δηλώνοντας ότι φέτος θα εξοικονομηθούν 2.500 δωμάτια στις 17 εστίες του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, είναι ενδεικτική του πώς αντιμετωπίζει τη φοιτητική μέριμνα η κυβέρνηση. Ούτε ένα τούβλο δεν έβαλε σε Εστία μέσα στο καλοκαίρι, ούτε ένα καινούριο δωμάτιο δε φτιάχτηκε, ούτε ένα επιπλέον κρεβάτι δεν μπήκε, αλλά διαφημίζει 2.500 επιπλέον δωμάτια...
Κι αυτά βέβαια, ψίχουλο είναι σε σχέση με τις ανάγκες, αφού υπολογίζεται ότι 40.000 με 50.000 είναι μόνο οι πρωτοετείς φοιτητές που αναγκάζονται κάθε χρόνο να μετακινούνται σε άλλη πόλη για σπουδές. Αν σ' αυτούς προσθέσουμε και τους δευτεροετείς και τριτοετείς που δεν αντέχει άλλο η οικογένειά τους να πληρώνει νοίκι, τότε καταλαβαίνουμε ότι οι πραγματικές ανάγκες στέγασης των φοιτητών από λαϊκές οικογένειες μένουν ακάλυπτες. Είναι άραγε τυχαίο ότι το 9-10% των πρωτοετών φοιτητών που μπαίνουν στις σχολές είναι ήδη εργαζόμενοι, ότι συνολικά οι εργαζόμενοι φοιτητές ξεπερνούν το 45% του συνόλου των φοιτητών και ότι το ποσοστό αυτό σκαρφαλώνει στο 60% για τους σπουδαστές των ΤΕΙ και για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές... Αν συνυπολογίσουμε όλα αυτά, τα 2.500 δωμάτια είναι σκέτη υποκρισία.
Αλλά η υποκρισία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, αν αναλογιστούμε ότι τα επιπλέον δωμάτια θα εξοικονομηθούν από φοιτητές που θα πεταχτούν εκτός Εστίας με κριτήριο... τα έτη σπουδών. Καθυστέρησες πάνω από δυο χρόνια να πάρεις πτυχίο; Εξω! Τι κι αν δουλεύεις από το πρώτο ή το δεύτερο έτος και «φτύνεις αίμα» για να τα καταφέρεις μαζί δουλειά και σπουδές... Τι κι αν προσπαθείς πραγματικά να τα καταφέρεις να πάρεις ένα πτυχίο... Αδειασε το δωμάτιο, να το δώσουμε στον επόμενο από τους χιλιάδες που περιμένουν να δείξουμε ότι κάνουμε κοινωνική πολιτική! Και για να υποστηρίξουν αυτή την αθλιότητα βρήκαν μια περίπτωση φοιτητή (ο ένας από τους 2.500...) που κρατούσε παρανόμως το δωμάτιο για 18 χρόνια και την έδωσαν στις εφημερίδες για να δικαιολογήσουν την εκδίωξη των υπολοίπων. Γιατί η λογική της κυβέρνησης είναι: Να φύγουν οι παλιοί, να έρθουν οι νέοι για να εκτονώσουμε την πίεση από την... τεράστια έλλειψη Εστιών και δωματίων.
Μπορεί βέβαια στο μέλλον να δούμε και καμιά καινούρια εστία να φτιάχνεται... Πώς; Με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ, δηλαδή με τη μέθοδο που παραδίδει τέτοιες υποδομές προς εκμετάλλευση στους επιχειρηματίες: Αρα θα μιλάμε για Εστίες με κανονικό ενοίκιο και ανταποδοτικές λειτουργίες (κοστολόγηση της σίτισης, της καθαριότητας κ.τ.λ.) για τους φοιτητές. Αντί για δωρεάν σπουδές και υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας, θα ιδιωτικοποιηθούν και οι ήδη υπάρχουσες. Οι σπουδές θα γίνουν ακόμα περισσότερο ατομική υπόθεση, για όποιον έχει και μπορεί.
rizospastis.gr