tromaktiko: ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΑΙ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΦΩΚΑ

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΑΙ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΦΩΚΑ



Γιορτάζουμε σήμερα 22 Σεπτεμβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου και Ιερομάρτυρος Φωκά, ας πούμε λίγα λόγια:


Ο Άγιος Φωκάς έζησε επί αυτοκρατορίας Τραϊανού (98 - 117 μ.Χ.), καταγόταν από τη Σινώπη του Ευξείνου Πόντου. Από μικρή ηλικία ο Φωκάς γαλουχήθηκε χριστιανικά από τους γονείς του Πάμφυλο και Μαρία και έτσι συνέχισε τη ζωή του, με βάση και αρχή τα λόγια του Θεού μέσω της Αγίας Γραφής. Αυτό που τον έκανε να είναι ιδιαίτερα ξεχωριστός από τους άλλους ήταν η θερμή και ειλικρινής αγάπη που είχε προς τον Θεό, αλλά και προς τους συνανθρώπους του. Διότι οδηγό στην αγάπη του αυτή είχε πάντα τα θεόπνευστα λόγια της Αγίας Γραφής: «Ο αγαπών τον αδελφόν αυτού εν τω φωτί μένει, ο δε μισών τον αδελφόν αυτού εν τη σκοτία έστι» (Α' επιστολή Ιωάννου, Β' 10-11).
Εκείνος, δηλαδή, που αγαπά τον αδελφό του, μένει μέσα στο πνευματικό και ηθικό φως. Ενώ αντίθετα, εκείνος που μισεί τον αδελφό του, μένει μέσα στο πνευματικό και ηθικό σκοτάδι.
Αναδείχθηκε Επίσκοπος Σινώπης και ο Θεός του έδωσε τη Θεία Χάρη Του να θαυματουργεί. Είχε έντονη ιεραποστολική δράση στην περιοχή της Επισκοπής του, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο σε κάποιους φανατικούς ειδωλολάτρες. Τότε, ο έπαρχος Αφρικανός, διέταξε την σύλληψή του και τον έριξαν σε καυτό λουτρό, όπου και παρέδωσε έτσι μαρτυρικά το πνεύμα του στον Κύριο.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!
Ανάλυση ονόματος:
ΦΩΚΑΣ: (από την λέξη φωκή)= ο στοργικός προς την πατρίδα και τους οικείους του όπως η φώκη.
Απολυτίκιο:
Eκ βρέφους του Πνεύματος, όφθεις δοχείον λαμπρόν, θαυμάτων επλούτησας, την παρ'αυτού δωρεάν, Φωκά Ιερώτατε, όθεν ιερουργήσας, τω Σωτήρι οσίως, έπιες εν αθλήσει, το ποτήριον τούτου, ω πρέσβευε δεόμεθα, υπέρ των ψυχών ημών.
Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος
Πηγή:
http://www.agioritikovima.gr/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!