tromaktiko: Στροφή των νέων σε επιχειρήσεις καινοτομίας

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Στροφή των νέων σε επιχειρήσεις καινοτομίας




Της Ζωγιας Kουταλιανου
Με το Δημόσιο να αποκαθηλώνεται ως προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης και τα σχεδόν ανυπέρβλητα εμπόδια που συναντούν φερέλπιδες νέοι επιχειρηματίες, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι σχεδόν οι μισοί νέοι 18 έως 30 ετών θεωρούν τη μετανάστευση στο εξωτερικό τη μοναδική διέξοδο για επαγγελματική αποκατάσταση.

Ερευνα μεταξύ 590 νέων για λογαριασμό του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (από 17 έως 20 Μαΐου) σε συνέχεια του Φεστιβάλ Καινοτομίας, έδειξε πως περισσότεροι από τους μισούς (54,2%) δεν επιθυμούν να σταδιοδρομήσουν σε παραδοσιακούς κλάδους, δύο στους τρεις (72,2%) δεν θέλουν να παραλάβουν τη δουλειά των γονιών τους, σχεδόν οι μισοί (48,6%) δεν θέλουν να μπουν στο Δημόσιο. Αντιθέτως, το 49,4% θέλει να ξεκινήσει μια επιχείρηση υψηλής τεχνολογίας.
Ωστόσο, οι δαιδαλώδεις διαδικασίες για την ίδρυση και ανάπτυξη μιας επιχείρησης, η διάσπαρτη και ελλιπής πληροφόρηση, η αποσπασματική χρηματοδότηση της έρευνας, οι τεράστιες δυσκολίες στην εξασφάλιση κεφαλαίων και η απουσία κινήτρων για την κατάρτιση εξειδικευμένων υπαλλήλων σε αναδυόμενους κλάδους είναι δυσκολίες που λειτουργούν αποτρεπτικά για την έξοδο στον επιχειρηματικό στίβο.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών, που διοργάνωσε τις προηγούμενες ημέρες πανευρωπαϊκό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, οι πιθανότητες εξασφάλισης χρηματοδότησης μιας επιχειρηματικής ιδέας στην Ελλάδα δεν ξεπερνούν το 0,6%, τη στιγμή που η θνησιμότητα των νεαρών επιχειρήσεων εντός τριετίας από την ίδρυσή τους εκτιμάται πως ανέρχεται έως και στο 70%. «Στο εξωτερικό ένας επιχειρηματίας αποτυγχάνει 3,8 φορές πριν επιτύχει. Στην Ελλάδα, αποτυγχάνοντας, κινδυνεύει να καταστραφεί ολοσχερώς», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Δ. Τσίγκος.
Και όμως, σ’ αυτό το ζοφερό τοπίο πρoιόντα υψηλής τεχνολογίας, εξειδικευμένες εφαρμογές πληροφορικής, ρομποτικά συστήματα και υπηρεσίες που έρχονται να καλύψουν νέες ανάγκες της οικονομίας της γνώσης κάνουν όλο και συχνότερα την εμφάνισή τους.
Τα κατάφεραν παρά τις... ελληνικές αντιξοότητες
Νέοι επιχειρηματίες που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας μιλούν στην «Κ» για τη δουλειά τους αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
1. Η ομάδα του ΟpenFund είναι μια εταιρεία που δημιουργήθηκε πριν από ένα χρόνο για την οικονομική και συμβουλευτική στήριξη νέων επιχειρήσεων στον χώρο του Διαδικτύου και των αναδυόμενων τεχνολογιών. Προέκυψε από την κοινότητα του Open Coffee (συναντήσεις στις οποίες παρουσιάζονται επιχειρηματικές ιδέες προκειμένου να προκύψουν συμπράξεις). Ηδη με τη στήριξη του ΟpenFund έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα τέσσερις πρωτοποριακές εταιρείες με έδρα την Ελλάδα, τη Νοτιοανατολική και Δυτική Ευρώπη, ενώ συστήνεται άλλη μία. Παράλληλα, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της εταιρείας καταφτάνουν νέες προτάσεις από ΗΠΑ και Ιαπωνία.
«Θέλαμε να καλύψουμε το κενό που αφήνουν οι εν δυνάμει επενδυτές που σπάνια επενδύουν σε καινούργιες ιδέες», είπε ο 24χρονος Γ. Κασσελάκης, εκπροσωπώντας την εταιρεία.
2. Η διαδικτυακή υπηρεσία της φωτοχαρτογράφησης kapou.gr -εφάμιλλη και σύγχρονη της αντίστοιχης google street view- επιτρέπει στον χρήστη να περιηγηθεί εικονικά σε έναν τόπο μέσα από φωτογραφίες, εντός και εκτός Ελλάδας. Η εταιρεία του 28χρονου Ι. Παυλίδη και του καθηγητή ρομποτικής του πανεπιστημίου Πενσιλβάνια-ΗΠΑ Κ. Δανιηλίδη, ιδρύθηκε το 2008 σε Θερμοκοιτίδα της Θεσσαλονίκης, έχοντας ξεκινήσει ως ερευνητικό πρόγραμμα στις ΗΠΑ. Τελικά η χρηματοδότηση του εγχειρήματος αποδείχτηκε δύσκολη υπόθεση, ενώ η νεαρή επιχείρηση καθηλώθηκε επί οκτάμηνο μέχρι να καθοριστεί το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων που μπορεί να περιλαμβάνονται στο φωτογραφικό υλικό.
3. Εκπαιδευτικό λογισμικό για λογοθεραπευτές και παιδιά με ειδικές μαθησιακές ανάγκες καθώς και για την ανάλυση βιολογικών δεδομένων αναπτύσσει η εταιρεία the second method που ίδρυσαν το 2006 τέσσερις νέοι.
Η υλοποίηση της ιδέας τους έγινε εφικτή, σύμφωνα με τον 39χρονο Χρ. Καραπιπέρη, εκπρόσωπο της εταιρείας, χάρη στη θερμοκοιτίδα, που ανέλαβε το άγος της γραφειοκρατίας και επένδυσε τα απαραίτητα κεφάλαια.
«Η καινοτομία πρέπει να συνδέεται με την επιχειρηματικότητα. Αλλιώς πώς θα κατευθυνθεί ο κόσμος προς την επιχειρηματικότητα και όχι προς τον δημόσιο τομέα;» διερωτήθηκε ο ίδιος.
4. Στον τομέα των περιστασιακών ηλεκτρονικών παιχνιδιών (casual games) η θεσσαλονικιώτικη Total Eclipse με τα χειροποίητα γραφικά της συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών παγκοσμίως. Τα παιχνίδια της – που βρίσκουν απήχηση κυρίως σε ανθρώπους με λιγοστό ελεύθερο χρόνο και περιορισμένες γνώσεις πληροφορικής και σε γυναίκες 30-60 ετών – κάνουν εκατομμύρια πωλήσεις στις ΗΠΑ και τον κόσμο και βρίσκονται μεταξύ των δέκα πιο δημοφιλών. Οταν το 2004 ο 32χρονος Αργύρης Μπεντίλας και ο αδερφός του Δημήτρης, 30 ετών, ίδρυσαν την Total Eclipse – από το 1999 επιχειρούσαν στον κλάδο των διαδικτυακών υπηρεσιών – στράφηκαν εξαρχής στη διεθνή αγορά, αποκτώντας άμεσα Αμερικανό εκδότη και συνεργάτες σε όλο τον κόσμο. «Στο εξωτερικό βρίσκεις ανταπόκριση και εμπιστοσύνη που στην Ελλάδα δεν υπάρχουν», εξήγησε ο κ. Αρ. Μπεντίλας, επισημαίνοντας πως στη χώρα μας λείπει επιπλέον το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, ενώ η πειρατεία λογισμικού είναι ιδιαίτερη διαδεδομένη, καθώς «ο Ελληνας δεν θεωρεί πως η ανάπτυξη λογισμικού είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς».
5. Το ρομποτάκι novo1, που βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης, φιλοδοξεί να συμβάλει στη διδασκαλία της φυσικής, του ηλεκτρισμού, της μηχανολογίας, της πληροφορικής και της ρομποτικής σε μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και σε φοιτητές.
Οι δημιουργοί του, Στ. Κασδερίδης και Π. Κονταξάκης, από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Ερευνας και Τεχνολογίας της Κρήτης, ίδρυσαν την εταιρεία novocaptis. Ωστόσο, η επιχειρηματικότητα αποδείχτηκε δύσκολη υπόθεση. «Στην Ελλάδα για να χρηματοδοτήσεις την ίδρυση μιας επιχείρησης πρέπει να βάλεις υποθήκη το σπίτι σου. Επιπλέον οι τράπεζες δεν χορηγούν δάνεια σε επιχειρήσεις νεότερες των τριών ετών», παρατήρησε ο κ. Κασδερίδης, τονίζοντας πως η πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει ένα πλαίσιο εύρυθμης λειτουργίας της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.
http://www.kathimerini.gr/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!