Τα παιδιά μας δεν είναι έτσι. Ή τουλάχιστον δεν θέλουμε να είναι έτσι. Έτσι όπως τα παρουσιάζουν οι διαφημίσεις του Τζάμπο. Κακομαθημένα και άπληστα.
Δεν θέλουμε να βλέπουν τα δώρα σαν καθημερινή υποχρέωση των γονιών αλλά σαν προσφορά, σαν δείγμα αγάπης και ικανοποίησης, σαν πράξη που θέλει να διαφοροποιήσει την καθημερινότητα.
Τα Τζάμπο προτείνουν την εξαγορά της παιδικής αγάπης με φτηνά δωράκια κάτω από ένα ευρώ. Εν θέλουμε να δίνουμε κάθε μέρα στο παιδί μας δώρα άσχετα αν κάνουν μόνο ένα ευρώ. Προτιμώ να τα δίνω στα φανάρια και να αγοράζω ένα καλό δώρο στο παιδί στις καθιερωμένες γιορτές. Γιατί οι γιορτές μόνο έχουν συνδεθεί με χαρά και δώρα.
Οι διαφημίσεις του Τζάμπο είναι αντιπαιδαγωγικές. Γιατί προτείνουν ένα μοντέλο παιδιού που κανένας γονιός δεν θέλει και κανένας δεν προσπαθεί να καλλιεργήσει. Δεν θέλουμε άπληστα παιδιά. Θέλουμε παιδιά με κατανόηση που να ξέρουν που ζουν και να αγωνίζονται πάντα για το καλύτερο.
Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί στην τηλεόραση οι παιδικές διαφημίσεις παιχνιδιών απαγορεύονται πριν από κάποια βραδινή ώρα ενώ, αντίθετα, οι διαφημίσεις των Τζάμπο μπορούν να βομβαρδίζουν τα ραδιόφωνά μας μέρα νύχτα. Τα παιδιά δηλαδή δεν ακούν ραδιόφωνο;...
Λέω όχι στα τζάμπο γιατί ταυτίζονται με τα περίπτερα. Εγώ από τα περίπτερα αγοράζω ξένα περιοδικά, τσίχλες και παγωτά το καλοκαίρι. Άλλοι αγοράζουν καθημερινά τσιγάρα. Θέλετε να συνδεθούν τα δώρα των παιδιών σας με τα τσιγάρα; Πάντως η λογική των Τζάμπο αυτή είναι και αύριο θα σας αναγκάσει να κουβαλάτε στο παιδί σας και την «αγαπημένη» του «συνήθεια»....
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ