tromaktiko: Απάντησεις στην απορία του 17χρονου μαθητή απο Γιάννενα

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Απάντησεις στην απορία του 17χρονου μαθητή απο Γιάννενα



Αγαπητέ 17χρονε μαθητή απο τα Γιάννενα

Με αφορμή την πρόσφατη δημοσίευσή σου θα ήθελα να σου εκφράσω την πλήρη δυσαρέσκειά μου σε αυτά που ανέφερες.
Καταρχήν θα συμφωνήσω μόνο στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει πάει πίσω πολλά χρόνια και ο κατήφορος δεν φαίνεται να έχει τελειωμό. Παρόλα αυτα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η γενιά σου έχει και προβληματισμούς τέτοιου είδους την στιγμή που όπως φαίνεται είστε όλοι η γενιά του καφέ, της τρεντιάς και της λούφας (βλ. ανούσιες καταλήψεις σε σχολεία με την υποτιθέμενη δικαιολογία "θέλουμε αληθινή παιδεία").
Είναι ντροπή να ζητάς απο τους μεγαλύτερούς σου τους οποίους εσύ προσδιορίζεις γενιά του Πολυτεχνείου (και καλό θα ήταν να προσέχεις πως χρησιμοποιείς αυτό τον προσδιορισμό) να κάνουν αυτό που πρέπει ΟΛΟΙ ΜΑΣ να κάνουμε.
Πως είναι δυνατόν να αναφέρεις ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΑΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ότι δεν θες να βλέπεις τους δικούς σου να κοκκινίζουν όταν ζητάς 10 ευρώ για να ΠΑΡΕΙΣ ΚΑΡΤΑ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΟ. Υπάρχουν και τα σταθερά και μια χαρά μπορείς να επικοινωνήσεις με τους φίλους σου, και επειδή είναι φανερό ότι οι προβληματισμοί σου έχουν να κάνουν καθαρά με το πόσο στρωμένα θα τα βρείς όλα μπροστά σου (είναι εμφανές οτι στο 2ο σκέλος του μηνύματος σου αναφέρεσαι στο 2ο πληθυντικό πρόσωπο "βλ. είστε")  καλό θα ήταν να πιάσεις τα βιβλία σου και τους φίλους σου και να προβείτε σε πράξεις ΩΡΙΜΕΣ και με ουσία. Μην ξεχνάς ότι μια κατάληψη όσο και αν εσύ και οι φίλοι σου και όσοι άλλοι σας παρακινούν να κάνετε, αποτελεί τραμπουκισμό αφού με το έτσι θέλω διακόπτετε την λειτουργία ενός ιδρύματος του οποίου εσείς με τόσο ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟ πάθος θέλετε να υπερασπιστείτε.
Θα θίξω και αυτό που είπες για τα παπούτσια. Αγαπητέ όταν εγώ πήγαινα λύκειο την έβγαζα μια χαρά 1-2 χρόνια σίγουρα με τα ίδια παπούτσια και όταν πλέον έφτανε η στιγμή που χρειαζόμουν καινούρια είχα ήδη μαζέψει κάποια χρήματα και είχα ήδη ενημερώσει καιρό πριν τους γονείς μου ότι θα αγόραζα καινούριο ζευγάρι για να με βοηθούσαν οικονομικά. Πολλοί στην ηλικία σου δουλέυουν 3ήμερα κάθε βδομάδα ή εντελώς περιστασιακά. Μπορείς να κάνεις και εσύ το ίδιο. Μην χρησιμοποιείς σαν δικαιολογία το οτι πας 3η λυκείου. Όταν εγώ έδινα πανελλαδικές έιχαμε πολύ περσσότερα μαθήματα να δώσουμε απο ότι εσείς και παρόλα αυτά δούλευα περιστασιακά και δεν παραπονιόμουν, και αυτή την στιγμή σου μιλάει ένας απόφοιτος σχολής
Πανεπιστημιακού επιπέδου Θετικών επιστημών που χρειάστηκε να μελετήσει όσο και εσύ. Επίσης πίστεψέ με, τίποτα δεν είναι  άδικο για σένα και "τα παιδιά μας" μόνο, όλοι μας ζούμε στην ίδια κατάσταση και όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα να μην  τραβάμε αυτό το λούκι και να μην τραβήξουμε και μεγαλύτερο αργότερα.
Η δημοσίευσή σου θεωρώ ότι ήταν πέρα για πέρα ανώριμη ωστόσο είναι δεκτή (ελευθερία λόγου έχουμε), δεν μπορώ όμως να την εκλάβω ως προβληματισμό καθώς τα παραδείγματα που ανέφερες και ο τρόπος που τα ανέλυσες μου έδειξαν πως η γενιά αυτή δεν έχει τσαγανό,  έχει εντελώς λάθος πρότυπα και εντελώς λάθος ανάγκες.

Απλός αναγνώστης

---------------------------------------

Κατ'αρχήν να σου πως είμαι 20 χρόνια μεγαλύτερή σου, καθηγήτρια φυσικής με master και υποψήφιος διδάκτορας κι έχω δουλέψει αρκετά χρόνια (7) διδάσκοντας παιδιά δευτέρας και τρίτης λυκείου όπως εσύ και κάποια από αυτά είναι φίλοι μου.
Αυτά τα λέω για να καταλάβεις πως έχω ζήσει τα θρανία και από τις δύο μεριές και είμαι πολύ κοντά στα παδιά της ηλικίας σου.
Πρώτον το τι σημαίνει πολύ διάβασμα είναι κάτι που δεν έχετε ιδέα τι είναι.
Πάντα όταν το έλεγα αυτό στους μαθητές μου θέλανε να πέσουν να με φάνε  μέχρι να περάσουν μερικά χρόνια και να αποφασίσουν να ασχοληθούν σοβαρά με τις σπουδες τους οπότε και με δικαίωσαν.
Δεύτερον το ότι η Ελλάδα έχει φτάσει σ'αυτήν την κατάσταση λυπεί όλους μας.
Το ότι πας σε ένα σχολείο εντελώς ανεπαρκές να σου προσφέρει τα σωστά  εφόδια για να βγείς στην κοινωνία είναι προσχεδιασμένο εδώ και πολλά χρόνια, από τη δεκαετία του 80 έχει ξεκινήσει αυτή η προμελετημένη παρακμή.
Έχεις ακατάλληλους διδάσκοντες, ακατάλληλα βιβλία, ακατάλληλα κτίρια και ακατάλληλο πρόγραμμα μαθημάτων.
Κανένας δε θα ελέγξει τον καθηγητή αν κάνει σωστά τη δουλεία του και σαν δάσκαλος και σαν παιδαγωγός όπως επίσης του έχει αφαιρεθεί και οποιαδήποτε δημιουργική εξουσία πάνω στο μαθητή ώστε να του δώσει τις γνώσεις και τις αρχές που  χρειάζεται.
Τα παιδιά πηγαινοέρχονται στο σχολείο καταναγκαστικά, δεν αισθάνονται πλέον ότι το έχουν ανάγκη ότι μαθαίνουν ότι τους κάνει καλύτερους ανθρώπους.
Από την άλλη μεριά η οικογένεια έχει επίσης προμελετημένα διαλυθεί με το να  δουλεύουν και οι δύο γονείς εξοντωτικά, να μην φτάνουν οι δύο μισθοι για μια αξιοπρεπή ζωή με αποτέλεσμα και οι γονείς να μην έχουν ούτε το χρόνο ούτε την ψυχική δύναμη να ασχοληθούν όπως πρέπει με τα παιδιά τους.
Ενώ λοιπόν η ύλη που διδάσκεσαι είναι γελοία σου φαίνεται αχανής, τρέχετε μέχρι τη νύχτα στα φροντιστήρια ή κάνετε ιδιαίτερα και δεν έχετε χρόνο να διαβασετε λες και υπάρχει άνθρωπος που να μπορεί να κάνει μαθημα 10 ώρες τη μέρα.
Και έρχομαι κι εγώ να ρωτήσω αυτό που ρωτάς κι εσύ "Γιατί ρε Έλληνες να το δεχόμαστε αυτό?".
Γιατί να δεχόμαστε να χάνουμε την ταυτότητά μας βυθισμένοι στην αμάθεια και στο φαύλο κύκλο που μας επιβάλουν να δουλεύουμε μέρα νύχτα για ένα κομμάτι ψωμί.
Δεν ανήκω στη γενειά του πολυτεχνείου όμως η γενειά του πολυτεχνείου μας κυβερνά και η πραγματικότητα που ζούμε είναι τραγική.
Μήπως πρέπει πια ατομικά ο καθένας να αντιδράσει σε όλα τα κακώς κείμενα ώστε  να φανεί μια πολλή δυνατή συλλογική αντίδραση?
Να ξέρεις πως πολλοί σε ακούνε και πολλοί έχουν τη δική σου πικρία.
Μην περιμένεις να σου δώσω λύση στο πρόβλημα που όλοι αντιμετωπίζουμε.
Σίγουρα όλοι πρέπει να πούμε όχι σε όλα αυτά που κάνουν οι κυβερνώντες  και σίγουρα ο καθένας πρέπει να δώσει τον προσωπικό του αγώνα από τη δική του θέση.
Σαν μαθητές μπορείτε να επιβάλετε στον καθηγητή σας να βελτιωθεί σαν διδάσκοντας.
Διαβάστε και κάντε του ερωτήσεις να δει ότι η τάξη έχει απαιτήσεις και να αναγκαστεί  να δώσει περισσότερα. Μην ζητάτε μόνο τριήμερες και πενταήμερες εκδρομές, ζητήστε γνώση. Κάντε έναν αγώνα να σας κάνουν καλύτερα εργαστήρια αν έχετε κι αν δεν έχετε να τα δημιουργήσουν μην κάνετε κατάληψη και καίτε τα θρανία  επειδη ίσως μια χρονια δε θα πάτε εκδρομή. Οι γονείς να μην πηγαίνουν να μαλώνουν τον καθηγητή αν ο βαθμός του παιδιού δεν είναι καλός να απαιτούν από το παιδί να είναι συνεπές και από την καθηγητή να κάνει καλό μάθημα και να μάθει στο παιδί να σέβεται.
Μη σας παίρνει από κάτω, αντί να βλέπετε τηλεόραση και να παίζεται παιχνίδια στον υπολογιστή ή να μιλάτε στο κινητό συναντηθείτε με τους φίλους σας και πηγαίνεται να  παίξετε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλει ή ό,τι άλλο θέλετε αρκεί να βγείτε από το σπίτι να κινηθείτε και να εκτονωθείτε.
Δεν ξέρω αν σε βοήθησα όμως μια υγειής κοινωνία συνίσταται από υγειείς ανθρώπους, ας ξεκινήσει λοιπόν ο καθένας από τον εαυτό του. Έχουμε πάψει να είμαστε ευσυνείδητοι πολίτες, έχουμε πάψει να έχουμε αξίες και ιδανικά έχουμε πάψει να είμαστε σωστοί άνθρωποι  γι'αυτό μας κάνουν ότι θέλουν τα λαμόγια, που σε μια σαθρή κοινωνία είναι οι μόνοι που πάνε μπροστα. Γιατί ρε Έλληνες να το δεχόμαστε αυτό?

Με εκτίμηση
Γ.Χ.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!