tromaktiko: Απάντηση του Συλλόγου Εργαζομένων Ο.Π.Ε.Π. Α. Ε.

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Απάντηση του Συλλόγου Εργαζομένων Ο.Π.Ε.Π. Α. Ε.




Προς: κα Ν. Κοντράρου-Ρασσιά
Κυρία Ρασσιά,
διαβάσαμε το άρθρο που υπογράφετε στην Ελευθεροτυπία της 17/09/2010 με τίτλο «Λουκέτο σε αμαρτωλό πολιτιστικό φορέα» και θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα κάτωθι:
Είμαστε σίγουροι ότι από παράλειψη και όχι υποκινούμενη από κάποια σκοπιμότητα δεν ζητήσατε και τη γνώμη του Συλλόγου Εργαζομένων του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού Α.Ε. (εφεξής Ο.Π.Ε.Π.) και εκθέσατε μονομερώς το παραπάνω ζήτημα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν μόνο τις θέσεις της Πολιτικής Ηγεσίας του ΥΠ.ΠΟ.Τ. και της Κυβέρνησης. Διότι αν είχατε απευθυνθεί και σε εμάς θα είχατε την ευκαιρία να έχετε μια πιο ολοκληρωμένη αντίληψη για τα πεπραγμένα του Οργανισμού όλα αυτά τα χρόνια.
Όσον αφορά στον τίτλο του άρθρου σας «Λουκέτο σε αμαρτωλό πολιτιστικό φορέα» σίγουρα δεν εννοείτε:
α) το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι του Ο.Π.Ε.Π. συνέβαλαν τα μέγιστα για τα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακροπόλεως επιτελώντας έτσι και ένα εθνικό καθήκον, πράγμα που αναγνωρίστηκε επισήμως την εποχή εκείνη από τον ίδιο τον τότε Υπουργό Πολιτισμού και σημερινό αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνιο Σαμαρά, με συνέντευξη τύπου που είχε παραχωρήσει στο αμφιθέατρο του ΥΠ.ΠΟ.Τ. στις 29/06/2009.
β) το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι του Ο.Π.Ε.Π. λειτουργούν 11 πωλητήρια πιστών αντιγράφων και εφαρμογών στους σημαντικότερους Μουσειακούς και Αρχαιολογικούς Χώρους της χώρας μας, μεταξύ αυτών και τα δύο του Μουσείου της Ακροπόλεως, με τζίρους που ξεπερνούν τα 4.300.000,00€ ετησίως και παρά τις δυσκολίες που κατά καιρούς ορθώνονται από το ίδιο τα ΤΑΠΑ μη παρέχοντάς μας τόσο εκδόσεις – οδηγούς όσο και προϊόντα-πιστά αντίγραφα. Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να τονίσουμε το γεγονός ότι σήμερα τα πωλητήρια του Ο.Π.Ε.Π. σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία αποτελούν πραγματικά στολίδια και δεν θυμίζουν σε τίποτα την απαρχαιωμένη εικόνα που είχαν πριν το 2001. Όλοι γνωρίζουν ότι οι τζίροι και οι εισπράξεις που κάνουν προοδευτικά έως σήμερα τα πωλητήρια του ΟΠΕΠ είναι πολλαπλάσια από τα αντίστοιχα που έκαναν όταν τα λειτουργούσε το ΤΑΠΑ.
γ) το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στον Ο.Π.Ε.Π. διοργάνωσαν και προέβαλαν με επιτυχία όλες τις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας την περίοδο 2001 -2004 (Ιερές Μουσικές, Outlook, Στην Άλλη Όχθη, Πτυχώσεις, Υπό το φως του Απόλλωνα, Philip Glass-Orion, Nederlands Dance Theatre κ.λ.) καθώς και όλες τις μετέπειτα διοργανώσεις συνεδριακού και πολιτιστικού χαρακτήρα όπως Μικρόπολις-Διαδικτιακός διαγωνισμός ψηφιοποιημένου φιλμ και βίντεο, 1st Balkan Performing Arts Market, 16th annual IFEA conference, Αναδρομική Έκθεση Κώστα Τσόκλη «Η ζωντανή ζωγραφική», έκθεση σκηνικών-κοστουμιών από την τελετή έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», προβολή εγκαινίων του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως και πλήθος άλλων. Δυστυχώς, επιλέξατε το ατυχέστερο παράδειγμα εκδήλωσης της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας (Οι άθλοι του Ηρακλή) που κατά κοινή ομολογία ήταν μια εκδήλωση που δεν ανταποκρίθηκε, κατ’ εξαίρεση, στο υψηλό καλλιτεχνικό και οργανωτικό επίπεδο του συνόλου των εκδηλώσεων.
γ) το γεγονός ότι ο Ο.Π.Ε.Π. διαχειρίζεται ένα σημαντικότατο πολιτιστικό απόθεμα για την ελληνική κληρονομιά: συλλογές F. Boissonnas, Hellaffi, Άδολη Ματιά, Periplus, Διαπολιτισμοί.
δ) το γεγονός ότι διαχειριζόμαστε μια πολύ σημαντική κοινωνική παροχή, την Κάρτα Πολιτισμού, που απευθύνεται σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Επιπλέον, έχουμε προτείνει στην πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Τ. την επέκταση της λίστας αποδεκτών και σε άλλες κοινωνικές ομάδες (αγρότες, εθελοντές Ολυμπιακών Αγώνων).
ε) το γεγονός ότι υλοποιήσαμε σημαντικά έργα στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ μέσω των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων «Κοινωνία της Πληροφορίας» και «Πολιτισμός» με υψηλό ποσοστό απορρόφησης (π.χ. η δημιουργία ή/και ανακαίνιση-αναδιαμόρφωση των πωλητηρίων στους σημαντικότερους αρχαιολογικούς και μουσειακούς χώρους που αποτελούν πραγματικά στολίδια). Για τα έργα για τα οποία αφήνετε αιχμές ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί, ουδεμία ευθύνη φέρουν οι εργαζόμενοι του Οργανισμού για άστοχες αποφάσεις διαχρονικά των Διοικήσεων του Ο.Π.Ε.Π.

Σχετικά με την αναφορά σας στα οικονομικά του Ο.Π.Ε.Π., σας διευκρινίζουμε ότι το χρέος το οποίο εμφανίζει προς τρίτους για έργα τα οποία έχει εκτελέσει, αφορά σε κονδύλια τα οποία έχουν εγκριθεί από το ΥΠ.ΠΟ.Τ. πλην όμως ουδέποτε απεδόθησαν. Συνεπώς, κύριος οφειλέτης προς τον Οργανισμό είναι το ίδιο το ΥΠ.ΠΟ.Τ., το οποίο έχει κατά καιρούς αναθέσει στον Ο.Π.Ε.Π. μεγαλεπήβολα projects χωρίς να διαθέσει και την αντίστοιχη χρηματοδότηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι ο Ο.Π.Ε.Π. έχει καταβάλει το Φ.Π.Α. για τα παραπάνω projects από δικούς του πόρους, τους οποίους ουδέποτε έλαβε από το ΥΠ.ΠΟ.Τ.

Κλείνοντας θα θέλαμε να τονίσουμε ότι όσον αφορά στην «υπαγωγή» των εργαζομένων Ο.Π.Ε.Π. στο Νόμο Ραγκούση, ουδέν ψευδέστερον αυτού καθώς:
Βάσει του Α.Π. 15938/20.04.2007 εγγράφου το ΑΣΕΠ έκρινε ότι «δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να ενταχθούν οι εργαζόμενοι του ΟΠΕΠ στο Π.Δ. Παυλόπουλου διότι...λειτουργεί κατά τις διατάξεις του ιδιωτικού δικαίου και εξαιρείται από τις διατάξεις για τους Οργανισμούς και Επιχειρήσεις του Δημοσίου και ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, όπως αυτός προσδιορίζεται στο Ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 28Α) και από τις διατάξεις για τις εταιρείες που άμεσα ή έμμεσα ανήκουν στο Δημόσιο».
Βάσει του επικαιροποιημένου μητρώου υπηρεσιών και φορέων της Ελληνικής Διοίκησης που απέστειλε το ΥΠ.ΕΣ. επί Υπουργίας κ. Ραγκούση τον Απρίλιο του 2010, ο Ο.Π.Ε.Π. συμπεριλαμβάνεται ξεκάθαρα στους φορείς εκτός Δημόσιου Τομέα του ΥΠ.ΠΟ.Τ. και ειδικότερα αναφέρεται ως Ανώνυμη Εταιρεία (βλ. Σελ. 72).
Βάσει της υπ’ αρ. 02/2010 Γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Ο.Π.Ε.Π. στις 24.03.2010, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι ο Οργανισμός εξαιρείται της εφαρμογής των διατάξεων για το Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα. Σημειώνεται ότι στο Νομικό Συμβούλιο του Ο.Π.Ε.Π. μετέχουν εξέχουσες προσωπικότητες του νομικού κόσμου, όπως ο κ. Δ.Παπαπετρόπουλος (Επίτιμος Αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους), Θ. Θεοφανόπουλος (Αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους), Λ. Κατσίρης (Καθηγητής Πανεπιστημίου) και Δ.Καλλινίκου (Καθηγήτρια Πανεπιστημίου).

Με βάση τα ανωτέρω καθίσταται παραπάνω από σαφές ότι οι εργαζόμενοι στον Ο.Π.Ε.Π. δεν υπάγονται και δεν εμπίπτουν στις ρυθμίσεις του Ν. Ραγκούση και ως εκ τούτου οι συμβάσεις τους μπορούν να παραταθούν με απλή Απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού, όπως συνέβαινε άλλωστε από το 2001 έως σήμερα. Πρόκειται καθαρά για μια πολιτική απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού για την εργασιακή και κοινωνική εξόντωση των εργαζομένων του Ο.Π.Ε.Π. Όλα τα άλλα που αναφέρει η Γενική Γραμματέας είναι «προφάσεις εν αμαρτίαις».

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για πληρέστερη ενημέρωση καθώς και για να σας αναπτύξουμε τις θέσεις του Συλλόγου Εργαζομένων στον Ο.Π.Ε.Π.

Ελπίζουμε ότι η παρούσα θα δημοσιευθεί στο πλαίσιο της αντικειμενικής ενημέρωσης των αναγνωστών σας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

του Συλλόγου Εργαζομένων Ο.Π.Ε.Π. Α.Ε.
Ο Πρόεδρος Ο Γεν.Γραμματέας

Χρήστος Ευσταθίου Γιώργος Κελλάρης
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!