Στο πλαίσιο αυτό, το εκλογικό σύστημα όφειλε να θωρακισθεί και να περικλείει σε μεγαλύτερο βαθμό την αναλογία, ενώ η κύρια επιδίωξη όφειλε να είναι το χτύπημα του δημαρχοκεντρικού μοντέλου και η αναβάθμιση του ρόλου του Δημοτικού Συμβούλου, ώστε να μπορέσει η αυτοδιοίκηση να ανταποκριθεί στον αναπτυξιακό της ρόλο.
Παρά τις όποιες ενστάσεις, τα επιμέρους προβλήματα (ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ που είχαν καταρτιστεί με διαφορετικό διοικητικό καθεστώς περιθωριοποιούνται, ενώ οι οικονομικές υποχρεώσεις της κεντρικής διοίκησης απέναντι στους προγενέστερους ΟΤΑ αιωρούνται σαν τις άδικες κατάρες) και τον υποκριτικό μανδύα της διαβούλευσης, η διοικητική ανασυγκρότηση είναι γεγονός. Το νέο αυτοδιοικητικό μοντέλο προσδίδει κομβικές αρμοδιότητες στους νεοσύστατους πρωτοβάθμιους και δευτεροβάθμιους οργανισμούς, με αποτέλεσμα η ορθολογική και σ' έναν βαθμό τεχνοκρατική αντίληψη να αποτελεί ουσιαστικό κριτήριο για την στελέχωσή τους. Παραδοσιακά όμως, οι παραταξιακοί μηχανισμοί εμπλέκουν στην εκλογική διαδικασία ανθρώπους αναγνωρίσιμους, προκειμένου να προσδώσουν λίγη περισσότερη λάμψη στο ψηφοδέλτιό τους. Όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τους πρώην μπασκετμπολίστες.
Ξεκινώ με εκείνον που διεκδικεί το μεγαλύτερο αξίωμα. Ο πρώην καλαθοσφαιριστής και ορκισμένος οννεδίτης Βασίλης Κικίλιας φιλοδοξεί να διοικήσει την Αττική. Η εμπειρία του σε θέματα διοίκησης εξαντλείται σε ζητήματα αθλητικής υφής, καθώς έχει διατελέσει αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων σε θέματα αθλητισμού. Παράλληλα, σηματοδοτεί την ανανεωτική θεώρηση των πραγμάτων της ηγετικής ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ή μήπως δεν είναι ακριβώς έτσι; Ο Κικίλιας υπήρξε φανατικός υποστηρικτής του μπλοκ των... Ας μην το γράψω καλύτερα
http://greekhoopz.blogspot.com/2010/09/blog-post_27.html