tromaktiko: Tρία αντισταθμιστικά μέτρα

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Tρία αντισταθμιστικά μέτρα



"Κλείδωσε", όπως όλα δείχνουν, το τελικό σχέδιο για την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, μετά από πολύωρες συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το σχέδιο στο οποίο έχει καταλήξει το οικονομικό επιτελείο, η αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης θα εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο και θα συνδυαστεί με τρία αντισταθμιστικά μέτρα:

1. Με την παράλληλη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης στα 390 ευρώ το χιλιόλιτρο, από 412 σήμερα
2. Με τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, η οποία θα γίνει σε δύο ή τρεις δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται ταυτόχρονα με την πρώτη αγορά πετρελαίου θέρμανσης.
3. Με την διεύρυνση της έκπτωσης για το φυσικό αέριο σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης, από 20% σήμερα σε 30% ή 40%. Ήδη, έχουν αρχίσει σχτικές επαφές με τις εταιρείες παροχής φυσικού αερίου.

Το εναλλακτικό αυτό σχέδιο για την αποφυγή της μαζικής μετάταξης ειδών και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% στον υψηλό 23% τελεί πλέον υπό την έγκριση του πρωθυπουργού και, φυσικά, υπό την τελική αίρεση της έγκρισης της τρόικας, η οποία πάντως δεν φαίνεται να εγείρει ενστάσες με βάση τις πρώτες επαφές που έγιναν.

Το κλιμάκιο των ελεγκτών, που καταφθάνει εκ νέου στην Αθήνα στις 13 Σεπτεμβρίου, θα αποφασίσει τελικά εάν τα έσοδα του 1 δισ. ευρώ, που έχουν προϋπολογισθεί από το συγκεκριμένο μέτρο μπορούν να αντικατασταθούν από την αύξηση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Οι απεσταλμένοι Βρυξελλών και Ουάσινγκτον θα ασχοληθούν με την κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2011, που περιλαμβάνει έσοδα από φόρους ύψους 5 δισ. ευρώ.

Εκτός από το μέτρο της μετάταξης του ΦΠΑ, έχουν προϋπολογισθεί έσοδα:

800 εκατ. ευρώ από τα πρόστιμα σε αυθαίρετα
500 εκατ. ευρώ από τα τέλη στους ημιυπαίθριους
400 εκατ. ευρώ από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών
600 εκατ. ευρώ από την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις
400 εκατ. ευρώ από τα τεκμήρια διαβίωσης
300 εκατ. ευρώ από την επιβολή των πράσινων τελών
100 εκατ. ευρώ από την αύξηση του φόρου πολυτελείας και
150 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των αμοιβών σε είδος, όπως για παράδειγμα τα αυτοκίνητα.

Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί από τους ελεγκτές στο ζήτημα της υστέρησης των φορολογικών εσόδων, ενώ θα ζητήσουν από τις ελληνικές αρχές το πλήρες σχέδιο για τον τρόπο με τον οποίο θα ελεγχθούν οι δαπάνες σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και νοσοκομείων.

Στις εκκρεμότητες, του Σεπτεμβρίου περιλαμβάνεται και το σχέδιο για την εξυγίανση του ΟΣΕ και ακολουθούν αντίστοιχα σχέδια και για τις υπόλοιπες ελλειμματικές ΔΕΚΟ, κυρίως στον τομέα των μεταφορών, ενώ μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται και το νομοσχέδιο - σκούπα για το άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων.

megatv.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!