tromaktiko: Εξοικονόμηση έως 1 δισ. ευρώ με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Εξοικονόμηση έως 1 δισ. ευρώ με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση



Της Χριστινας Kοψινη

Mέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου θα ψηφιστεί από τη Βουλή το Σχέδιο Νόμου για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση με την εφαρμογή του οποίου το υπουργείο Εργασίας προβλέπει να εξασφαλίσει οικονομίες ύψους 1 δισ. ευρώ. Συνολικά και από τις τρεις πηγές παρεμβάσεων (ανατιμολόγηση φαρμάκων, πλήρης εφαρμογή της λίστας φαρμάκων και ηλεκτρονική συνταγογράφηση) προβλέπεται μείωση κατά 2 - 2,5 δισ. ευρώ της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης των Ταμείων.
 Ωστόσο, για το 2010 η αναμενόμενη μείωση δεν θα υπερβεί –εάν τελικά αποδώσει το σύστημα– τα 500 εκατομμύρια ευρώ.
Η διαδικασία με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα είναι απλή. Ο ιατρός θα πληκτρολογεί τον ΑΜΚΑ του ασθενούς, τη διάγνωση, το φάρμακο που χρειάζεται για την αγωγή, την ποσότητα, τη δοσολογία και τη συμμετοχή του ασθενούς και καταχωρίζει τη συνταγή. Ο ασθενής θα λαμβάνει μια εκτύπωση με έναν και μοναδικό κωδικό (barcode). Ο φαρμακοποιός θα πληκτρολογεί τον κωδικό (διαβάζοντας αυτόματα τα κουπόνια που έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός) και θα δίδει τα φάρμακα στον ασθενή.
Επίσης, μέσα στο επόμενο δίμηνο θα δημιουργηθούν τα πρώτα δύο Κοινωνικά Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Το πρώτο θα αφορά ζητήματα της κοινωνικής ασφάλισης και των συντάξεων και θα στεγάζεται στην οδό Σταδίου 29 και το δεύτερο θα εξυπηρετεί πολίτες σχετικά με τα εργασιακά ερωτήματα και θέματα που τους αφορούν. Το ΚΕΠ των εργασιακών θα στεγάζεται στο κτίριο του υπουργείου Εργασίας, Πειραιώς 40.
Χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αναφέρθηκε σε αποτελέσματα ελέγχων σύμφωνα με τα οποία εντοπίστηκαν ιατροί (γυναικολόγοι, ψυχίατροι και νευρολόγοι) που συνταγογραφούσαν συστηματικά κάθε μήνα φάρμακα αξίας άνω των 250.000 ευρώ. Ηδη διεξάγεται διοικητική έρευνα σε Ηράκλειο, Καλαμάτα, Εδεσσα και Λευκάδα.
Παρότι έχει εξαγγελθεί και στο παρελθόν χωρίς αποτέλεσμα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επανέλαβε χθες ότι, εντός του 2011 θα δρομολογηθεί ενιαία δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία, με προοπτική –μετά την πιλοτική εφαρμογή του– να μεταφερθεί στο υπουργείο Υγείας. Επίσης, εντός του 2010 θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την πρόσληψη συμβούλου σε κάθε Ταμείο προκειμένου να υποστηριχθεί η εγκατάσταση ενός σύγχρονου μηχανογραφικού συστήματος ελέγχου δαπανών - εσόδων.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_2_06/10/2010_417550
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!