tromaktiko: Επτά νεκροί στο Αφγανιστάν την ημέρα των εκλογών

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Επτά νεκροί στο Αφγανιστάν την ημέρα των εκλογών



Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους έπειτα από επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Αφγανιστάν, την μέρα των εθνικών εκλογών, επιβεβαιώνοντας τους φόβους των διεθνών παρατηρητών, οι οποίο ζητούσαν ακόμα και...
ματαίωση της εκλογικής διαδικασίας.

Από το πρωί του Σαββάτου 18 Σεπτεμβρίου περίπου 17 εκατομμύρια Αφγανοί προσέρχονται στις κάλπες  για να εκλέξουν τη νέα τους κυβέρνηση, μέσα σε ένα πλαίσιο βίας, διαφθοράς και παρατεταμένης ανασφάλειας των διεθνών παρατηρητών για πιθανότητα νοθείας των αποτελεσμάτων.

Τα 249 μέλη της εθνοσυνέλευσης που αναμένεται να εκλεγούν, από ένα σύνολο περισσότερων από 2000 υποψηφίων, θα έχουν μια σημαντική διαφορά από το παρελθόν καθώς οι 68 θέσεις αναμένεται να καλυφθούν από γυναίκες. Η θητεία του θα διαρκέσει, καλώς εχόντων των πραγμάτων για πέντε έτη, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων κατέρχονται στις εκλογές ως ανεξάρτητοι. Μόλις τριάντα ένας υποψήφιοι ανήκουν σε κάποιο πολιτικό κόμμα.

Οι διεθνείς παρατηρητές έχουν εκδηλώσει ανοιχτά την ανησυχία τους για τα φαινόμενα βίας και αρκετοί μάλιστα ζήτησαν την αναβολή των εκλογών, ενώ σε ορισμένες περιοχές της χώρας η συμμετοχή των ψηφοφόρων, δεν θα ξεπεράσει, υπό τον φόβο των Ταλιμπάν, το 10%. 

Από εφημερίδα Πρώτου θέματος
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!