμία του. Πιθανώς αν έθετε αγωνιστικά ζητήματα να πετυχαίναμε περισσότερα διότι πολλές φορές οι παίκτες με προσωπικότητα τραβάνε την υπόλοιπη ομάδα. Χτυπάνε το καμπανάκι.


Επέλεξε να φύγει νωρίς και αποτελεί σεβαστή επιλογή του. Απώλεια μεν, αλλά θυμίζουμε ότι το 2009, η εθνική βάδισε καλά και χωρίς αυτόν ή τον Παπαλουκά. Θα έλεγε κανείς πως όσο... ξαφνικά μπήκε στην εθνική (το 2003 έχοντας και το 2001 στους Μεσογειακούς αγώνες) χωρίς προϋπηρεσία στις μικρές εθνικές, τόσο ξαφνικά αποχώρησε. Πήρε κι έδωσε πολλά. Καλό είναι να εκτιμήσουμε την προσφορά και την απόφασή του.


14. Κώστας Καϊμακόγλου


Ο blogger μας και τα έλεγε καλά κι έπαιζε καλά. Έδειξε ότι άξιζε την κλήση και βοήθησε σε κρίσιμα παιχνίδια όπως εξελίχθηκαν. Και αυτός για κάποιο λόγο πέρασε στην εφεδρεία, ενώ θα προσέφερε περισσότερα αν του έδιναν την ευκαιρία. Στο τέλος έμεινε κι αυτός εκτός ομάδας σε παιχνίδια τα οποία του ταίριαζαν.



15. Σοφοκλής Σχορτσανίτης


Κλήθηκε να λειτουργήσει ως ο πολιορκητικός κριός απέναντι στην ζώνη. Είναι το καλύτερο που μπορούσαμε να σκεφτούμε; Πάλεψε πάρα πολύ, έδειξε τεράστια διάθεση, προσπάθησε να βοηθήσει, αλλά όταν δεν υπάρχει επιθετικό πλάνο τότε λίγοι παίκτες βρίσκονται σε θέση να βοηθήσουν. Η συγνώμη του στο τέλος, έδειξε έναν άνθρωπο που ωριμάζει και αυτό θα τον βοηθήσει να ανεβάσει, επιτέλους, το παιχνίδι εκεί που το πήγε ο Μαρκ Γκασόλ επί παραδείγματι.


Σημείωση: Για τον Καζλάουσκας τα είπαμε. Είναι εκτός εθνικής πια και η φημολογία θέλει τον Γιώργο Βασικαλόπουλο να σκέφτεται τον Παναγιώτη Γιαννάκη. Επειδή πρόκειται για φήμες ή εικασίες ή οτιδήποτε άλλο, δεν το συζητάμε ακόμα. Περιμένουμε να δούμε.
 
 
 
Πηγή: contra.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!