tromaktiko: Η Λάρισα του μέλλοντος

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Η Λάρισα του μέλλοντος




Τον Νοέμβριο θα είναι έτοιμο το νέο γήπεδο της ΑΕΛ, που θα ομορφύνει όχι μόνο την πόλη αλλά όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Ο μεγαλομέτοχος και εμπνευστής του έργου, Κώστας Πηλαδάκης, ο κατασκευαστής και ο ποδοσφαιριστής Παναγιώτης Κατσιαρός μίλησαν για το θέμα.

Και οι τρεις μίλησαν στο μεγάλο αφιέρωμα της Ελευθεροτυπίας για το γήπεδο της Λάρισας. Πρώτος ο μεγαλομέτοχος Κώστας Πηλαδάκης.

Πότε σας μπήκε η ιδέα για τη δημιουργία νέου γηπέδου;

«Με την άνοδο της ομάδας σκεφτήκαμε και τη δημιουργία του νέου γηπέδου. Διαπιστώσαμε ότι οι επαρχιακές ομάδες έχουν ανάγκη από ένα σύγχρονο γήπεδο για πολλούς λόγους. Καταρχάς είναι ένας τρόπος για να καταπολεμήσουμε τη βία. Επίσης, θα αποφέρει και έσοδα στο σύλλογο. Οχι μόνο από τα εισιτήρια, αλλά και από τους τριγύρω χώρους του γηπέδου, που θα υπάρχουν πολλά καταστήματα και όχι μόνο».

Ποια ήταν τα προβλήματα που αντιμετωπίσατε μέχρι να δείτε το γήπεδο στην κατάσταση που είναι τώρα;

«Απειρα τα προβλήματα! Η γραφειοκρατία που υπάρχει στην Ελλάδα δεν υπάρχει πουθενά αλλού. Μας καθυστέρησαν πολύ και δεν είναι λίγες οι φορές που νόμιζα ότι η πολιτεία προτιμάει να μη γίνει καθόλου το γήπεδο. Μόλις ξεπερνούσαμε το ένα εμπόδιο παρουσιαζόταν άλλο, όμως αυτό μας πείσμωσε ακόμα περισσότερο. Πάντως, αν με ρωτάτε αν η απόφασή μου θα ήταν η ίδια σε περίπτωση που ήξερα τι θα τραβούσα, η απάντησή μου είναι ποτέ! Αγχος, πίεση, σημαντικός χρόνος από τη ζωή μου χάθηκε μέχρι να ολοκληρωθούν τα διαδικαστικά».

Ζητήσατε οικονομική βοήθεια από την πολιτεία; Ποια ήταν η αντίδρασή της;

«Το γήπεδο κόστισε συνολικά 45 εκατ. ευρώ και δεν έχουμε πάρει την παραμικρή βοήθεια από την πολιτεία. Φυσικά και τη ζητήσαμε, μας έδωσαν υποσχέσεις ότι θα ενισχύσουν την προσπάθειά μας αλλά ακόμα τίποτα. Συνεχίζω να πιέζω, όμως ξέρω ότι οι εποχές είναι δύσκολές. Επιπλέον, είχαμε κάνει μελέτη και για την πρόσβαση στο γήπεδο, η οποία μάλιστα εγκρίθηκε, αλλά ακόμα η πολιτεία δεν έχει δημιουργήσει τους κόμβους που χρειάζεται. Δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο σε συναυλίες ή τέτοιου είδους άλλες δραστηριότητες να υπάρχει κυκλοφοριακό πρόβλημα. Ελπίζω ότι θα γίνουν αυτά που πρέπει».

Είχατε επισημάνει επανειλημμένως πως για να λειτουργήσει το γήπεδο έτσι όπως το φαντάζεστε χρειάζεται η στήριξη του κόσμου, κυρίως με τα εισιτήρια διαρκείας. Ανταποκρίθηκε ο κόσμος στο κάλεσμά σας ή περιμένατε μεγαλύτερη συμμετοχή;

«Μετά την έκκληση που έκανα προς τον κόσμο ανταποκρίθηκε πλήρως. Βρισκόμαστε στη χειρότερη δυνατή συγκυρία, είναι δύσκολοι οι καιροί και αισθάνομαι υποχρεωμένος στον κόσμο».

Ποιες είναι οι αντιδράσεις που παίρνετε από τον κόσμο;

«Το σύνθημά μας είναι "μία πόλη, μία ομάδα" και αυτό το λαμβάνω καθημερινά. Στόχος είναι η μεγαλύτερη προσέλευση του κόσμου στα παιχνίδια μας και νομίζω ότι θα την έχουμε. Επίσης είναι πολύ θετικό ότι ανοίγουν με το νέο γήπεδο πολλές θέσεις εργασίας».

Η ομάδα της Λάρισας μπορεί να θεωρηθεί ένα υγιές σωματείο. Καλή διοίκηση, κόσμος, γήπεδο, καλό προπονητικό κέντρο, καλές μετεγγραφές. Πώς φαντάζεστε τη Λάρισα στο άμεσο μέλλον;

«Στόχος είναι να βλέπουμε την ΑΕΛ στην πρώτη πεντάδα του Πρωταθλήματος τα επόμενα χρόνια. Δεν είναι εύκολο, αλλά θα θέλαμε να συμμετέχουμε όσο γίνεται πιο συχνά και στην Ευρώπη. Επίσης, πλέον, οι νέες γενιές της Λάρισας γίνονται ΑΕΛ. Πηγαίνουν σε παιδικά πάρτι με τις φανέλες της ομάδας».

Τι σημαίνει για τον ίδιο τον Κώστα Πηλαδάκη αυτό το έργο;

«Το γεγονός ότι πηγαίνω σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και δέχομαι συγχαρητήρια από όλους, σημαίνει πολλά. Αυτό που έκανα είναι μία από τις τρέλες της ζωής μου και μάλιστα σε μια πολύ δύσκολη εποχή. Αισθάνομαι πια δικαιωμένος που βλέπω πως είμαστε στην τελική ευθεία».

Ο κατασκευαστής του νέου γηπέδου της ΑΕΛ Γιώργος Ντόντος, γέννημα θρέμμα Λαρισαίος, εκφράζεται με θαυμασμό για το δημιούργημά του, μιλάει για τη σχέση του με τον Κώστα Πηλαδάκη, αλλά και όλα όσα... τράβηξε μέχρι να υλοποιηθεί το σχέδιό του.

Ποια είναι η σχέση σας με τον Κώστα Πηλαδάκη και πότε σας ενόχλησε πρώτη φορά για το γήπεδο;

«Η σχέση μου με τον Κώστα είναι αδελφική. Εχει στηρίξει ο ένας τον άλλον σε δύσκολες στιγμές και υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός. Τον γνωρίζω πολλά χρόνια. Η ιδέα στον Πηλαδάκη να φτιάξει το καινούργιο γήπεδο του μπήκε με το που ανέβηκε η ομάδα στην Α' Εθνική».

Αμέσως μετά την απόφαση έγιναν κάποια ταξίδια στο εξωτερικό για να έρθετε σε επαφή με κατασκευαστές ξένων γηπέδων;

«Ο Κώστας έκανε πάρα πολλά ταξίδια στο εξωτερικό. Σε όλη την Ευρώπη. Υπήρχαν κάποια συγκεκριμένα γήπεδα που του άρεσαν, αλλά περισσότερο ήθελε να συλλέξει πληροφορίες και να δημιουργήσει ένα γήπεδο διαφορετικό από τα άλλα».

Ποια ήταν τα προβλήματα που αντιμετωπίσατε μέχρι να πέσουν τα πρώτα μπετά;

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε ήταν πολλά. Πέντε χρόνια παλεύει ο Κώστας να δημιουργήσει αυτό το γήπεδο! Αρχικά έπρεπε να ψηφιστεί στη Βουλή, στη συνέχεια έπρεπε να παραχωρήσει την έκταση ο δήμος, έπειτα να περάσει η έκταση στη Γενική Γραμματεία και μετά στον Ερασιτέχνη, στον οποίο εκείνη την εποχή διετέλεσα πρόεδρος. Οταν κατατέθηκε η άδεια, ο Κώστας προχώρησε σε διαγωνισμό για την κατασκευαστική εταιρεία που θα αναλάμβανε το έργο. Το κόστος ανέβαινε πάρα πολύ, κρίθηκε ασύμφορο και τότε ο Κώστας ζήτησε τη βοήθειά μου. Αρχικά, είχαμε συμφωνήσει η κατασκευαστική εταιρεία μου να αναλάβει τα έργα που θα γίνονταν γύρω από το γήπεδο. Ωστόσο, δεν μπορούσα να αρνηθώ όταν μου ζήτησε να αναλάβουμε και το γήπεδο. Είμαι Λαρισαίος, αγαπώ πολύ την ομάδα, ήμουν δίπλα της στα πέτρινα χρόνια, ο Κώστας είναι κολλητός μου. Εννοείται πως σε ένα τέτοιο έργο περιμένεις και οικονομικά οφέλη, αλλά ενήργησα κυρίως με το συναίσθημα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Του είπα ότι θα είμαι δίπλα του και ξεκινήσαμε».

Τι θα περιλαμβάνει, λοιπόν, το νέο γήπεδο;

«Δεν πρόκειται για ένα απλό γήπεδο. Θα το χαρακτήριζα ψυχαγωγικό χώρο. Εκτός από το γήπεδο, θα έχει πολλούς αθλητικούς χώρους, γυμναστήρια, παιδότοπους, κινηματογράφους και πολλά άλλα. Θα μπορεί να έρχεται μια οικογένεια και να κάθεται από το πρωί μέχρι το βράδυ. Αυτός ήταν ο στόχος και νομίζω ότι τον πετύχαμε!

Μη ξεχνάμε ότι το γήπεδο θα χρησιμοποιηθεί και στους Μεσογειακούς Αγώνες του 2012 και είναι το μοναδικό έργο που έχει προχωρήσει τόσο πολύ. Είναι χαρακτηριστικό ότι όποιος υπεύθυνος έρχεται για να δει αν τα έργα προχωρούν, τον στέλνουν εδώ!»

Πόσο βοήθησε η πολιτεία σε όλο αυτό;

«Η υπόσχεση της πολιτείας ήταν για 8 εκατ. ευρώ. Ηρθαν στη Λάρισα όλοι. Υπουργοί, υφυπουργοί, όλοι. Θα βοηθήσουμε, θα κάνουμε, θα δείξουμε, αλλά ο Κώστας ακόμα περιμένει... Να 'ναι καλά η Marfin Κατασκευαστική, που από την πρώτη στιγμή ήταν στο πλευρό μας και ακόμα και τώρα που είμαστε σε πολύ δύσκολους οικονομικά καιρούς, συνεχίζει τη χρηματοδότηση».

Ποια είναι τα συναισθήματά σας βλέποντας να ολοκληρώνεται το έργο σας;

«Είναι κάτι πρωτόγνωρο, κάτι εξωπραγματικό. Πραγματικά δεν περιγράφεται αυτό που νιώθω. Οι αντιδράσεις του κόσμου είναι συγκινητικές. Κι εγώ κάθε φορά που μπαίνω στο γήπεδο νιώθω περήφανος και συγκινημένος βλέποντας ότι ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα».

Για το γήπεδο μίλησε και ο παίκτης της Λάρισας Παναγιώτης Κατσιαρός«Από τις πρώτες μου μέρες στη Λάρισα θυμάμαι το όραμα του προέδρου για τη δημιουργία αυτού του γηπέδου. Ηταν πολύ δύσκολο να γίνει και θεωρώ ότι είναι επίτευγμα Πηλαδάκη. Κάθε χρόνο η ΑΕΛ προσπαθεί να πρωταγωνιστήσει, αλλά είναι γεγονός ότι με το καινούργιο γήπεδο ο σύλλογος αλλάζει επίπεδο. Ακόμα οι περισσότεροι δεν έχουν συνειδητοποιήσει τι έχει γίνει, ίσως να μην το έχει συνειδητοποιήσει ούτε ο ίδιος ο πρόεδρος! Ολη η πόλη έχει τρελαθεί και περιμένει πώς και πώς να μπει στο γήπεδο και να δει την ομάδα να αγωνίζεται. Είναι διαφορετικό να μπαίνεις για να παίξεις σε ένα τέτοιο γήπεδο. Και το "Αλκαζάρ" έχει την ιστορία του, αλλά είναι κάτι πολύ πιο σύγχρονο και σίγουρα δίνει ένα επιπλέον κίνητρο στον κάθε παίκτη».

http://www.gazzetta.gr/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!