Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας Ανδρέας Πιτσιλλίδης ανέφερε ότι «η Αστυνομία των Βάσεων συνεχίζει τις εντατικές προσπάθειες της για πάταξη του φαινομένου της λαθροθηρίας με τη χρήση παράνομων μεθόδων παγίδευσης», ωστόσο οι προσπάθειες της Αστυνομίας επικεντρώνονται στους επαγγελματίες λαθροθήρες.
Πρόσθεσε ότι «τους τελευταίους δύο μήνες η Αστυνομία των Βάσεων σε συνεργασία με την Υπηρεσία Θήρας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την κυπριακή Αστυνομία και τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου (Bird Life) έχει προβεί στη σύλληψη 31 ατόμων, τα οποία ασχολούντο με τη χρήση παράνομης παγίδευσης πουλιών με δίχτυα καθώς επίσης και την κατάσχεση μεγάλου αριθμού συνέργων που χρησιμοποιούνται για την παράνομη παγίδευση πουλιών».
Ο κ. Πιτσιλλίδης ανέφερε επίσης ότι «συγκεκριμένα έχει προβεί στην κατάσχεση 250 περίπου διχτύων, 150 εξώβεργων και μπαταριών που χρησιμοποιούνται σε μιμητικές συσκευές οι οποίες μιμούνται τη φωνή των πουλιών. Το σημαντικότερο είναι ότι καταφέραμε να απελευθερώσουμε από τα δίχτυα περίπου 750 πουλιά» είπε και σημείωσε ότι «οι προσπάθειες της Αστυνομίας συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό σε συνεργασία πάντοτε με την Υπηρεσία Θήρας» για πάταξη της λαθροθηρίας.
Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας τους κάλεσε να φανταστούν «το κακό που μπορούν να κάνουν στο περιβάλλον και στην παγίδευση μεγάλου αριθμού πουλιών, εάν απλωθούν σε μια περιοχή 250 δίκτυα με 30 μέτρα μήκος και τρία μέτρα ύψος».
Ανέφερε ακόμα ότι η Αστυνομία έχει εκδώσει φυλλάδια και έχουν δοθεί στον κόσμο με στόχο «να αλλάξει η κουλτούρα της κυπριακής κοινωνίας όσον αφορά τη σημασία της προστασίας προστατευομένων άγριων πτηνών και ειδικά στο αμπελοπούλι. Κύριος αποδέκτης της προσπάθειας αυτής πρέπει να είναι τα παιδιά και γενικά τα νεαρά άτομα και γι’ αυτό προσεγγίζουμε τους νεαρούς στα σχολεία προκειμένου να μάθουν ορισμένα πράγματα για την προστασία του περιβάλλοντος».
Στο φυλλάδιο που έχει εκδώσει η Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας αναφέρεται ακόμα ότι «η χρήση εισαγωγή, κατασκευή και κατοχή διχτύων και ξόβεργων είναι παράνομη στην Κυπριακή Δημοκρατία και στις Βρετανικές Βάσεις ανεξάρτητα από το είδος του θηράματος που στοχεύεται. Παράνομη είναι επίσης η χρήση των οποιονδήποτε συσκευών που εκπέμπουν φωνές πουλιών και των όποιων παγίδων, αφού στοχεύουν στη μαζική παγίδευση και θανάτωση άγριων πτηνών που σταδιακά θα επιφέρουν τον αφανισμό τους και ζημιά στο φυσικό περιβάλλον ιδιαίτερα λόγω της μη επιλεκτικής φύσης της παγίδευσης».
Ο κ. Πιτσιλλίδης εξέφρασε ακόμα την εκτίμηση ότι «μέσα στο έδαφος των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας δεν υπάρχουν εστιατόρια που σερβίρουν πουλιά» ενώ σημείωσε ότι χρειάζεται συνεργασία «για να μπορέσουμε να πατάξουμε το φαινόμενο να σερβίρουν τα πουλιά αυτά στα εστιατόρια καθώς και την εισαγωγή των δικτύων στην κυπριακή αγορά».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι η εκστρατεία πάταξης της λαθροθηρίας για τα αμπελοπούλια αφορούσε τις περιοχές «Ξυλοφάγου, Ορμήδεια, Ξυλοτύμπου, Δασάκι Αχνας Αυγόρου και Βρυσούλες. Τους τελευταίους δύο μήνες έγιναν 31 συλλήψεις και οι ποινές που προβλέπονται από τη νομοθεσία είναι πολύ αυστηρές αφού προνοούν για φυλάκιση μέχρι και τρία χρόνια ή και 17 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο ή και τις δύο ποινές μαζί» κατέληξε.
Κατά τους τελευταίους δύο μήνες της εκστρατείας της Αστυνομίας των Βάσεων Δεκέλειας για πάταξη της λαθροθηρίας του αμπελοπουλιού έχουν επίσης κατασχεθεί 5 κυνηγετικά όπλα, 350 χαρτούτζες, 100 μπαταρίες, 68 μεγάφωνα, 65 κασέτες, 70 κασετόφωνα και οκτώ μιμητικές συσκευές. Κατά το ίδιο διάστημα η Αστυνομία έχει επίσης προχωρήσει στην κατάσχεση 350 νεκρών αμπελοπουλιών.
http://www.ikypros.com/