tromaktiko: Αισιόδοξος μετά την ψήφο εμπιστοσύνης ο Μπερλουσκόνι

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Αισιόδοξος μετά την ψήφο εμπιστοσύνης ο Μπερλουσκόνι



Αισιόδοξος σε ό,τι αφορά τη συνέχιση του κυβερνητικού του έργου εμφανίζεται ο Ιταλός πρωθυπουργός, μετά την ψήφο...


 εμπιστοσύνης στην ιταλική βουλή.
«Η πλειοψηφία που στηρίζει την κυβέρνηση είναι ακόμη πιο ισχυρή από εκείνη που είχαμε εξασφαλίσει την άνοιξη του 2008, αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές. Τώρα μπορεί να ξεκινήσει μια μεγάλη περίοδος θεσμικών αλλαγών», δήλωσε ο «Καβαλιέρε».
Η ιταλική βουλή, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του με 342 «ναι», 275 «όχι» και 3 αποχές. Σήμερα, θεωρείται βέβαιο ότι πρόκειται να φτάσει «πράσινο φως» και από τη Γερουσία.
Παρά ταύτα, οι παρατηρητές επιμένουν ότι πολύ δύσκολα ο μεγιστάνας-πρωθυπουργός θα καταφέρει να πετύχει μια ήρεμη και εποικοδομητική διακυβέρνηση. Για την ψήφιση του κάθε νόμου, η απαιτούμενη πλειοψηφία στη βουλή, είναι 316 ψήφοι.
Κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται και η σταθερή αρωγή των «ανταρτών», κεντροδεξιών βουλευτών, που δημιούργησαν την κοινοβουλευτική ομάδα «Μέλλον και Ελευθερία», του προέδρου της βουλής, Τζανφράνκο Φίνι. Από την άλλη και ο ισχυρότερος κυβερνητικός εταίρος του «μίστερ τιβί», η Λέγκα του Βορρά, εκφράζεται ανοικτά υπέρ των πρόωρων εκλογών.
Τόσο ο γραμματέας του κόμματος, Ουμπέρτο Μπόσι, όσο και ο υπουργός Εσωτερικών, Μαρόνι, αμέσως μετά τη χθεσινή ψηφοφορία, υπογράμμισαν ότι «τώρα όλα γίνονται πιο δύσκολα και οι πιθανότητες να στηθούν οι κάλπες την ερχόμενη άνοιξη, αυξάνονται διαρκώς».
Σήμερα ο Μπόσι, με μια «διορθωτική του παρέμβαση» - για να μην υπάρξει, ίσως, θεαματική απόκλιση από τη γραμμή Μπερλουσκόνι- πρόσθεσε ότι «προς το παρόν δεν βλέπει εκλογές. Τον Μάρτιο είναι σίγουρα πιο πιθανές, αλλά τώρα όλοι πρέπει να επικεντρωθούν στο κυβερνητικό έργο».
Οι αναλυτές, σχολιάζουν ότι, στην πραγματικότητα, η Λέγκα έχει όλο το συμφέρον να ακολουθήσει τον δρόμο της κάλπης, διότι ελπίζει να αναδειχθεί σε πρώτη πολιτική δύναμη του ιταλικού Βορρά. Αντιθέτως, ο Μπερλουσκόνι, ξέρει καλά ότι η δημοτικότητά του έχει πέσει, για πρώτη φορά, κάτω από το 40%, και προσπαθεί να εξασφαλίσει τον απαιτούμενο χρόνο για να ανατρέψει την αρνητική αυτή εικόνα, που είναι αποτέλεσμα και των συνεχών συγκρούσεων, στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς. Το μεγαλύτερο εμπόδιο, για τον Ιταλό πρωθυπουργό, συνεχίζει να είναι η έγκριση νέου νόμου που να του εξασφαλίζει το «πάγωμα» των δικαστικών του υποθέσεων.
Οι βουλευτές του Φίνι, μέσω του εκπροσώπου τους, Ίταλο Μποκίνο, έχουν καταστήσει σαφές ότι «το όποιο μέτρο, θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα προσεκτικής διαπραγμάτευσης, που να μην θέτει υπό αμφισβήτηση την αρχή βάσει της οποίας, όλοι οι πολίτες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου». Δεν αποκλείεται, το χρόνιο αυτό πρόβλημα, να μετατραπεί και σε μπανανόφλουδα πάνω στην οποία, θα ολισθήσει, τελικά, ο «Καβαλιέρε».
Σε ό,τι αφορά την κεντροαριστερά, ο γραμματέας του «Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, κατηγόρησε τον Ιταλό πρωθυπουργό, για «πρακτικές που στοχεύουν στη διαφθορά βουλευτών», με αφορμή την απόφαση επτά κεντρώων βουλευτών να εγκαταλείψουν την αντιπολίτευση και να προσφέρουν την υποστήριξή τους στη συμπολίτευση.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, απάντησε, όμως, ότι «είναι τουλάχιστο παράδοξο να μιλάμε για αγοραπωλησία βουλευτών μόνον όταν ενισχύεται η πολιτική μας ομάδα. Αντιθέτως, όταν δικοί μας βουλευτές περνούν στην αντιπολίτευση, αυτό παρουσιάζεται ως πράξη ηθικά και αισθητικά άμεπτη».
Οι προοδευτικές δυνάμεις, θα πρέπει, τέλος, να αποφασίσουν αν σκοπεύουν να οργανώσουν ανοικτή εκλογική διαδικασία, για την ανάδειξη του κεντροαριστερού υποψήφιου για την πρωθυπουργία. Η ηγεσία του «Δημοκρατικού Κόμματος» δεν έχει εκφρασθεί ακόμη επίσημα, αλλά ο περιφερειάρχης της περιοχής του Μπάρι, Νίκι Βέντολα και ο δήμαρχος του Τορίνο, Σέρτζιο Κιαμπαρίνο, δήλωσαν ήδη ότι επιθυμούν να πάρουν μέρος στη διαδικασία, ενώ και ο ηγέτης του κόμματος «Ιταλία των Αξιών», Αντόνιο Ντι Πιέτρο, ανακοίνωσε ότι πρόκειται σύντομα να παρουσιάσει τον υποψήφιό του





Πηγή: nooz.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!