tromaktiko: Πάνω από 15% ανήλθε το έλλειμμα του 2009, λέει ο Γ.Παπακωνσταντίνου

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Πάνω από 15% ανήλθε το έλλειμμα του 2009, λέει ο Γ.Παπακωνσταντίνου



Ανησυχία για το ενδεχόμενο λήψης νέων σκληρών μέτρων προκαλεί η ανοδική αναθεώρηση του περυσινού ελλείμματος
Το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 θα είναι πάνω από 15% του ΑΕΠ, είπε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών...
 Γ.Παπακωνσταντίνου, μιλώντας σε συνέδριο στη Λεμεσό.
«Μετά την τελική αναθεώρηση από την Eurostat [...] που θα επικυρώσει μια και καλή τα ελληνικά στοιχεία για το 2009, θα είναι πάνω από 15%», σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, κατά την ομιλία του στο Limassol Economic Forum, στην Λεμεσό της Κύπρου.

Η Eurostat αναμένεται να δημοσιεύσει τα αναθεωρημένα στοιχεία έως τα μέσα Νοεμβρίου, μάλλον μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Βάσει των τωρινών εκτιμήσεων, το έλλειμμα του 2009 υπολογίζεται σε 13,8% του ΑΕΠ.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ακόμα ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί έως 3% το 2011.

«Η ανάπτυξη θα συρρικνωθεί κατά 4% φέτος και τον επόμενο χρόνο κατά 2,5% έως 3%», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2011, που δημοσιεύτηκε νωρίτερα τον Οκτώβριο, εκτιμάται ότι το 2011 το ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί κατά 2,6%, από 4% το 2010.

«Θυμηθείτε ότι ο προϋπολογισμός του 2009 προέβλεπε έλλειμμα κάτω του 3%, στη συνέχεια, λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, το έλλειμμα που δηλώθηκε στην Κομισιόν ήταν 6%», σημείωσε.

Βάσει του προϋπολογισμού του 2011, η κυβέρνηση στοχεύει σε μείωση του ελλείμματος στο 7,8% φέτος και στο 7% το 2011.

«Στο δημοσιονομικό μέτωπο, τίποτα δεν έχει κερδηθεί ακόμη», υπογράμμισε, προσθέτοντας, ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων.

Aπαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δεν δήλωσε ότι θα γίνουν οπωσδήποτε πρόωρες εκλογές. Το ενδεχόμενο αυτό ο πρωθυπουργός το εξάρτησε από το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, πρόσθεσε.

Τα σχόλια των αναλυτών για την αναθεώρηση του ελλείμματος

«Αυτό κάνει ακόμα πιο επείγουσα την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ζημιογόνων δημόσιων επιχειρήσεων μέσα από αναδιαρθρώσεις, ιδιωτικοποιήσεις ή κλείσιμο. Η περυσινή αναθεώρηση ίσως υποδηλώνει την ανάγκη για επιπλέον μέτρα, προκειμένου αν επιτευχθεί ο στόχος για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης φέτος», σχολίασε στο Reuters η Μιράντα Ξαφά από την IJ Partners.

«Ουσιαστικά, δεν πρόκειται για κάτι καινούριο. Η Eurostat είχε ήδη αφήσει να εννοηθεί από την άνοιξη ότι κάτι μαγειρεύεται με το έλλειμμα. Δεδομένου του ύψους του ελληνικού ελλείμματος, μερικά δεκαδικά ψηφία πάνω ή κάτω δεν θα έχουν τόση σημασία, οπότε δεν ανησυχώ για αυτό. Σε κάθε περίπτωση, το έλλειμμα του 2009 αποτελεί βάρος του παρελθόντος, που δεν μπορεί να αποδοθεί στην σημερινή ελληνική κυβέρνηση», είπε ο Αντρέας Σόιρλε από την Dekabank.

«Τα δύο βασικά μηνύματα που πρέπει να βγάλουμε από αυτό το χρόνο είναι η προθυμία της κυβέρνησης να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της και ότι ο ελληνικός λαός φαίνεται να συμφωνεί με αυτήν την πολιτική, κρίνοντας από τις δημοσκοπήσεις», προσέθεσε.

«Πολλοί το θεωρούσαν αυτό αρκετά πιθανό, οπότε δεν νομίζω ότι θα έχει δραματικές επιπτώσεις, αλλά προφανώς τονίζει τη δυσκολία του έργου της Ελλάδας να μειώσει το έλλειμμα στο 3% τα επόμενα χρόνια. (Η επίπτωση) εξαρτάται από το τί θα περιλαμβάνει η αναθεώρηση», σημείωσε ο Μπέν Μπέι από την Capital Economics.

«Αν πρόκειται για μία, δύο έκτακτες δαπάνες [...] αυτό δεν θα έχει απαραίτητα κάποια επίπτωση στις προβλέψεις τους στο μέλλον. Αλλά προφανώς, αν υπάρξουν περισσότερες δαπάνες δομικού χαρακτήρα που δεν είχαν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό, τότε αυτό θα σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί να κάνουν περισσότερα για να εκπληρώσουν τους στόχους τους», συμπλήρωσε.

in.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!